Skip to main content
podešavanje grejanja na radijatoru

Koje grejanje je najjeftinije, a koje najskuplje?!

Foto: Profimedia
Trenutno najpovoljniji energent za zagrevanje stambenog prostora je prirodni gasa i dalje najpopularniji sistem je daljinsko grejanje preko "Beogradskih elektrana".

Grejna sezona prema kalendaru zvanično je počela 15. oktobra pa su korisnicima usluga ovog preduzeća radijatori već uveliko topli, a građani koji se samostalno snabdevaju toplotnom energijom mogu postići veće uštede ukoliko za ovu sezonu odaberu grejanje na gas.

Za zagrevanje stana površine oko 45m2 utroši se oko 6750 kWh po grejnoj sezoni (prema podacima Agencije za energetiku: 150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni). Cena ove količine toplotne energije varira u zavisnosti od vrste energenta, efikasnosti peći, izolacije prostora i drugih faktora, ali svakako je najpresudniji vrsta goriva koji se koristi.

Prema zvaničnom izveštaju republičke Agencije za energetiku troškovi energije za grejanje stambenog prostora od 45 m2 u grejnoj sezoni 2016/ 2017 potrebno je:

Nakon višestrukog smanjivanja cena za grejanje na prirodni gas potrebno je izdvojiti oko 30 hiljada dinara za sezonu. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj - oko 33 hiljade dinara. Veće troškove, oko 43 hiljada dinara, imaće domaćinstva koji koriste skuplje ogrevno drvo čija je cena 5.900 dinara po m3 i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 45 hiljada, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

GREJANJE
Foto: Profimedia

Domaćinstva koja koriste TA peći imaće troškove energije od 35 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44%, na oko 50 hiljada dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata koji se potrebni za grejanje tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 93 hiljade dinara za električnu energiju, 84 hiljade za propan butan gas, odnosno 71 hiljadu za lož ulje.

S obzirom da se gas pokazuje kao trenutno najisplativiji energent, upravo je ovo najzastupljeniji izvor toplotne energije za Beogradske elektrane. Iz ovog komunalnog preduzeća objašnjavaju da je to ujedno i poštovanje zahteva za zaštitu životne sredine.

- Primarni energent koji toplotni izvori „Beogradskih elektrana” koriste u procesu proizvodnje toplotne energije jeste prirodni gas. Tako se oko 90 odsto ukupne potrošnje energenata u sistemu „Beogradskih elektrana” odnosi na potrošnju gasa, manje od 10 odsto na upotrebu mazuta, 0,4 odsto uglja, 0,25 odsto peleta, 0,2 odsto briketa i 0,1 odsto lož ulja - objašnjavaju za danas iz "Bg elektrana".

Najveći broj građana i greje se preko Beogradskih elektrana a njihovi troškovi prema ovom preduzeću izračunavaju se na dva načina, u zavisnosti od kriterijuma naplate - po kvadraturi ili po utrošku.

ljudi u Toplani
Foto: Profimedia

Toplotna energija za domaćinstva koja nemaju ugrađene merače za isporučenu energiju naplaćuje se paušalno – po metru kvadratnom stambenog prostora. Domaćinstva koja imaju merače plaćaju prema potrošenoj količini toplotne energije. Na računima ovih korisnika izražen je fiksni i varijabilni deo, odnosno suma za instalisanu snagu i za utrošene kilovat sate. (zvanični cenovnik BG elektrana)

Cena daljinskog grejanja za stan od 45m2 koja se naplaćuje kroz Infostan, po zagrevanoj površini iznosi oko 5000 dinara dok za isti sistem grejanja, ukoliko se naplaćuje po utrošku plaća se fiksni deo od oko 700 dinara tokom cele godine a tokom grejne sezone na to treba dodati u račun za utrošenu energiju koji iznosi oko 4 i po hiljade dinara.

Sistem etažnog grejanja na struju povećaće račun za električnu energiju u toku zimskih meseci na ukupnu sumu do 5 hiljada dinara za isti zagrevani prostor.

Najviše građana greje se preko elektrana

Najzastupljeniji oblik grejanja u Beogradu je daljinsko grejanje. Skoro polovina stambenog fonda Grada pokrivena je uslugom “Beogradskih elektrana” pa ovo preduzeće snabdeva toplotnom energijom više od 300.000 beogradskih domova, odnosno zagreva stambeni prostor ukupne površine veće od 17.000.000 metara kvadratnih.

Saveti za uštedu: 

Agencija za energetiku građanima savetuje da uštede na cenama grejanja tako što će, ukoliko imaju mogućnosti za to, izolovati stambeni prostor i promeniti prozore. NJihova preporuka je da se ne greju prostorije u kojima se ne boravi. Ukoliko građani kupuju nove peći i kotlove, treba da izaberu one koji su energetski što efikasniji. Pri izboru načina grejanja, treba zatražiti pomoć stručnjaka.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd