fbpx
Skip to main content
Patrijarh Pavle

Ja nisam svetac, ali Pavle jeste: Prvi među jednakima otkrio koliko su Srbi imali sreće u teškom vremenu

Foto: Profimedia
"Možda ćete se začuditi što vam ja to govorim"

Za manje od dva meseca će biti tačno 27 godina od ustoličenja Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji se smatra prvim među jednakima patrijarsima.

Ipak, Vartolomej je jednom prilikom istakao koliko je cenio i šta je za njega značio nekadašnji poglavara SPC patrijarh Pavle.

Pročitajte i:

To je svojevremeno u jednom intervjuu otkrio ugledni srpski profesor i diplomata Darko Tanasković koji se prisetio svog razgovara sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

- Vi Srbi ste imali veliku sreću što je na čelu vaše crkve u teškim i smutnim vremenima stajao jedan sveti čovek - patrijarh Pavle. Možda ćete se začuditi što vam ja govorim, međutim, ja nisam sveti čovek. Ja sam visoki službenik crkve. Ali, Pavle je bio sveti čovek. Čovek kao on i kad nešto ne zna on ne može da pogreši u svom sudu, jer njega vodi promisao Svetog Duha - prepričao je Tanasković razgovor sa patrijarhom Vartolomejom.

On je naglasio da je i Vatikan veoma cenio patrijarha Pavla.

- Vatikan je poštovao kod njega ono što su uočavali da sve više nedostaje u hrišćanstvu, u posthrišćanskom svetu, pa bogme i u katolicizmu i samoj katoličkoj crkvi, a to je jedna potpuna posvećenost Hristu, bogočoveku, ali i samom Bogu i čoveku. Oni su osećali da je to kao neki okrepljujući zdenac kreposti vrline kome su težili, ali bili svesni da se silom različitih prilika udaljavaju - ispričao je jednom prilikom Darko Tanasković.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd