fbpx
Skip to main content
Japanac

JAPANAC KOJI OBOŽAVA JUGOSLAVIJU: Očaran je vojskom nekadašnje JNA i skuplja predmete iz tog vremena (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/TangoSix
Prošle godine je imao priliku da spusti čizme na sveto Balkansko tlo

Postoji na desetine YouTube klipova koji slave jednu od najpoznatijih JNA RV i PVO pesama "Hej vojnici, vazduhoplovci". Primetno je da nema interesantnijih izvedbi ove himne plavaca, ili su u pitanju klipovi sa jednom fotografijom ili segmentima "Partizanske eskadrile". Japanac Hajaši Torisu rešio je da to promeni.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SRBIJA SE UJEDINILA! SKUPLJEN NOVAC ZA STEFANA: Sledi najteža i najvažnija bitka u kojoj učestvuje samo ON

SRBIJA SE UJEDINILA! SKUPLJEN NOVAC ZA STEFANA: Sledi najteža i najvažnija bitka u kojoj učestvuje samo ON

USKORO ĆE SE ZABELETI U SRBIJI: Za vikend potpuni vremenski obrt, od ponedeljka stižu pravi snežni dani

USKORO ĆE SE ZABELETI U SRBIJI: Za vikend potpuni vremenski obrt, od ponedeljka stižu pravi snežni dani

Kako Hajaši za kaže, obožava kulturu bivše Jugoslavije, sa akcentom na oružane snage.

- Živim nedaleko od Tokija, u Japanu. Trenutno sam frilenser, živim od trgovine memorabilijama i strastveni sam fan Airsofta. Prvi kontakt sa Jugoslavijom i uopšte pričom oko vaših oružanih snaga imao sam 90-tih godina kroz anime i igrice koje su imale jedan deo priče baziran na ratnim konfliktima iz te ere. Zatim sam pročitao knjigu Masakija Takabe, dobrovoljca HVO-a ali je on bio previše desničarski nastrojen za moj ukus. Mislim da sam imao oko 14 godina tada - kaže Hajaši.

Nastavio sam da čitam knjige o Balkanu, počeo da igram Airsoft u srednjoj školi i bio sam šokiran kada sam na jednom predavanju iz medija, kao nastavni materijal, video film "Lepa sela lepo gore". Tada sam počeo da sakupljam vojnu memorabiliju, počeo sam da šijem originalne uniforme iz tog i doba JNA, evo već nekoliko decenija. Nisam neki pasionirani kolekcionar kakvih ima ali želim da nastavim sa ovim hobijem i da to bude moje životno delo.

Sve to je počelo preko eBay-a, zatim Fejsbuka, gde je kako kaže, stekao mnogo prijatelja sa Balkana koji su takođe kolekcionari ili se bave simulacijama bitaka i jedinica.

- Prošle godine sam imao priliku da spustim čizme na sveto Balkansko tlo. Posetio sam avio-maketare u Pančevu, vojni muzej, vazduhoplovni muzej, igrao sam Airsoft u Bihaću. Bio sam jako srećan što sam upoznao sve svoje, do tada, virtuelne drugove. Nadam se da ću ponovo doći kada prođe kovid - kaže Hajaši.

Njegov poslednji omaž JNA je pesma "Hej vojnici, vazduhoplovci" koju na vanserijskom jugoslovenskom jezikom peva u uniformi do koje je došao u Japanu.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd