Skip to main content
Nenad

Nenad Pantić je OMILJENI UČITELJ U BEOGRADU! Njegova ljubav i odnos prema deci pravi su UZOR ZA SVE!

Foto: OŠ "Sava Šumanović"
Učenici ga obožavaju, a Nenad Pantić je jedan od onih učitelja koji na svu decu u odeljenju gleda kao na svoju.

Nenad ima 32 godine, i otac je troje dece, petogodišnjih blizanaca i jednomesečne bebe. Svoje zanimanje obožava i srećan je na svom poslu, što se svakako vidi i po uspesima koje u svojoj profesiji i sa svojim učenicima niže svake školske godine.

Ono za šta se Nenad svakodnevno zalaže, jeste da deca u školu dolaze radosna, da ne osećaju nikakav pritisak ni od škole, ni od znanja, već da kroz igru i vedro druženje osvajaju nova saznanja, a u školi budu zadovoljni i veseli.

Nenad
Foto: Privatna arhiva

Nenad je jedan od četvorice muškaraca među 22 učitelja u školi "Sava Šumanović". Kaže da takvo brojno stanje muških učitelja sa sobom povlači neke lepe momente, ali i nešto veću odgovornost. Rad u ženskom kolektivu prija, učiteljice čuvaju svoje kolege, ali su oni i uvek prvi kada nešto treba da se pomogne.

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

ĐAK GENERACIJE MATEMATIČKE GIMNAZIJE, DOBITNIK ZLATNE MEDALJE: Pobeđuju talenat i rad

ĐAK GENERACIJE MATEMATIČKE GIMNAZIJE, DOBITNIK ZLATNE MEDALJE: Pobeđuju talenat i rad

VELIKA NOVINA U STUDENTSKIM KLUPAMA: Uvodi se OBAVEZAN PREDMET za sve FAKULTETE?!

VELIKA NOVINA U STUDENTSKIM KLUPAMA: Uvodi se OBAVEZAN PREDMET za sve FAKULTETE?!

O Nenadu se nadaleko priča. Prema svojim učenicima ima roditeljski odnos i smatra da se samo gradeći takav zdrav i iskren odnos može doći do cilja. Nenad  veruje da učitelj ne sme da pogazi očekivanja učenika, ili pak da prekrši neko obećanje, jer onda ne može očekivati ni da mu učenici veruju.

Takođe, učitelj mora biti jako dobar primer, jer baš kao što oponašaju svoje roditelje, đaci modele ponašanja usvajaju i od svog učitelja.

Nenad
Nenad sa svojim učenicima
Foto: OŠ "Sava Šumanović"

Svestranost Nenada i njegovih đaka

- Učestvovali smo na različitim konkursima, gde god sam imao priliku da ih odvedem, a da to ne predstavlja roditeljima veliki trosak, ja sam ih vodio. 

Nenad ističe i to koliko je važna podrška roditelja i škole, kako bi sve aktivnosti koje Nenad osmisli i u kojima želi da učestvuje sa svojim đacima bile ostvarljive. 

- Roditelji su zaista saradljivi, za svaku akciju smo imali punu podršku roditelja.

Gotovo je nemoguće pobrojati sve aktivnosti u kojima je učestvovao Nenad sa svojim učenicima. 

- Pored aktivnosti koje je organizovala škola, poput ekskurzija i škole u prirodi, imali smo i mnoge druge aktivnosti. U dva navrata smo išli na Sajam sporta, s obzirom da u školi imamo mini rukometnu sekciju koju ja vodim, što nije ostalo neprimećeno, pa nas je Rukometni savez pozvao da budemo demonstratori na otvaranju Sajma sporta. Roditelji su to prihvatili i podržali, neki su čak išli sa nama tamo da nam pomognu, da sve to prođe što bolje. Učestvovali smo i na "Igrama bez granica" u Svilajincu, što je takođe bilo propraćeno velikom podrškom roditelja, koji su povezli decu i sa nama uživali na bazenima i u Prirodnjačkom centru. Takođe, plasirali smo se u samo finale velikog projekta "Zaštita na sve" i učestvovali u završnom takmičenju u Hali sportova. Na taj trenutak sam naročito ponosan, jer iako nismo uspeli da osvojimo glavnu nagradu, na kraju smo završili takmičenje kao trećeplasirani, u tim trenucima sam video da sam kao učitelj uradio pravi posao. Iako nisu pobedili, oni su uspeli da taj poraz prihvate i da uživaju u ostatku dana!

Nenad
Nenad da đacima na Sajmu sporta
Foto: OŠ "Sava Šumanović"

Pitali smo Nenada da li postoji neka razlika na toj relaciji učitelj-đaci, a u zavisnosti od toga da li je na mestu učitelja muškarac ili žena. Kako nam je rekao, razlika svakako postoji, najviše na početku, i to najčešće zahvaljujući izvesnim predrasudama o muškoj figuri u učionici.

- To je za đake najpre velika promena. Oni su najčešće navikli na vaspitačice u vrtiću, pa samim tim kada vide učitelja odmah nastane izvesna bojazan koja proističe iz predrasude da su učitelji stroži i zahtevniji. Čak i roditelji imaju nešto drugačiji stav kada vide muškog učitelja. Postoji predrasuda da su učitelji stroži, pa onda i roditelji tako pripreme decu za školu. Naravno, to traje samo dok se bolje ne upoznamo. Generalno, razlika u radu ne postoji.

Nenad
Nenadovo odeljenje
Foto: OŠ "Sava Šumanović"

Iako figura muškog učitelja na samom početku i učenike i roditelje asocira na nešto veći autoritet, Nenad smatra da je to samo početna situacija i da građenje pravog autoriteta trakje mnogo duže, i ne podrazumeva samo to da li je u pitanju učitelj ili učiteljica, već i znanje, entuzijazam za rad, zalaganje i mnoge druge faktore.

Muškarci učitelji u Srbiji u manjini

Za zanimanje učitelja u Srbiji se češće opredeljuju žene. Ipak, u svakoj generaciji nađe se i po nekoliko momaka, koji se upravo iz velike ljubavi prema deci odluče baš na ovaj životni poziv. Jedan od tih momaka je i Nenad Pantić.

U Nenadovoj grupi na fakultetu, od ukupno 150 upisanih, bilo je samo sedmorica momaka, a učitelji su postali njih četvorica.

- Stanje je počelo da se menja posle Drugog svetskog rata. Do tada je učitelj pretežno bilo muško zanimanje. Vremenom su žene zavolele to zanimanje, a mnogima je postala i omiljena ideja da žene vode brigu o deci. Muškarci koji se odluče da upišu učiteljski fakultet ne rade to obično zbog radnog vremena, plate ili nekih drugih uslova rada, već prvenstveno zato što zaista vole decu. Kada sam upisivao fakultet znao sam da moja plata neće biti najveća u Srbiji, ali ljubav prema deci je prevagnula, pa sam se odlučio upravo za ovaj životni poziv.

Ovo je čovek koji se sumnjiči da je ukrao testove iz matematike (FOTO)

Ovo je čovek koji se sumnjiči da je ukrao testove iz matematike (FOTO)

Srbija NAJMIRNIJA ZEMLJA u regionu! Izveštaj vodećeg svetskog istraživanja beleži VELIKI NAPREDAK NAŠE ZEMLJE

Srbija NAJMIRNIJA ZEMLJA u regionu! Izveštaj vodećeg svetskog istraživanja beleži VELIKI NAPREDAK NAŠE ZEMLJE

ŠARČEVIĆ POVODOM PROTESTA OSMAKA: Donesena ODLUKA hoće li se PONIŠTAVATI TESTOVI!

ŠARČEVIĆ POVODOM PROTESTA OSMAKA: Donesena ODLUKA hoće li se PONIŠTAVATI TESTOVI!

Nenad se ne slaže sa ustaljenim mišljenjem koje postoji u našem društvu i o čemu se često polemiše – idejom da prosvetni radnici i učitelji u društvu nisu dovoljno cenjeni.

- Ne slažem se sa tim da učitelji nisu dovoljno cenjeni i poštovani, sve zavisi od ličnog angažovanja. Sve je do nas samih, sve zavisi od toga kako se mi sami postavimo prema ljudima. Kao pojedinac, svako od nas može učiniti mnogo, i duboko verujem da nas roditelji i svi oni koji su upoznati sa našim radom pre svega jako cene.

Nenad
Nenad sa učenicima
Foto: OŠ "Sava Šumanović"

Dobar učitelj mora da ima mnogo specifičnih osobina. Kako Nenad sam kaže, dobar učitelj najpre mora da neguje ravnopravnost među učenicima, ali mora da bude i jak autoritet.

- Kada kažem autoritet ne mislim samo na autoritet u smislu discipline, već prvenstveno i u smislu znanja. Učitelj sa decom mora da ima potpuno otvoren, gotovo roditeljski odnos, i u svakom detetu vidi i pronađe ono što je pravo za njega. Nisu sva deca ista i nikako ih ne možemo staviti u isti kalup, upravo iz tog razloga pravi učitelj mora da se posveti svakom detetu ponaosob. Jako je važno da učitelj bude saradljiv, i sa kolegama, i sa decom i sa roditeljima, jer samo se tako postižu najbolji rezultati.

Nenad ističe i da učitelj mora biti otvoren da uči, da se menja i razvija. Kako kaže, društvo se ubrzano menja, pa od generacije do generacije postoje velike razlike, te je nemoguće sprovoditi iste metode i očekivati iste rezultate.

Ipak, najveći preduslov kako bi neko bio dobar učitelj, jeste upravo ono što je u osnovi ovog poziva: velika ljubav prema deci!

Da li ste za ukidanje testa za malu maturu?

Da li bi ODRASLI prošli MALU MATURU? Pogledajte kako su se građani mučili sa pitanjima! (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Natasa Pavlovic's picture

Natasa Pavlovic

To je pravi učitelj! Naš UČA! Najbolji!

3 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd