fbpx
Skip to main content
Ponjavica

JEDINSTVENI PARK PRIRODE PONJAVICA: Više od 100 biljnih i 40 vrsta ptica (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Park prirode Ponjavica je zaštićeno prirodno dobro na teritoriji opštine Pančevo, između Omoljice i Banatskog Brestovca, na levoj obali donjeg toka reke Dunav. U Srbiji je zakonskim propisima kategorisano kao park prirode.  

 Razvrstan je u III kategoriju prirodnih dobara. Prirodno dobro je pod zaštitom države od 1995. godine Odlukom o zaštiti Parka prirode "Ponjavica".

 Vlada Republike Srbije je poverila upravljanje Parkom prirode javnom preduzeću Tamiš - Dunav iz Pančeva.

Klima je umerno kontinentalna sa dugim i toplim letima, blagim zimama i kratkim prolećima. Od vetrova je najzastupljenija Košava koja može da duva na području Parka i do tri nedelje sa olujnim naletima.Tokom zimskih perioda severni i severoistočni vetrovi donose dugotrajne kiše a leti iznenadne pljuskove.

Ambijentalnu odliku "Ponjavice" karakteriše jedinstvenost stalne vodene površine i kontrast strme leve i niske desne obale koje omeđuje korito reke sa mozaičnim rasporedom biljnih zajednica vodenog, barsko-močvarnog i šumskog tipa vegetacije.

Nastanjuje ga veliki broj životinjskih i biljnih vrsta.

Poseban kvalitet ovom tipu ekosistema daje prostorna smena šumskog zelenila, žbunastih drveća i grmlja, stabala voćkarica, kao i neposredna blizina dva naselja i postojeće vikend zone.

Ova raznovrsnost predstavlja potencijal za razvoj turističke ponude, posebno sa rekreativnog i edukativno-ekološkog aspekta.

Dužina toka Ponjavice u okviru parka prirode Ponjavice je 7,2 km, a pod zaštitom je ukupno 10 km toka. Površina zaštićenog dobra iznosi oko 134 hektara.

Više o parku prirode Ponjavica pogledajte u sledećem videu:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
29 Beograd