fbpx
Skip to main content

JEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Film o moćnom ratniku i milosrdnom čoveku, Stefanu Nemanji

Na svečanosti otvaranja spomenika Stefanu Nemanji večeras je prikazan i namenski film o velikom županu, njegovom značaju i gradnji spomenika, za koji je osnova tekst Nikolaja Velimirovića.

Stefan Nemanja morao je da gradi i da brani u isto vreme do kraja vladavine, istaknuto je u filmu, u kome je narator bio glumac Petar Božović.

Vučić: Od Stefana Nemanje Srbi su državotvorni narod

Vučić: Od Stefana Nemanje Srbi su državotvorni narod

"OVO JE VIŠE OD OTKRIVANJA SPOMENIKA" Predsednik Vučić na Instagramu poslao poruku koja će se prepričavati

"OVO JE VIŠE OD OTKRIVANJA SPOMENIKA" Predsednik Vučić na Instagramu poslao poruku koja će se prepričavati

"Treba da se ugledamo na velike pretke" Kako je Patrijarh Irinej govorio o Stefanu Nemanji?

"Treba da se ugledamo na velike pretke" Kako je Patrijarh Irinej govorio o Stefanu Nemanji?

Polovinu života Nemanja je proveo boreći se za jedinstvo naroda i njegovu državu. Darežljivost prema sirotinji bila je poznata, moćni ratnik svoje zemlje i milosrdni čovek, takav bese Nemanja, opisano je u filmu.

Autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, opisujući rad na spomeniku i njegovu simboliku rekao je da je njegovo delo nastalo posle mnogo pročitanih knjiga o velikom županu. I kako je rekao, "ne možete da prikažete čoveka, a da da ga niste zavoleli".

Potpredsednikm SANU Ljubomir Maksimović rekao je da je Nemanja postavio idejne osnove za stvaranje moderne srpske države i nezavisne crkve.

Profesor Sima Avramović je poručio da Nemanjin spomenik i srpska državnost izniču iz oslabljene Vizantije, i iz razdeljenog štita stvara se novi ambijent.

"Taj spomenik je jedna memorijalna pjaceta i ocu i sinu i celoj dinastiji i srpskoj drzavnosti i duhovnosti. Ta duhovnost se vizuleno vezuje za Nemanjinu ulicu a Nemanja gleda prema Hramu posvećenom njegovom sinu", ukazao je Avramović.

Vajar Svetomir Arsić Basara naveo je da spomenik nije posvećen samo Nemanji već srpskoj istoriji i kulturi, i da je doneo sa sobom i Studenicu i Hilandar.

Nemanja je zidao brojne crkve, a Studenica je kraljica onoga što je ostavio. Iguman manastira Studenica arhimandrit Tihon naveo je da je Nemanja živeo u teškim istorijskim prilikama, a podučio naslednike da se snađu najblje i da od svega što imaju uzmu najbolje i naprave najbolje.

Film prikazuje i snimke gradnje spomenika, kao i snimke manastira Studenica.

O značaju Nemanje govori i to, kako je prikazano na kraju filma, koliko je ime Nemanja rasprostranjeno u srpskom narodu - majka predstavlja sina Nemanju, dečak najboljeg druga Nemanju, sestra brata Nemanju, unuk dedu Nemanju...

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd