fbpx
Skip to main content
dr Oliver Stojković

JOŠ UVEK NE ZNATE KOJU VAKCINU DA ODABERETE? Dr Stojković otkriva kako koja "radi", kao i koju je on primio

Foto: YoutubePrintscreen/Radio-televizija Vojvodine
Molekularni biolog o vrstama i dejstvima vakcina - objasnio sve do najsitnijih detalja!

Molekularni biolog dr Oliver Stojković odgovorio je na najvažnija pitanja o cepivima protiv korona virusa.

NEMOJTE DA SE IZNENADITE AKO VAS KAZNI KOMUNALNI MILICAJAC: Ovo je obaveza koja mora da se poštuje ukoliko sedite u kafiću

NEMOJTE DA SE IZNENADITE AKO VAS KAZNI KOMUNALNI MILICAJAC: Ovo je obaveza koja mora da se poštuje ukoliko sedite u kafiću

KONAČNA ODLUKA! Ako ne poštujete OVA pravila u tržnim centrima - bićete IZBAČENI

KONAČNA ODLUKA! Ako ne poštujete OVA pravila u tržnim centrima - bićete IZBAČENI

MOŽEMO LI SE ZARAZITI MRTVIM VIRUSOM IZ VAKCINE? Dr Kon otkrio da li postoji mogućnost da u nama "OŽIVI" korona

MOŽEMO LI SE ZARAZITI MRTVIM VIRUSOM IZ VAKCINE? Dr Kon otkrio da li postoji mogućnost da u nama "OŽIVI" korona

Iako su vakcinacija i poštovanje mera jedini način da se zaustavi pandemija koja je do sada širom sveta odnela skoro tri miliona života, postoje i ljudi koji se usled nedovoljne informisanosti još uvek nisu odlučili na ovaj korak. 

Osnovni i najvažniji kriterijum za odabir vakcine trebalo bi da bude njena dostupnost, navodi dr Stojković.

- Nauka je uspela da napravi više vakcina čak i u trenutku kada su zemlje bile u "lokdanu", kada je nauka takoreći bila osakaćena. To govori o njenoj moći, a ne njenim manama - navodi dr Stojković, koji predaje genetiku na Medicinskom fakultetu.

Objasnio je do tančina kako "radi" koja vakcina, uključujući i onu koju je sam primio.

- Jedna grupa vakcina, među kojima je i ova koju sam ja primio, "Sinofarm", su izazivači kovida sa umrtvljenim virusom. Ja ne mogu da se razbolim od kovida, to je najklasičnija vakcina izgrađena po principu po kojem je najveći broj vakcina koje smo do sada primili - rekao je on.

vakcina
vakcina
Foto: Profimedia

- Druga vrsta su one koje sadrže samo određene komponente virusa, ne čitav virus, već proteinsku komponentu koja može da izazove imunsku reakciju, ali ne i bolest. Sintetišu se, prečiste i onda se ubrizgaju u mišić osobe, onda osoba reaguje na taj protein i razvija antitela. Ne može da dobije simptom bolesti, već samo vakcinalnu reakciju. Vakcine su poznate, iskustveno efikasne i bezbedne.

- Treća grupa su one koje su napravljene na virusnom nosaču, u kojima se koristi virus koji kod nas neće izazvati apsolutno nikakav štetni efekat, ali je u njega ubačena sekvenca koja će ga naterati da naše ćelije produkuju upravo taj specifični protein. To su "Sputnjik V" i "Astra Zeneka", zasnovane na adenovirusima koji ne napadaju ljude, ne mogu da izazovu bolest, ali je taj virus genetički modifikovan tako da napravi koronin protein, šiljak, na koji mi pravimo antitela. Četvrta i najnovija grupa vakcina su takozvane mRNK vakcine, one su iz moje perspektive najuzbudljivije. One ne sadrže ništa osim molekulske instrukcije za proizvodnju proteina korona virusa - rekao je on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd