fbpx
Skip to main content
slava

KAKO ĆE SRBI SLAVITI SLAVU U DOBA KORONE? Otac Grigorije odgovara na pitanje koje muči sve nas

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Suština obeležavanja krsne slave nije u tome da ugostimo što više ljudi

Proslavljanje treba da bude prilagođeno uslovima i mudro, ali svakako s onima koji su naši bližnji i svedoci našeg postojanja, kaže voždovački sveštenik Gligorije Marković.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

SKUPO IH KOŠTAO PRELAZ GRANICE: Zašto Srbi idu u Bosnu i vraćaju se u istom danu?

SKUPO IH KOŠTAO PRELAZ GRANICE: Zašto Srbi idu u Bosnu i vraćaju se u istom danu?

– Oni koji su slavu proslavljali u restoranima, uz muziku i razbibrigu čula, mogu da iskoriste da je sada proslave kako i treba, u svome domu, s najbližima i bez galame.

Bliži se period u godini koji popularno zovemo sezona slava, vreme za porodicu i prijatelje, za molitvu i sećanje na pretke, prilika da ugostimo i budemo gošćeni.

Od onih koji slavsku sveću pred ikonom istog svetitelja pale generacijama unazad do onih koji prave glamurozne gozbe, nešto između svadbe i pokušaja holivudske žurke gde baš i nema mesta za porodične ikone, svi su deo "korona stvarnosti" i trebalo bi da tome prilagode i svoje slavlje.

Domaći epidemiolozi već su upozorili da treba izbegavati velika kućna slavlja, kao i sva veća okupljanja u zatvorenom prostoru. Suština obeležavanja krsne slave, uostalom, i nije u tome da ugostimo što više ljudi.

Baš zbog toga, prezviter Gligorije Marković, sveštenik u voždovačkoj Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kaže da korona nije izmenila nijedan suštinski element proslavljanja krsnog imena, ali da svakako treba biti oprezan i svestan stvarnosti u kojoj trenutno živimo.

slava
Foto: Profimedia/ilustracija

Vera je temelj na kome možemo sebe da čvrsto izgradimo da nas ništa od onoga što se događa oko nas ne poremeti u sopstvenom doživljaju i viđenju i punoći života koji je u nama samima, napominje naš sagovornik.

– U vremenima izazova i nesigurnosti u kojima čak ne možemo da prepoznamo sve sopstvene strahove, da li su zaista naši ili su negde spolja umetnuti u nas, a svakako je to ovo vreme, vera je presudna za stabilno i dobro i mentalno i duhovno stanje. Slava, kao proslavljanje zaštite božje kroz njegove svete, upravo je potvrda da nas u svemu što se događa oko nas Bog ne napušta i da brine o nama. Ova vera nije prosto događaj srca i pojedinca već čitavih pokolenja koja su prethodila i svih koji su oko nas samih, i treba da bude proslavljena kako je i predata i primljena, sa slavskim kolačem, svećom i žitom i molitvom čitave crkve. Prilagođeno uslovima i mudro, da, ali svakako s onima koji su naši bližnji i svedoci našeg postojanja. Želim da kažem, sve što se uobičajeno radi za slavu, samo, organizovanije, sa zaštitom i uz mere predostrožnosti da smo učinili sve da se zaštitimo i s velikom verom u ljubav božju – kaže otac Gligorije Marković.

Kako napominje, potrebna je bolja organizacija dolaska gostiju i malo više truda i dodaje da oni koji su do sada proslavljali slavu dostojno i u proslavljanju Boga i svetih neće osetiti razliku.

– Oni koji su slavu proslavljali u restoranima, uz muziku i razbibrigu čula, mogu da iskoriste da je sada proslave kako treba, u svome domu, s najbližima i bez galame – ističe otac Gligorije Marković.

Slava
Foto: Profimedia/ilustracija

Objašnjavajući da pandemija virusa korona ne menja nijedan važan element proslavljanja krsnog imena, voždovački sveštenik dodaje da, međutim, ona menja sopstveni doživljaj u kojem, kako dodaje, najednom ništa nije važno.

– Život je uvek život i u najvećim nesrećama je i dalje to. A ovo je samo pojačana pažnja koja menja pogled na bližnjeg, da je on opasnost za mene i druge. To mora da se izbegne time što ćemo učiniti sve da uz ličnu svest o postojanju zaraze onaj drugi i dalje ostane naš bližnji koji nam je potreban – kaže prezviter Gligorije Marković.

Uoči slava neretko se i u crkvama stvori velika gužva, naročito o Svetom Nikoli, kada se pred hramovima gotovo u redovima čeka da bi se presekao slavski kolač. Da li se, stoga, i u crkvama razmišlja kako da se izbegnu nepotrebne gužve?

– Stvar je dobre organizacije i truda i svesti svih učesnika o onom drugom da li će biti gužvi ili ne. Provetrena crkva, tamjan koji je i sam dezinfekcija po sebi, organizovan raspored dolazaka i kraće zadržavanje, naša sopstvena svest o zarazi koja je prisutna i higijena po povratku iz crkve deo su logike pristupanja sečenju kolača u crkvi – napominje prezviter Gligorije Marković.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd