Skip to main content
avion

KAKO DA VAM PRVI LET PROĐE NAJBEZBEDNIJE: Uz ove savete, letenje avionom će vam biti prijatno iskustvo

Foto: Profimedia/ilustracija
Onima koji nikad nisu putovali avionom razne kontrole, pravila i zabrane mogu delovati prilično konfuzno.

Iako ih zaista ima mnogo, one zapravo i nisu toliko komplikovane. Sve što treba da učinite jeste da pažljivo pratite sve instrukcije i vaš prvi let će proći bez ikakvih problema.

Na vama je samo da se adekvatno pripremite za prvi let avionom, a to ćete najbolje uraditi prateći neke od naših saveta koji će vam sigurno pomoći u pripremi, ali i u snalaženju na aerodromu, kao i tokom samog leta.

Priprema za let avionom kod kuće

Nakon što ste rezervisali svoju kartu i čekate da dođe dan kada će se realizovati vaš let na željenu destinaciju, počinje priprema za ceo taj proces, od ulaska na jedan, pa sve do sletanja na drugi aerodrom.

Prevoz avionom je najsigurniji, a evo i zašto

Prevoz avionom je najsigurniji, a evo i zašto

Evo zašto se na aerodromu možete osećati najbezbednije

Evo zašto se na aerodromu možete osećati najbezbednije

Ove činjenice sigurno niste znali o avionima, a čine ih najbezbednijim mestima na planeti

Ove činjenice sigurno niste znali o avionima, a čine ih najbezbednijim mestima na planeti

1. Obavezno proverite da li su vam ispravna dokumenta

Dokumentacija koja je potrebna za putovanje zavisi pre svega od zemlje u koju planirate da idete. Ipak, bez obzira na to gde letite, bilo da je u pitanju neka udaljena destinacija ili susedna zemlja, sa sobom morate imati osnovna putna dokumenta, odnosno ličnu kartu i pasoš. Ono što može biti potrebno od dodatne dokumentacije jeste viza. 

2. Pažljivo spakujte kofer

Zbog bezbednosnih razloga, svi predmeti koji mogu poslužiti kao oružje (makaze, alat, pribor za jelo) nisu dozvoljeni za unos u avion u ručnom prtljagu. Najrestriktivnija pravila važe za tečnosti. Ne smete poneti sa sobom u avion u ručnom prtljagu više od 10 flašica tečnosti, od čega svaka ne može imati više od 100 ml. 

Foto: Profimedia

Svaka aviokompanija ima svoja pravila u vezi veličine i težine registrovanog prtljaga. Bitno je da ne prekoračite ove određene dimenzije ili težinu, jer za višak prtljaga mora da se plati relativno velika naknada na aerodromu.

3. Psihički se pripremite za letenje avionom

Mnogi ljudi imaju strah od letenja, koji je potpuno iracionalan, ali ume da bude blokirajuć i da izazove napade panike koji ozbiljno mogu da utiču na psihofizičko stanje čoveka. Kako ne biste sebe doveli u situaciju da tokom leta doživite napad panike, važno je da već kod kuće sebe opustite i pripremite za ono što sledi. 

  • Razmišljajte o pozitivnim aspektima letenja
  • Dišite duboko i ravnomerno
  • Razgovarajte sa ljudima oko sebe
  • Prizivajte lepe uspomene, razmišljajte o nečemu što vas smiruje
  • Izbegavajte kafu i druga pića sa kofeinom
  • Ne konzumirajte alkohol
  • Popijte lek protiv mučnine

4. Adekvatno se obucite za let

Udobnost tokom leta je najbitnija stvar, zato je bitno da se obučete komforno, tako da vas ništa ne steže i ne smeta vam za vreme trajanja leta. Čak i ako putujete tokom vrelih, letnjih dana, ponesite sa sobom čarape i džemper. Unutar aviona je uvek uključena klimatizacija, pa će vam verovatno biti hladno.

Dolazak na aerodrom i pripreme za ukrcavanje 

Dolazak na aerodrom preporučuje se najbolje dva, možda čak i tri sata pre zakazanog leta, kako biste na vreme i bez žurbe obavili sve ono što je neophodno pre samog ukrcavanja na avion.

Aerodrom
Aerodrom
Foto: Profimedia/ilustracija

1. Pronađite detalje svog leta

Informaciju o svim detaljima svog leta možete pronaći na tabli na kojoj su ispisana vremena svih letova, avioni i gejtovi (kapije) na koje se izlazi sa aerodroma, odnosno ukrcava na avion. Najčešće se nalazi odmah na ulazu u aerodrom i to je prva stvar koju vidite kada uđete u zgradu aerodroma.

Tu je potrebno da pronađete koji je vaš šalter za čekiranje, odnosno šalter gde se prijavljujete za let.

2. Odradite check-in proces

Šalteri za čekiranje služe kako biste osoblju potvrdili da ćete zaista ići na zakazani let. Tu pokažete sve informacije o vašem letu koje ste dobili kada se rezervisali let online ili preko neke turističke agencije. Zatim će vam oni dati kartu za avion (boarding pass), a ukoliko imati još neki prtljag, osim ručnog, njega tu predajete i on ide u bunker u avionu i nije više vaša briga sve dok ne dođete do željene destinacije. Čekiranje se može obaviti najranije dva sata pre zakazanog poletanja aviona.

3. Prođite kroz sigurnosnu proveru

Sigurnosna kontrola služi kako bi se osoblje aerodroma uverilo da sa sobom ne nosite ništa što može ugroziti vašu i bezbednost drugih putnika u avionu. Važno je da pratite uputstva i da se držite propisanih pravila. 

Prilikom sigurnosne provere morate izvaditi svu tečnost iz svog ručnog prtljaga i pustiti torbu da prođe kroz rendgen. Kad dođe vaš red, uzmite korpu ili kutiju koja se nalazi blizu trake i stavite u nju sve šta imate u džepovima, skinite jaknu, džemper, šal, kaiš i slično. Vaše stvari će proći na traci preko skenera, a vi ćete morati da prođete kroz posebni prolaz. Ukoliko je sve u redu biće vam dopušten prolaz na gejtove.

4. Pronađite svoj izlaz 

Nakon prolaska kroz sigurnosne provere dolazite u bescarinsku zonu aerodroma, odnosno u deo gde možete šopingovati robu koja nije ocarinjena, odnosno ne plaćate porez na nju. Tu je važno da pratite znakove koji vode do vašeg gejta, odnosno izlaza sa aerodroma preko kojeg se ulazi u avion. 

Ukoliko želite da vam putovanje avionom bude maksimalno prijatno i bezbedno, evo kako treba da se ponašate

Ukoliko želite da vam putovanje avionom bude maksimalno prijatno i bezbedno, evo kako treba da se ponašate

ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AVION: Putnici to i ne primete, a zbog moderne tehnologije grom ne može da sruši avion

ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AVION: Putnici to i ne primete, a zbog moderne tehnologije grom ne može da sruši avion

Deset zanimljivih činjenica koje možda niste znali, a čine avion najbezbednijim sredstvom za putovanje

Deset zanimljivih činjenica koje možda niste znali, a čine avion najbezbednijim sredstvom za putovanje

5. Sačekajte poziv sa ulazak u avion

Osoblje koje radi na vašem gejtu će vas pozvati kada dođe vreme da se ukrcate u avion, uglavnom je to pola sata pre poletanja aviona, pa bi svakako u to vreme trebalo da budete tu u blizini kako ne biste zakasnili. Važno je samo da pratite uputstva osoblja koje će vas smestiti u avion. 

Letenje avionom - sve što treba da znate

Kada se ukrcate na avion sve što treba da uradite jeste da pratite uputstva stjuardesa i ostalog kabinskog osoblja i neće biti nikakvih problema. Ipak, postoje neki trikovi kojih se možete pridržavati kako biste sebi olakšali vožnju avionom.

Avion
Foto: Profimedia/ilustracija

1. Koristite "flight mode" na mobilnim telefonima

Tokom vožnje aviona obavezno je da isključite svoje mobilne telefone i ostale uređaje koje nosite sa sobom - laptopove i tablete, možete se poslužiti jednim jednostavnim trikom, odnosno stavite ih na tzv. airplane ili flight mode. 

2. Ne paničite ako dođe do turbulencija

Turbulencije u avionu umeju da budu itekako neprijatne i vrlo traumatično iskustvo, ali morate biti svesni da su one normalna pojava i da se često dešavaju. Kada dođe do turbulencije važno je da ostanete mirni i da ne paničite. Ako se brinete da će se vaš avion srušiti, imajte na umu da postoje brojne aviokompanije čiji avioni nikada nisu pali, a ukoliko ste baš u avionu neke od tih kompanija ta pomisao će vas sigurno umiriti.

Kada bezbedno stignete do željene destinacije, pre nego što izađete iz aviona proverite da li ste nešto zaboravili, potom sačekajte svoj čekirani prtljag, a onda se zaputite ka izlazu sa aerodroma. Putovanje avionom ne samo da olakšava i ubrzava put sa jedne na drugu lokaciju, već može biti i izuzetno zabavno, samo ukoliko eliminišete osećaj straha i ukoliko se pridržavate propisanih pravila koja postoje kako bi osigurali vašu bezbednost i sigurnost.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd