fbpx
Skip to main content
digitalno nasilje

Kako dečije šale prerastu u nasilje: Znaš li nekoga ko trpi "ismejavanje" na društvenim mrežama?

Foto: Shutterstock
Korišćenje interneta umnogome je olakšalo poslovanje i svakodnevni život, ali nažalost i korišćenje interneta može imati i svoje loše strane. 

U poslednje vreme sve češće čujemo izraz "digitalno nasilje", a ono je veoma učestalo među mladima i decom školskog uzrasta. 

Digitalno nasilje nije problem koji se može ili treba sakriti. Svako ima pravo na bezbedno korišćenje interneta i svega što on sa sobom nosi. Imamo pravo da budemo deo sigurnog i bezbednog internet društva. 

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu počeo je sa radom 2017. godine i od tada se telefonskim putem na broj telefona 198-33, slanjem mejla na adresu bit@mtt.gov.rs ili putem elektronskog obrasca na veb sajtu www.pametnoibezbedno.gov.rs može prijaviti ugrožavanje bezbednosti dece na internetu.

Neretko je pravi primer digitalnog nasilja onaj koji se dešava među školarcima, gde je veoma često zastupljeno pravljenje "tajnih ili javnih" grupa na društvenim mrežama sa ciljem da se pojedini vršnjak ismejava. Takvim slučajeva je dosta i u stalnom su porastu i zato treba raditi na edukaciji i primeni preventivnih mera kako bi pre svega naša deca bila bezbednija i zaštićenija. 

Eksplozija popularnosti društvenih mreža od najranijih školskih uzrasta dovela je do velike polarizacije među školarcima i mogućnošću da neki od nji trpe "ugnjetavanje, prozivanje, omalovažavanje" na društvenim mrežama i da u tome učestvuje više osoba. Ovakvo ponašanje i digitalno nasilje ne dešava se samo učenicima, već i svim ostalim, ali je najzastupljenije među decom. 

Zbog toga se svakodnevno treba baviti ovom temom i na vreme otkrivati slučajeve već postojećeg nasilja, kako bi se sprečilo i predupredilo da se takav oblik nasilja nekontrolisano širi i postane "uobičajena stvar".

Da li znaš nekoga od svojih vršnjaka ko je napravio tajnu ili javnu grupu na nekoj od društvenih mreža sa ciljem ismejavanja nekog od vršnjaka?

U anketi možete da glasate, a u komentarima nam napišite zbog čega ste baš tako glasali.

Da li znaš nekoga od svojih vršnjaka ko je napravio tajnu ili javnu grupu na nekoj od društvenih mreža sa ciljem ismejavanja nekog od vršnjaka?

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd