fbpx
Skip to main content
Deca

Hrvatski tajkuni profitiraju na našoj deci! Tuđmanov prijatelj sa kolegama godišnje u Srbiji zaradi više od 30 miliona evra?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Drže više od polovine tržišta u Srbiji, a ni porez ne plaćaju

Tržište knjiga za osnovce osvojeno je od strane hrvatskih biznismena. Naime, više od 150 udžbenika za učenike od 1. do 8. razreda dolazi iz Hrvatske, a dobit koju imaju iznosi više od 30 miliona evra godišnje.

Iza svega stoje Ante Žužul i Danijel Žderić koji kontrolišu više od polovine tržista knjiga u Srbiji.

Inače, Ante Žužul je poznat bliski prijatelj Franje Tuđmana, jedan od prvih finansijera HDZ-a i vlasnik beogradskog "BIGZ školstva", dok je Žderić poznati hrvatski biznismen i stoji iza "Novog Logosa". Njih dvojica zajedno sa izdavačkim preduzećem "Klet", čiji je vlasnik Slovenac Roko Kvaternik drže monopol tržišta udžbenika u našoj zemlji.

deca u školi
Foto: Profimedia/ilustracija

Celokupan promet na tržištu iznosi oko 150 miliona evra, a kao što smo već pomenuli, samo Žužul i Žderić "okreću" 30 miliona. Knjige se štampaju u Hrvatskoj, gde se zapošljava minimalan broj radnika, a zatim se dopremaju u našu zemlju i za to ne plaćaju porez, te na dodatni način oštećuju privredu naše zemlje.

Prvi put se Žužul u Srbiji pominje pre desetak godina kada je tadašnji direktor Zavoda za udžbenike Radoš Ljušić rekao da su Žužulovi ljudi posećivali direktori škola koje su podmićivali, te su na taj način i došli do toga da polovina škola kupuje njegove knjige.

Ko je Ante Žužul?

Prema ranijem pisanju medija, Žužul je vlasnik najjače hrvatske izdavačke kuće "Školska knjiga". U javnosti se spekulisalo da je najstarijeg srpskog izdavača, preduzeće BIGZ, kupio za svega 400.000 evra i to tako što je na tenderu bio jedini kupac. Odmah je isplatio i otpustio sve zaposlene iz firme "BIGZ publishing", koju je preimenovao u "BIGZ školstvo" i usredsredio se samo na distribuciju školskih udžbenika. U Srbiji je optuživan da su mu užbenici matematike za drugi i četvrti razred bukvalno preslikani za škole u Srbiji i Hrvatskoj.

Mnogo veći problem od toga ko drži tržište jeste u tome što se u njihovim udžbenicima konstantno pojavljuju skandalozne greške, a pojedine stvari čak su preuzete iz hrvatskog obrazovnog programa.

Tako su veoma česte pojave u srpskom školstvu gde u udžbenicima postoje greške koje decu uče netačnim istorijskim činjenicama.

Primera radi, u BIGZ-ovom udžbeniku za tehničko obrazovanje za peti razred srpski saobraćajac je prikazan na ilustraciji u hrvatskoj uniformi.

U udžbenicima pomenutih izdavača, Jasenovac se pominje u samo jednoj rečenici, bez jasne odrednice o broju žrtava ili je potpuno izostavljen. A iz njihovih knjiga, kako tabela kazuje, uči više od 80 odsto svake generacije malih maturanta.

Učenici u Srbiji i dalje, petu godinu za redom, uče da su Beograd i cela Šumadija, kao i delovi Pomoravlja, nekada bili deo Hrvatske.

U pitanju je tematski atlas za predmet Priroda i društvo za četvrti razred, u kojem je, pod naslovom "najstarija srpska država Raška", objavljena karta Balkana iz 9. veka. Na toj karti istočno od Raške je Bugarska, jugoistočno Vizantija, a zapadno, južno i severno – Hrvatska.

Raška

Ubrzo je otkriveno da je udžbenik štampala izdavačka kuća "Novi logos", čiji je vlasnik, kako smo već napomenuli, Žderić, a učenici u Srbiji iz njega uče od 2015. godine.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd