Skip to main content
 • Read more Melanija Tramp Svet

  Melanija najurila iz Bele kuće Hrvaticu koja je lobirala protiv Srbije: Otkaz za Boltonovu saradnicu! (FOTO)

 • Read more Ceca Ražnatović VIP

  ZVANIČNO VERENA! Ceca objavila radosne vesti - zasijao dijamantski PRSTEN na njenoj ruci! (FOTO)

 • Read more Požeška Hronika

  BRZA INTERVENCIJA POLICIJE U POŽEŠKOJ: Zaustavili crni džip! Hitna pomoć prisutna (VIDEO)

 • Read more Fudbaleri Radničkog iz Niša Fudbal

  UEFA PRATILA SVETSKE KLADIONICE: Pokrenuta istraga zbog sumnjive utakmice u Srbiji (VIDEO)

 • Read more Pavković i Milošević Info

  NIŠKI KORPUS ZAROBIO AMERIČKE VOJNIKE! Pavkovića pozvao Milošević lično! Imao je veliku brigu! (VIDEO)

 • Read more Žena Svet

  BIZARNIJE NE MOŽE! Izbo ženu 46 puta, a ona sada hoće decu sa njim: Sve mu oprostila, a hteo da je ubije! (FOTO)

 • Read more Radnik Posao

  Za ovaj posao u Srbiji daju 900 evra: Kada dođu na razgovor, ljudi se požale na jednu GLUPOST

Porodica na odmoru

Kako i sa kim deca mogu preko granice: Roditelji i staratelji često ne znaju koja pravila važe!

Foto: Profimedia/ilustracija
Dete mora da poseduje overenu saglasnost roditelja

Srpska administracija zadaje muku roditeljima kada jedno od njih vodi decu na odmor preko granice, ili ih šalju u pratnji familije i prijatelja.

Nepoznavanje zakona i izmena zakonskih propisa najčešće se završavaju pribavljanjem nepotrebne dokumentacije i dodatnim troškovima kako bi se roditelji što bolje osigurali prilikom ulaska u drugu državu. Dileme nastupaju kada maloletno lice granicu prelazi sa tetkom, ujnom, strinom, bakom, rođakom ili u pratnji lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik. Nešto je lagodnija situacija kada oba roditelja imaju starateljstvo, a prava drama nastupa u slučajevima kada je jednom od njih uskraćeno starateljsko pravo, a želi dete da vodi preko granice.

Sve do početka 2018. godine ova oblast nije bila posebno regulisana, tako da je zavisila od slobodne procene službenika na granici, koji je, osim pasoša, mogao da traži overene saglasnosti roditelja, ili dozvoli prelazak maloletnika samo uz putnu ispravu. Stupanjem na snagu Zakona o graničnoj kontroli 3. aprila 2018. godine, prvi put uvodi se obaveznost posedovanja overene saglasnosti roditelja.

- U skladu sa članom 54 Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice, maloletno lice, državljanin Republike Srbije, do navršene 16. godine života, ukoliko putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ni zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja ako zajednički vrše roditeljsko pravo ili zakonskog zastupnika - saopštavaju iz MUP-a.

Pasoš
Foto: Profimedia

Zakonskim izmenama definisana je i dokumentacija u slučaju podeljenog starateljstva, kao i kada je jednom od roditelja oduzeto pravo na starateljstvo nad detetom.

- Po Zakonu o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice maloletnog lica, kada putuje u pratnji jednog roditelja, nije potrebna saglasnost drugog roditelja - navodi MUP.  Pri tom se ova odredba ne odnosi na sve maloletnike, tačnije, nisu obuhvaćeni stariji maloletnici, s obzirom na to da je kao starosna granica predviđena navršena 16. godina života.

Šapčanka Milena razvedena je već deset godina i ima starateljstvo nad svojom 11-godišnjom kćerkom, dok je ocu devojčice pravo na starateljstvo oduzeto. I pored donošenja zakonskih izmena, osim pasoša, bivšem partneru davala je saglasnost za putovanje preko granice.

- Mi smo u normalnim odnosima i ja ne branim kćerki da ide na odmor sa ocem. Međutim, pošto on nema starateljstvo nad detetom, ja mu uvek dajem overenu saglasnost - objašnjava sagovornica.

Porodica
Porodica na odmoru
Foto: Profimedia/ilustracija

Saglasnost predstavlja izjava koja se ranije overavala u sudu, a od uvođenja notara, izjava se overava kod njih. Overa ove izjave košta 360 dinara.

Pri donošenju novog zakona zakonodavac je uskladio srpsku praksu sa obavezujućim propisima EU, odnosno Zakonikom o šengenskim granicama.

- U nekim zemljama je propisano da je potrebna saglasnost roditelja, dok u nekim, kao u nacionalnom zakonodavstvu Srbije, poštoji definisano kada je potrebna saglasnost, ali ima i slučajeva gde postoji preporuka kako se postupa u takvim slučajevima. Međutim, pošto se radi o našim državljanima, granična policija druge zemlje dužna je da poštuje zakon zemlje iz koje maloletno lice dolazi, u ovom slučaju naše zemlje - objašnjava Marijana Petronijević, rukovodilac Službe za pravne poslove u Centru za socijalni rad.

U Srbiji više žena nego muškaraca! Iznenadićete se koliko vremena u kuhinji provede srpski domaćin!

Nove zakonske odredbe usklađene su sa Zakonom o putnim ispravama. Prilikom podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za dete potrebna je saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika. Međutim, u slučaju da je jednom roditelju odlukom suda dodeljeno starateljstvo, putna isprava će se izdati bez saglasnosti drugog roditelja.

Bilo je slučajeva da roditelj prijavi nestanak deteta i da ga policija pronađe na granici u pratnji drugog roditelja, a bilo je i dosta zloupotreba u slučaju poremećenih partnerskih odnosa, koje su se završavale prijavama Centru za socijalni rad.

- Mi se sa takvim slučajevima susrećemo kada su supružnici u postupku razvoda i kada su odnosi konfliktni i narušeni. Dešava se da roditelj optuži drugog roditelja da je odveo dete na putovanje bez saglasnosti, da sabotira drugog supružnika i ne da saglasnost za izlazak iz zemlje - objašnjava pedagog Vesna Brajić iz Centra za socijalni rad u Šapcu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd