fbpx
Skip to main content
đavolja varoš

KAKO JE ĐAVOLJA VAROŠ DOBILA IME? Postoje dve priče i obe su prilično jezive (VIDEO)

Foto: YoutubePrintscreen/nennadstojanovic
Tokom vekova, narod je o nastanku ovog mesta stvorio brojne legende.

Na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije nalazi se poznata Đavolja varoš.

NOSI SIMBOLIKU I DUH KOSOVSKOG ZAVETA I VIDOVDANSKOG PREDANJA: Lička kapa - ona je jedna vrsta amajlije

NOSI SIMBOLIKU I DUH KOSOVSKOG ZAVETA I VIDOVDANSKOG PREDANJA: Lička kapa - ona je jedna vrsta amajlije

SRPSKA LEPOTICA - OVA ULICA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH NA SVETU! Da li znate u kom gradu u Srbiji se ona nalazi?

SRPSKA LEPOTICA - OVA ULICA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH NA SVETU! Da li znate u kom gradu u Srbiji se ona nalazi?

Jezero u kom živi RIBA MRGUDA: Jeste li bili na ovom divnom mestu gde se nekada i vidre igraju? (VIDEO/FOTO)

Jezero u kom živi RIBA MRGUDA: Jeste li bili na ovom divnom mestu gde se nekada i vidre igraju? (VIDEO/FOTO)

Čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe.

Zbog svoje jedinstvenosti, jer iako slični fenomeni postoje u svetu nigde nisu ovako visoki i nema ih u ovolikom broju, Đavolja varoš je bila u najužem krugu da uđe među novih sedam svetskih čuda prirode. Iako nije izabrana, poslednjih godina privlači veliki broj turista željnih avanture i originalnog doživljaja.

Odakle ime "Đavolja varoš"?

Leče se razne bolesti

Postoji verovanje da se u Đavoljoj varoši leče razne bolesti tako što se maramom previje bolno mesto, a zatim maramice vežu na obližnje stablo.

Maramice se postavljaju u i ispred crkve Svete Petke koja je izgrađena u blizini gornjeg vidikovca na ostacima iz 13. veka. Verovanje da se bolest ostavlja na tom mestu, postoji od kako se zna za Đavolju varoš. Prema tom verovanju, nakon nedelju dana maramice treba da se zakopaju duboko u zemlju, da bi sa sobom odnele sve nevolje onoga koji ih je vezao na stablo.

Ono što se mnogi pitaju, a za šta još uvek ne postoji potpuno objašnjenje - jeste kako je i zašto ovo mesto dobilo naziv baš "Đavolja varoš"?

Tokom vekova, narod je o nastanku ovog mesta stvorio brojne legende. Prema jednoj, reč je o okamenjenim svatovima koji su, po nalogu đavola, krenuli da venčaju sestru i brata, pa ih je Bog za kaznu okamenio da zauvek podsećaju da nijedan greh ne prolazi nekažnjeno.

Drugo predanje kaže da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži. Ove 202 kamene kupe su oni koji nisu ispunili obećanje dato veštici ili su pokušali da je prevare.

Nauka ne nudi tako maštovito objašnjenje – Đavolja varoš posledica je erozije zemljišta koje je ovde veoma rastresito, ali čvrsto. Uništavajući šume, čovek je otvorio put razornom dejstvu vode. Vetar, kiša i sunce učinili su ostalo, mada se i naučnici slažu da je oblik nekih kupa, kao i činjenica da vrh od 20-30 cm drži težinu od po nekoliko stotina kilograma “čudesno”.

Bilo kako bilo, ono što je sigurno jeste da ovo mesto, ukoliko već nista, morate posetiti i treba da znate da se u neposrednoj blizini nalaze i Žito vrele i Đavolja voda, izvori velike kiselosti i u narodu poznatih čudotvornih svojstva. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd