fbpx
Skip to main content
Sveti Nikola

KAKO SE NASLEĐUJE KRSNA SLAVA: Kad se podeli slava, podelila se i kuća

Foto: Profimedia
Krsna slava kod Srba pravoslavaca se nasleđuje. Dok je otac živ, sin ili sinovi ne preuzimaju slavu već je slave sa ocem.

Piše: Dušan Marić

Preuzimanje slave za života oca znači da se porodica i formalno podelila. Ako otac nije u snazi, sin preuzima sve obaveze oko slave ali je otac i dalje njen domaćin.

Kad otac umre, onda sinovi preuzimaju slavu. Ako ima više braće, mogu se dogovoriti da slavu preuzme samo jedan ili je preuzimaju svi.

DOKTOR O KOME BRUJI SRBIJA: Boris doveo majku na operaciju, kada je došao po nju, čuo je priču koja ga je ZAPANJILA

Prve godine po smrti oca slava se drži u porodičnom krugu, bez gostiju i velikog veselja.

Ukoliko sinovi nisu u mogućnosti da dolaze na slavu kod oca, čim zasnuju sopstveno domaćinstvo mogu početi sami da slave.

Kada sin zasnuje svoje domaćinstvo i odluči da odvojeno slavi slavu, a to se najčešće događa već prve godine po deobi, dolazi kod oca na slavu, gde mu otac predaje četvrtinu slavskog kolača. Tu se pozdrave po srpskom običaju, trostrukim poljupcem, čestitaju jedan drugom slavu, i otac blagoslovi sina i njegovu porodicu, da dugo u zdravlju i veselju slave.

slava
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Sin dobijeni deo slavskog kolača odnosi kući, gde ga podeli sa svojom porodicom, i sledeće godine redovno slavi svoju krsnu slavu. Nakon "uzimanja slave" od sina, nema nikakvih prepreka da otac i sin slavu slave zajedno, jedne godine u jednoj, druge u drugoj porodici.

"Dragi, Deda Mraze..." SRCEPARAJUĆU PORUKU ostavljenu ispod jelke beogradske firme ŠERUJE SRBIJA

Kоd mnogih Srba, posebno u patrijahalnim sredinama, postoji dilema da li je moralno da sinovi posle formiranja zasebne porodice, u zasebnom domu, počnu i sa zasebnim obeležavanjem slave ili je ispravnije da nastave da je slave u roditeljskoj kući.

- Svojim pastirskim autoritetom tvrdim da nova porodica ne samo što treba, nego i mora da počne da slavi slavu, i to iz više razloga. Prvi je zbog toga što oni imaju svoj novi dom – a slava je zaštitnik doma. Drugo, slavljenjem slave u novom domu domaćin treba da svoju decu vaspitava o značaju slave i njenog obeležavanja u svakoj srpskoj kući – objašnjava protojerej Ljubo Milošević.

BONUS VIDEO: Ovako je izgledao kolaps u Beogradu zbog zatvaranja Takovske ulice

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd