fbpx
Skip to main content
Srbija i Rusija

Heroji iz 63. padobranske pomažu veliku RUSKU SVETINJU u Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnoge zgrade u Beogradu, poput Vlade, Patrijaršije, crkve Ružice na Kalemegdanu, projektovali su i gradili ruski arhitekti koji su u Srbiju pobegli posle Oktobarske revolucije.

Ipak, ruski hram - Svete Trojice na Tašmajdanu koji je počeo da se gradi ubrzo po njihovom dolasku, još je nedovršen i neoslikan. Zato je Udruženje boraca 63. padobranske brigade pokrenulo akciju prikupljanja novca za oslikavanje crkve.

Stara je gotovo vek. U njen temelj 1917. položen je grumen ruske zemlje. Tu se čuvaju ikone koje su Rusi poneli sa sobom bežeći posle Oktobarske revolucije. Ali njeni zidovi ni danas nisu oslikani.

- Između dva rata se ovde dosta skromno živelo što se tiče ruskih izbeglica. Posle 1945. takođe su nam bile malo skraćene mogućnosti finansiranja koje bismo mogli da uložimo u freskopisanje - kaže Vitalij Tarasjev, starešina ruske crkve "Sveta trojica".

U crkvi su do 1944. bile zastave Napoleonove i turske vojske - zaplenjene u bitkama. Tu je još šal carevića Romanova. U njoj je sahranjen i poslednji belogardejski general Petar Vrangel.

Iako je prvo sahranjen u Briselu, po njegovoj poslednjoj želji, prenet je u Srbiju. Crkva je oštećena i u noći bombardovanja RTS-a 1999. godine.

Veterani 63. padobranske brigade žele da pomognu u njenom oslikavanju.

- Motiv je bio kada se obeležavalo 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije i kada smo bili pozvani kao gosti sa ruske strane u Hram Svetog Save i kada smo videli kako se to sve radi, onda smo počeli da razmišljamo kako da se uključimo - kaže Marko Zorica, veteran 63. padobranske brigade.

Novi zadatak za Muhina

I našli su način. Ideja je da umetnik Nikolaj Muhin, koji je oslikao Hram "Hrista Spasitelja" u Moskvi i sada radi mozaik u Hramu "Svetog Save", oslika i Hram "Svete Trojice".

Prikuplja se novac i materijal.

NESUĐENA JUGOSLOVENSKA KRALJICA: Da je došla na srpski dvor ne bi doživela TRAGIČNU SUDBINU

NESUĐENA JUGOSLOVENSKA KRALJICA: Da je došla na srpski dvor ne bi doživela TRAGIČNU SUDBINU

Danas je Veliki ponedeljak: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

Danas je Veliki ponedeljak: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

OVO NISTE ZNALI: Trobojka je PONOS SRBIJE, a evo KAKO je nastala - NIJE onako kao što SVI misle

OVO NISTE ZNALI: Trobojka je PONOS SRBIJE, a evo KAKO je nastala - NIJE onako kao što SVI misle

- Mogu da vam kažem da smo poželeli da vratimo zadužbinarstvo, na svoj način, da pokrenemo narod. Ovom pričom mi vraćamo zahvalnost - kaže Žarko Bošković, veteran 63. padobranske brigade.

- To me je podsetilo na one momente s početka prošlog veka kada je veliki broj Rusa došao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i kada smo ovde naišli na najtopliji doček - da smo zaista zajedno, da smo dobrodošli i da možemo da se oslonimo na pomoć srpskog naroda - kaže starešina ruske crkve "Sveta trojica".

O potrebnoj sumi, veterani ne govore, jer je od novca, kažu, važniji cilj. Deo su prikupili, a do dovoljnog iznosa, računaju, stići će uz pomoć svih koji mogu da pomognu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd