fbpx
Skip to main content
Par

KANADSKI PAR OČARAN SRBIJOM: U Nišu shvatili da imamo najbolji ajvar, kajmak, slaninu a rakija ih je posebno oduševila (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/ JetLag Warriors
- Srbija ima najbolji roštilj, a u Nišu je najbolji restoran na svetu - poručuju svojim pratiocima na YouTube-u Stiv i Ivana sa kanala “JetLag Warriors” koji objavljuju vlogove iz raznih zemalja i gradova. U Nišu su bili u novembru, a najjači utisak na njih ostavila je hrana, ali i izgled zgrada i tragovi istorije koje su opisali kao mračne i moćne.

Kažu da nisu ni planirali da u Nišu snimaju video o hrani, ali ćevabdžinice su ih najpre privukle roštiljem u izlogu, a onda ih je ukus oduševio, pa su tražili preporuku za kafanu koju bi mogli da posete.

Preporuke Nišlija odvele su ih u kafanu “Mrak”, koju su opisali kao lokalnu kafanu koja služi najbolju hranu na svetu.

Planirate da iznamite stan? Ovo morate da znate pre nego što predate ključeve

Planirate da iznamite stan? Ovo morate da znate pre nego što predate ključeve

VAKCINACIJA DECE OD 5 GODINA I KOD NAS? Evropska unija odobrila - evo kada se odluka očekuje i u Srbiji

VAKCINACIJA DECE OD 5 GODINA I KOD NAS? Evropska unija odobrila - evo kada se odluka očekuje i u Srbiji

NEDODIRLJIVO DRVO SA ZABRANJENIM VOĆEM: Sveto drvo čuva najmračnije tajne u Srbiji, o njemu se ispredaju legende (FOTO)

NEDODIRLJIVO DRVO SA ZABRANJENIM VOĆEM: Sveto drvo čuva najmračnije tajne u Srbiji, o njemu se ispredaju legende (FOTO)

- Najbolji restoran na svetu je u Nišu. Ivana je bila u 30 ili 35 zemalja u poslednje tri godine, a ovo je najbolji restoran gde je jela. Vredi posetiti Srbiju samo da biste došli ovde - kaže Stiv.

Kajmak, ajvar, slaninu i svinjetinu punjenu šunkom i sirom zalili su rakijom, uz koju su nazdravljali i u Kazandžijskom sokačetu.

- Da zalijem sada rakijom… Mislim da sam zvanično Srbin. Ono što mi se dopada ovde je što nije površna zemlja jer pored ovakvog kvaliteta hrane u Kanadi prva stvar koju bi uradili - renovirali bi da sve bude potpuno novo. Ovde čak nema ni nekog velikog znaka napolju, ima jedan mali znak. Jelo je toliko dobro da ne moraju da brinu o marketingu. Ono što smo tražili nismo našli u Beogradu, malo više smo našli u Novom Sadu, a najviše u Nišu - rekao je Stiv.

Dopao im se i kontrast između šarenih zgrada, narandžastih krovova i živog centra grada sa jedne i mračnih tragova istorije sa druge strane.

- Ćele Kula je veoma moćna. Spolja izgleda kao bilo koja crkva ili kapela, ali kada uđete unutra možete videti ostatke kule koja je, kada je izgrađena 1809. godine, imala 900 ljudskih lobanja ugrađenih u nju i lobanje koje su i danas tu prave su ljudske lobanje srpskih ratnika - objašnjava Stiv.

Obišli su i Tvrđavu, kao i logor “Crveni Krst” i iznenadili se time što je u blizini logora škola koju đaci i danas pohađaju.

- Zamislite da ste đak koji pohađa školu u blizini logora i da pogledate kroz prozor i vidite koncentracioni logor u kojem su možda bili vaši preci - kaže Stiv.

Kanal “JetLag Warriors” ima oko 122.000 pratilaca, a Stiv i Ivana do sada su delili i snimke iz Moldavije, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Malezije, Pakistana, Argentine, Japana, Meksika, Vijetnama i drugih zemalja.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd