fbpx
Skip to main content
Vremenska prognoza

KIŠOVITO VREME ĆE POTRAJATI? Meteorolog Đurić otkriva zašto je toliko hladno - evo kada će otopliti!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Srbiji preovladava oblačno i kišovito vreme, uz temperature oko 15 stepeni, a nešto toplije sa temperaturama oko 25 je na jugu i istoku Srbije, a u tim predelima ima i lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

I dok je u Beogradu danas dan kao usred oktobra, uz kišu i jesenjih 15 stepeni, pre samo dva dana dana mereno je vrelih 35, navodi meteorolog Đorđe Đurić u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi. Kako kaže, ovakvo vreme nam je stiglo sa Jadranskog mora.

PLJUŠTE KAZNE JER VOZAČI NE ZNAJU OVA PRAVILA! Kada važi zona škole i šta ako ima dva ograničenja?

PLJUŠTE KAZNE JER VOZAČI NE ZNAJU OVA PRAVILA! Kada važi zona škole i šta ako ima dva ograničenja?

BELA KUGA HARA SRBIJOM: Manje rođenih i više umrlih u odnosu na prošlu godinu - Razlike su drastične!

BELA KUGA HARA SRBIJOM: Manje rođenih i više umrlih u odnosu na prošlu godinu - Razlike su drastične!

"VAKCINACIJA JE KLJUČNI FAKTOR U BORBI PROTIV VIRUSA" U Srbiju stigao treći kontigent vakcina iz Kovaks programa

"VAKCINACIJA JE KLJUČNI FAKTOR U BORBI PROTIV VIRUSA" U Srbiju stigao treći kontigent vakcina iz Kovaks programa

- Ovaj oblačni sistem sa padavinama stigao nam je sa Jadranskog mora, tj. sa jugozapada. U toku prethodne noći snažan oblačni sistem obrušio se sa srednjeg i južnog dela Jadrana na Dalmaciju, Hercegovinu i Crnu Goru i prekinuo u ovim predelima višemesečnu sušu, a doneo je snažne grmljavinske oluje i obilne pljuskove, koje su uslovile bujice na ulicama Dubrovnika, Budve, Herceg Novog i drugim primorskim predelima. Ova kiša usloviće i gašenje mnogiih šumskih požara u ovim predelima. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, novi talas nestabilnosti zahvatiće pomenutu oblast, tako da se do kraja sedmice i u oblasti Jadrana i crnogorskog primorja očekuje veoma promenljivo i kišovito vreme, uz uslove i za grmljavinske oluje i obilnije padavine . predviđa Đurić.

Vremenska prognoza
Foto: Shutterstock

"Četvrtak će severnoj polovini Srbije i Beogradu doneti znatno više sunca i toplije vreme, dok se u ostalim predelima očekuje promenljivo oblačno, uz kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Nakon jutarnjih 11 do 17 stepeni, u Beogradu 14, maksimalna temperatura od 23 do 27 stepeni, u Beogradu do 25", navodi meteorolog, i nastavlja:

"Već u petak u toku jutra sever Srbije zahvatiće prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i prodor veoma sveže vazdušne mase. Ovaj hladni front premeštaće se tokom dana prema centralnim predelima Srbije, a jedino će na jugu i istoku tokom celog dana ostatati sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 18 na severu do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20. Hladni front posle podne i pred kraj dana stići će i do jugoistoka Srbije, ali u vidu skretanja južnog vetra na jak severozapadni."

Vremenska prognoza za vikend

Za vikend u većem delu Srbije pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito na severu i zapadu Srbije, uz relativno sveže vreme, dok će na jugu i istoku biti toplije i znatno više sunčanije. Maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biće od 17 do 23 stepena, a na jugu i istoku Srbije od 25 do 29 stepeni. Sekundarni ciklon u Jadranskom moru nastaće kao posledica primarnog ciklona iznad centralne Evrope.

Kiša
Foto: Profimedia

- U ponedeljak stabilizacija vremena i porast temperatura, pa bi tokom većeg dela sledeće sedmice bilo znatno sunčanije i toplije, uz povratak prijatnih letnjih temperatura, ali bi jutra bila relativno sveža. Oko 1. septembra bilo bi uslova za jedno manje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnim padavinama - zaključuje Đurić.

Podsećamo vas, vozače će i danas kao i u narednim danima pratiti povremena kiša i mestimično mokri kolovozi.

Vozačima koji planiraju putovanje ovih dana biće potrebno više opreznosti zbog mokrih kolovoza, smanjene vidljivosti i niske oblačnosti preko prevoja, a maglu i sumaglicu treba očekivati u kotlinama i pored rečnih tokova.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd