fbpx
Skip to main content
Kralj Decebel

Kladovo ima svoj "KIP SLOBODE" i to na Dunavu: Ovako kralj Decebal prkosi Trajanu, a ujedno oduševljava i turiste (VIDEO/FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Decebalova skulptura je najveća klesana skulptura u Evropi. Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra.

Kladovo, opština ušuškana bogatim zelenilom, plavetnilom Dunava, Đerdapom, skulpturama, istorijom i dugom tradicijom. Opština koja odiše lepotama i prirodom naše zemlje sa svih strana.

Sve čari ove opštine najbolje opisuje ona dobra stara, svima nama poznata "Kroz Kladovo se ne prolazi, u Kladovo se dolazi", da, baš je tako, kroz Kladovo se ne može samo proći, ova opština se mora, i treba obići jer je bez sumnje - biser naše zemlje.

Mesto gde sve vrvi od dobre zabave i gurmanluka: U Zrenjaninu manifestacioni turizam iz godine u godinu cveta (FOTO)

Mesto gde sve vrvi od dobre zabave i gurmanluka: U Zrenjaninu manifestacioni turizam iz godine u godinu cveta (FOTO)

SIMBOL VRBASA ZASIJAĆE PUNIM SJAJEM: Evangelistička crkva uskoro u NOVOM RUHU

SIMBOL VRBASA ZASIJAĆE PUNIM SJAJEM: Evangelistička crkva uskoro u NOVOM RUHU

U čast velikana, a za bolju budućnost Pančevaca: "Dani Vajferta" - prilika za dobru zabavu i zaradu kroz istoriju! (VIDEO/FOTO)

U čast velikana, a za bolju budućnost Pančevaca: "Dani Vajferta" - prilika za dobru zabavu i zaradu kroz istoriju! (VIDEO/FOTO)

Kladovo je grad koji je sav u znaku Dunava i svega što ova reka nosi u sebi. Ovaj deo Istočne Srbije jedan je od istorijski i geografski najzanimljivijih regija Srbije i prostor koji poseduje niz osobenosti koje je izdvajaju. Zahvaljujući tome, Kladovo i njegova okolina su izuzetno turistički primamljivi i posećeni tokom cele godine. 

Kladovo i okolina bogati su raznovrsnim istorijskim spomenicima i prirodnim bogatstvima. Tokom boravka u Kladovu možete videti i obići sledeće atrakcije poput Trajanove table, Trajanovog mosta, tu je i nezaobilazna Diana Zanes, Fetislam, Arheološki muzej Đerdapa, Hidroelektrana, skulptura Decebala i mnoge druge. 

Ovo su samo neke od znamenitosti koje treba videti, o kojima treba čuti i koje treba upoznati, a među njima se definitivno izdvaja skulptura Decebala o kojoj se može govoriti koliko i o Kipu Slobode u SAD-u.

"Kip Slobode" u Kladovu

U blizini Trajanove table, na rumunskoj strani Dunava, nad Đerdapom izdiže se ogromna kamena skulptura visoka 40 metara - lice dačkog kralja Decebala isklesano u steni.

Mnogi, manje obavešteni prolaznici, u prvi mah pomislili bi da skulptura potiče iz antičkog doba, a zapravo ona je završena 2004. godine, nakon 10 godina rada 12 klesara-alpinista.

Decebalova skulptura je najveća klesana skulptura u Evropi. Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra.

Reč je o poslednjem vladaru Dakije, koji je opkoljen od strane Trajanovih trupa u svojoj prestonici Sarmizegetusi 106. godine izvršio samoubistvo. To je ujedno bio i kraj velikog Trajanovog pohoda Rimljana na Dakiju, koji je dugo pripreman izgradnjom kompletne infrastrukture na srpskoj, desnoj obali Dunava: put, most, utvrđenja.

Istorijat

Kralja Decebala, koji je preminuo pre skoro 2.000 godina, i dalje rumunski narod smatra nacionalnim herojem. Verovatno je to bio povod rumunskog biznismena, Josifa Konstantina Dragana, da iskleše lik kralja Decebala, na krečnjačkoj litici, na rumunskoj strani Dunava.

Godine 1985. Dragan je izabrao stenu visoku 128 metara, a neki smatraju da je izabrao baš ovo mesto zato što se u blizini, na drugoj strani Dunava, nalazi Trajanova tabla, tj. latinski natpis posvećen caru Trajanu koji je pokorio Dačane.

Radovi na ovoj steni Đerdapske klisure počinju 1993. godine, kad je Josif Konstantin Dragan otkupio planinu, i u podnožju skulpture, ispod 40 metara visoke glave kralja, uklesao natpis na latinskom jeziku "Decebalus rex – Dragan fecit" što u prevodu znači "Kralj Decebal, izgradio Dragan".

Ovaj projekat bio je veliki izazov, a u deset godina, radnici su u dve smene, od proleća do kasne jeseni, svakodnevno izvodili radove na steni koristeći dinamit kako bi uklonili veće komade. Oblikovanje stene, kako se često u tim krajevima priča, vršeno je i pneumatskim čekićima, a ukupna cena radova dostigla je milion dolara.

Više o samoj skulpturi kralja Decebala govorio je Živojin Keserović, kapetan brodića za krstarenje "Atrijum", koji pored ovog prezanimljivog krstarenja koji će vam večno ostati u sećanju, o kome ćete rado govoriti i kome ćete se često vraćati nudi i prvoklasni smeštaj.

- Kamena skulptura kralja Decebala posvećena je poslednjem vladaru Dakije kojeg je pokorio car Trajan 160. godine što je ujedno bio i kraj rata između Rimljana i Daka - napravio je mali uvod kapetan Živojin i nastavio:

- Kada je kralj Decebal uvideo da se bliži kraj njegovoj vladavini i da će izgubiti rat, on nije hteo da se Rimljanima preda živ, nego je izvršio samoubistvo, presudio je sam sebi i obesio se, te je zbog tog čina postao najhrabriji kralj koji je ikada vladao Dakijom i Rumunijom.

Cela skulptura je viša od 40 metara, a cela stena je više od 120 metara, mada se tako ne čini iz vode.

- Ovu skulpturu su radili alpinisti, 12 njih i to 10 godina. Obrađivali su stenu čekićem i dinamitom zato što je od veoma tvrdog materijala, pa im je trebalo dosta vremena i napora da je naprave ovakvu kakva je danas. Glavni finansijer i inicijator izrade ove skulpture je čovek sa ovih prostora koji je svojevremeno izbegao u Italiju, iz Italije je otišao u Ameriku gde su ga fascinirale njihove velike sklupture njihovih predsednika, pa je tako došao na ideju da i on napravi kamenu skulpturu svog kralja - govori Živojin i dodaje da je glavni motiv donekle bio i to da i dan danas Decebal može da prkosi caru Trajanu.

Trajanova tabla nalazi se sa naše, srpske strane, a kralj Decebal sa rumunske strane i tako se i dan danas gledaju i čuvaju, svako svoju istoriju.

Kamena skulptura kralja Decebala koštala je više od miliona dolara i danas predstavlja najveću skulpturu u steni u Evropi, kao i svojevrsnu turističku atrakciju.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

    Vremenska prognoza
    Clear sky
    11 Beograd