fbpx
Skip to main content
Topola

KAKO JE KLETVA CARA LAZARA UGASILA MALO SRPSKO SELO: Zbog sedam konjanika i boja na Kosovu nikako da im krene! (FOTO)

Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Kletva kneza Lazara ili nešto drugo preti da ugasi selo Topola kraj Jagodine

Pred Vidovdan, svake godine, u Topoli kod Jagodine oživi legenda o prokletstvu kneza Lazara, jer je u Boj na Kosovo iz tog sela otišlo sedam od 700 konjanika i sada, decenijama ne mogu da povećaju broj domaćinstava na više od sedam.

KAKO JE NAŠA ZEMLJA POMIRILA I SPASILA REGION U EPIDEMIJI: "Zahvalni smo Srbiji, naši političari su nas lagali!"

KAKO JE NAŠA ZEMLJA POMIRILA I SPASILA REGION U EPIDEMIJI: "Zahvalni smo Srbiji, naši političari su nas lagali!"

PROGNOZA ZVANA - KUKU MAJKO! Čeka nas sparno vreme, pljuskovi i PAKLENE TEMPERATURE, spremite se za miks kakvog još nije bilo

PROGNOZA ZVANA - KUKU MAJKO! Čeka nas sparno vreme, pljuskovi i PAKLENE TEMPERATURE, spremite se za miks kakvog još nije bilo

VREMENSKI VRTLOG NAD SRBIJOM: RHMZ izdao hitno upozorenje, sledeći delovi naše zemlje će se ZABELETI (FOTO)

VREMENSKI VRTLOG NAD SRBIJOM: RHMZ izdao hitno upozorenje, sledeći delovi naše zemlje će se ZABELETI (FOTO)

Reč je o selu, oko 20 kilometara od Jagodine, državnim putem Jagodina - Rekovac, desno od Dražmirovca uskim asfaltnim putem zaraslim u travu i šiblje.

Ovo selo je nekada bilo najveće na potezu Jagodina- Rekovac - Kragujevac, sa više od 600 domaćinstava.

Među starijim stanovnicima, vlada verovanje da je to zbog kletve kneza Lazara od Kosovskog boja, dok mlađi iz okolnih sela veruju da je to zbog ekonomske situacije u selu.

Naime, na poziv kneza da u boj na Kosovo, na Vidovdan 1389. godine, pošalju 700 konjanika, iz sela je otišlo samo sedam, zbog čega je srditi knez prokleo selo, da u njemu nikada ne bude više od sedam domova, prepričavaju meštani legendu.

Meštani, od kojih je oko 20, uglavnom stariji i bave se poljoprivredom, rekli su da ne znaju da li je to zbog kletve kneza Lazara, i što su oklopnici Topole stali na stranu Vuka Brankovića, ali je činjenica da godinama u selu nema više od sedam domova, "čim bi se u selu izgradila nova kuća i podiglo novo osmo domaćinstvo, ubrzo bi se neko ugasilo i imanje opustelo".

 

- S obzirom da smo svi stari, može nas biti samo još manje - kažu oni dok pričaju preko plota.

Selo zaista izgleda kao ukleto. Od državnog puta Jagodina - Rekovac, preko Dražmirovca, u selo, oko pet kilometara, se stiže uskim asfaltnim putem obraslim visokom travom. Trava izbija i iz popucalog asfalta. Njive neobrađene, u korovu, tek poneka zasejana od strane ljudi iz susednog Dražmirovca. Kuće, takođe u korovu i šiblju, većina oronule, trošne i sklone padu. Dvorišta prazna, razgrađena zbog popadalih ograda.

Teško je videti čoveka u dvorištu. Putnika namernika, iz dvorišta, pojedinih kuća dočekuju, psi čuvari, glasnim lajanjem. U ponekom dvorištu i po nekoliko pasa.

Glasno laju i kidišu, meštani kažu, da je to zbog toga, što u selo retko ko i dolazi sa strane.

Selo ima struju, uličnu rasvetu, kroz njega prolazi gasovodna mreža, vodu koriste iz bunara. U dvorištu nekih kuća parkirani stari traktori, kamioni, automobili... Selo nema prodavnicu, kafanu, ambulantu... autobuska stanica je daleko oko šest kilometara.

U susednim selima Dragoševac i Medojevac tvrde da je ovo poslednje pravi razlog što u Topoli nema više domaćinstva.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd