fbpx
Skip to main content
vozačka dozvola

KO IZGUBI DOZVOLU, MORAĆE KOD PSIHIJATRA? Nove izmene zakona o saobraćaju, evo kome nema povratka za volan!

Foto: Profimedia
Osim ponovnog pohađanja seminara vožnje, vozači koji izgube dozvolu najverovatnije će morati na pooštreni lekarski pregled, koji podrazumeva i procenu psihijatra i psihologa

Vozači koji zbog prikupljanja velikog broja negativnih bodova ostanu bez vozačke dozvole, osim pohađanja seminara vožnje, moraće na detaljniji lekarski pregled. 

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

RUSKI FOND POTVRDIO: Srbija je prva država u Evropi koja proizvodi "Sputnjik V"

RUSKI FOND POTVRDIO: Srbija je prva država u Evropi koja proizvodi "Sputnjik V"

SVE O KOVID PASOŠIMA: Otkriveno kad stupaju na snagu, kako se koriste, a jedan detalj biće "KLJUČ" celog sistema!

SVE O KOVID PASOŠIMA: Otkriveno kad stupaju na snagu, kako se koriste, a jedan detalj biće "KLJUČ" celog sistema!

Kako je za sada planirano, nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumevaće preciznije preglede prilikom upisa na vožnju, tok će vozači kojima je dozvola oduzeta morati da prođu psihološku procenu. 

- O tome se mnogo razgovara ovih dana i sve je izvesnija odluka da će vozači kojima je dozvola oduzeta morati najpre da prođu neku vrstu psihičke provere, da bi im dozvola bila vraćena. To će podrazumevati detaljan pregled stručnog lica, psihijatra ili psihologa, koji će utvrditi da li je to lice spremno da učestvuje u saobraćaju - kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić. 

Ova odluka znatno će uticati na smanjenje broja povratnika koji čine saobraćajne prekršaje, često i odmah nakon ponovnog dobijanja dozvole.

- Osim toga, lekarski pregled za vozače koji se tek upisuju u auto-škole više neće biti samo formalnost. Procena psihologa biće od mnogo veće važnosti i takvi pregledi pri upisu na vožnju biće mnogo detaljniji - kaže Duško Pešić. 

Damir Okanović, direktor Komiteta za saobraćaj kaže da će ova odluka biti od velike važnosti, jer će procena lekara biti od veće važnosti nego ranije. 

- Na ovaj način će se proceniti ko može da učestvuje u vožnji, a ko ne bi trebalo više da vozi. Među vozačima kojima je oduzeta dozvola, sigurno postoji određen broj onih koji neće moći da prođu psihijatrijsku proveru. Kada se oni izuzmu iz saobraćaja, na taj način smanjiće se rizik od incidenata i saobraćajnih nesreća - kaže Damir Okanović. 

Da podsetimo, Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje.

U Agenciji otkrivaju da je tokom osam godina bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali navode da su među njima bila i 32 vozača koja su do sada dva puta izgubila vozačku dozvolu.

Što se tiče nesreća sa fatalnim ishodom, i dalje najviše procentualno stradaju pešaci, a od početka godine stradalo je troje dece pešaka.

- Apelujemo na roditelje da povedu računa gde se to deca kreću, jer broj nezgoda koji se pojavljuje sa decom postepeno i polako počinje da bude upozoravajući - naveo je direktor Agencije Duško Pešić.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja takođe upozoravaju da se mora nešto učiniti da ne bi i ove godine, u kojoj se manje vozi, imali isti broj žrtava kao prethodnih.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd