fbpx
Skip to main content
Veštica

KO JE BILA POSLEDNJA VEŠTICA U EVROPI? Palili su joj sveće pod pazuhom i genitalijama, a ubijena je baš u SRBIJI

Foto: Profimedia/ilustracija
Lov na veštice odvijao se u našim krajevima tokom 18. i 19. veka, dakle kasnije u odnosu na zapadni svet.

Tokom srednjeg veka u mnogim katoličkim zemljama Evrope postojali su zakoni protiv veštičarenja, žene "magijskih moći" surovo su lovljene i osuđivane bez prilike da se odbrane, a jedna od najčuvenijih i najsurovijih kazni bila je spaljivanje na lomači.

Ipak, legenda kaže da je poslednja veštica spaljena u Srbiji i to početkom 19. veka.

"Ja ću ispred svih! Za mnom!": Najkrvavija borba Prvog svetskog rata i zaboravljeni HEROJ srpske vojske

"Ja ću ispred svih! Za mnom!": Najkrvavija borba Prvog svetskog rata i zaboravljeni HEROJ srpske vojske

SRPSKI LJUBAVNIK RUSKE CARICE! PLEMIĆ KOJI JE VOLEO AVANTURE: Dobar čovek, hrabar Srbin i snalažljiv vojskovođa!

SRPSKI LJUBAVNIK RUSKE CARICE! PLEMIĆ KOJI JE VOLEO AVANTURE: Dobar čovek, hrabar Srbin i snalažljiv vojskovođa!

"Begajte! Begajte! Ide vtori železni" Kako je Gvozdeni puk ušao u LEGENDU i zašto su ga se neprijatelji toliko bojali?

"Begajte! Begajte! Ide vtori železni" Kako je Gvozdeni puk ušao u LEGENDU i zašto su ga se neprijatelji toliko bojali?

Takođe, nije bilo inkvizitora – ovdašnjim "vešticama" sudili su sujeverni srpski seljaci, a kazne su znale da budu još jezivije od lomače.

Prema nekim izvorima, prva koja se suočila sa optužbama da je veštica bila je Mijoljka, majka gročanskog sveštenika Petra Ninkovića. U julu 1704. meštani su je prvo mučili potapanjem u Dunav, a potom su je sa porodicom proterali iz Grocke.

U arhivu Virovitičke županije se, navodno, nalazi predmet Anice Paunković, koju su 1746. susedi optužili za veštičarenje. Da bi joj iznudili priznanje, vezali su je za čekrk, rastezali je i lomili joj kosti, palili joj sveće pod pazuhom i genitalijama… Anica je na kraju priznala da je "satanina ljubavnica" i spaljena je na lomači na Gradskom trgu u Osijeku.

I Crna Gora je palila veštice – u Kotorskom arhivu nalazi se popis žena mučenih 1800. godine zbog sumnje da veštičijim obredima more ljude – 40 žena bačeno je u more, a one koje su preživele, bile su spaljene, jer se plivanje smatralo demonskim umećem.

Vikipedija ima posebno poglavlje o progonu veštica u Srbiji, gde je, navodno, spaljena poslednja veštica u Evropi – 1803. godine. A možda se to desilo i malo kasnije…

- Ono što se zna jeste da su navodne veštice bile izuzetno ozloglašene u narodu i sa njima se neretko veoma okrutno postupalo. Prema sačuvanim zapisima publiciste Tihomira R. Đorđevića, u selu Žabarima u Pomoravlju su izvesnu Paunu, po Karađorđevoj zapovesti, privezali uz ražanj i pekli je “među dve vatre”. U vreme Karađorđevog ustanka, Antonije Pljakić, rudnički vojvoda, ispekao je nasred Karanovca neku babu za koju je čuo da je veštica - piše autor teksta na Vikipediji i podseća na još nekoliko priča o Srpkinjama koje su batinama "lečili" od veštičarenja.

Ipak, Karađorđe je uvideo besmisao lova na veštice i u svoj zakonik iz 1810. godine uneo specijalnu odredbu koja štiti žene od sujevernog naroda.

- Ko bi se usudio veštice tražiti i ubijati žene i mučiti, kako što su bivale ovakve budalaštine, ili u vodu bacati, ko bi ovo učinio, ovakvu ludost za koju se Srbljima beli svet koji je prestao da tera veštice smeje, za ovakvu budalaštinu osuđujemo mu: ono što bi on učinio više rečenim vešticama, njemu da se učini - navodi se u Karađorđevom zakoniku.

Knez Miloš nastavio je da se bori za zdrav razum braneći Srbima da tuku žene. Priča se kako je 1822. godine zaštitio izvesnu baba Hristu iz Božurnje, u Kragujevačkoj nahiji, za koju su seljani govorili da je veštica i nameravali da je ubiju. Njegova naredba je bila da niko ne sme da se usudi "da je i najmanje dodirne, a kamoli da je i dalje naziva vešticom, jer ona to nije".

Nažalost, i danas u Srbiji 21. veka ima i onih koji tuku i muče žene – ali i onih koji veruju u veštice.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd