fbpx
Skip to main content
Lekari u operacionoj sali

Ko neće da donira organe NE TREBA NI DA IH DOBIJE, ali neka popuni obrazac: Dr Danica Grujičić o novom zakonu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi Zakon o presađivanju organa stupio je na snagu

Od danas je stupio na snagu novi Zakon o presađivanju organa. Iako je bilo dosta polemike u javnosti oko pomenutog zakona, on vam pre svega omogućava da ukoliko ne želite da budete donor prosto popunite obrazac koji ćete moći da dobijete od izabranog lekara ili u Upravi za biomedicinu u Beogradu.

Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, rekla je da su svim direktorima domova zdravlja prosleđena detaljna uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gde mogu da preuzmu obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.

- Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni deo podzakonskog akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivanju ljudskih organa - objasnila je dr Rakonjac.

Ona je prethodno naglasila da država ni u kom slučaju nikoga ne tera da bude davalac organa i da u Zakonu nigde ne piše da svi rođenjem postajemo donori. Naime, organi preminule osobe mogu da se uzmu radi presađivanja samo ukoliko se punoletna, poslovno sposobna osoba nije pre smrti tome usprotivila, kao ni članovi njene porodice - roditelji, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete.

dr Vesna Rakonjac
dr Vesna Rakonjac
Foto: Media Centar

U slučaju da maloletna osoba premine, ali je bez roditeljskog staranja, tada je dozvoljeno uzimanje organa samo na osnovu odluke etičkog odbora zdravstvene ustanove. Zakon takođe predviđa i precizno definisanje ustanova koje će obavljati poslove u vezi s presađivanjem organa, odnosno transplantacionih centara.

- Zakon je u delu koji se odnosi na saglasnost porodice identičan kao i prethodni, jer se i ranije porodica pitala da li organi njihove preminule najmilije osobe koja se našla u stanju moždane smrti mogu biti donirani za transplantaciju - podsetila je doktorka Rakonjac.

Izjava o zabrani uzimanja organa
Izjava o zabrani uzimanja organa
Foto: Paragraf/PDF/PrintScreen

S druge strane, dr Danica Grujičić, neurohirurg, smatra da oni koji ne žele da budu donori ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.

- U potpunosti podržavam zakon. Ljudi imaju pravo izbora, ne želite da budete donor iz nekog razloga ili ubeđenja, na primer verskog, odete kod svog doktora, uvrstite se u registar onih koji neće da budu donori, i to je to. Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto - kaže doktorka.

Danica Grujičić
dr Danica Grujičić
Foto: Media Centar

Lekari podsećaju da je 20 puta veća verovatnoća da nam zatreba organ donora nego da sami budemo davaoci, a u našoj zemlji na bubreg čeka oko 750 pacijenata, srce 39, a na jetru 40 ljudi.

Episkop šabački vladika Lavrentije, prvi arhijerej SPC, koji je još pre desetak godina zaveštao svoje organe, kaže da od sveg srca, kao i Srpska pravoslavna crkva, podržava donorstvo.

- Prošao sam svet i davno sam shvatio da od darivanja organa nema ničeg plemenitijeg. Reč je o akciji koja zaista ima veliki nacionalni značaj i zato je treba pomoći koliko god je moguće - rekao je nedavno episkop šabački Lavrentije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd