Skip to main content
korona virus

"KO SE NE VAKCINIŠE IDE U CRVENU ZONU" Zbog ovih poruka srpskih lekara antivakseri su se duboko zamislili

Foto: SD/ilustracija
Izjave lekara kojima pokušavaju građanima da objasne koliko je opasan kovid 19, a koliko je važna zaštita

Da bi dokazali građanima koliko je opasan korona virus, kako kosi mlade, zdrave, a pogotovo nevakcinisane, lekari se iz petnih žila trude da im to objasne na, kako bi narod kazao, plastičan način, služeći se raznim metaforama. Tako se telo bez zaštite i antitela poredi sa loše sagrađenom kućom, vakcinisani prelaze na zeleno, nevakcinisani na crveno, vakcinisani imaju pancir dok je korona metak, ali i da onima koji ne veruju u koronu treba organizovati ekskurziju u crvenoj zoni, pa čak i da nose kiseonik.  

JAK OLUJNI VETAR U SRBIJI - RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Do kraja nedelje oblačno i svežije, evo kakvo nas vreme čeka u oktobru

JAK OLUJNI VETAR U SRBIJI - RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Do kraja nedelje oblačno i svežije, evo kakvo nas vreme čeka u oktobru

FRULU SVIRA VEĆ ŠEST GODINA, A DOBITNICA JE MNOGIH NAGRADA: Marina je jedna od najboljih mladih frulaša u Srbiji

FRULU SVIRA VEĆ ŠEST GODINA, A DOBITNICA JE MNOGIH NAGRADA: Marina je jedna od najboljih mladih frulaša u Srbiji

SRPSKI PASOŠ SE NALAZI NA GOROJ POZICIJI U ODNOSU NA POSLEDNJE MERENJE: Putna isprava pada na listi!

SRPSKI PASOŠ SE NALAZI NA GOROJ POZICIJI U ODNOSU NA POSLEDNJE MERENJE: Putna isprava pada na listi!

Jedna u nizu takvih izjava došla je juče iz usta profesora dr Nebojše Lađevića, direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

- Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom - poručio je prof. Lađević.

On je ranije govorio da ljudima koji ne veruju u korona virus treba organizovati ekskurziju u crvenoj zoni.

- Svako normalan ko gleda priloge iz bolnica, crvenih zona, može shvatiti da je to opasno i da postoji. Zemlja je okrugla, a ne ravna, tako i ovo postoji a nije da ne postoji. Ukoliko neko smatra da ne postoji, možda bi bilo dobro organizovati neku ekskurziju po crvenoj zoni pa da pogleda unutra. Mislim da bi shvatio vrlo brzo koliko je to opasno - mišljenja je prof. Lađević koji je u martu ove godine poručio da napolje treba puštati samo one koji treba da se vakcinišu, jer je, kako je tada izjavio, to bio trenutak da se sve ovo preseče.

Bolnica
Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Sličan govor tokom epidemije ima i pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma".

- Vakcina vam je kao pancir u vojsci. Kad ste na frontu, pancir će vas sigurno zaštititi i od metka i od gelera. I ako idete na metak, bolje da idete s pancirom. A ako idete na virus, bolje da idete sa antitelima koja će vakcina stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u postkovidu - poručio je nedavno doc. dr Udovičić koji antivakcinaše smatra zmijama koje bljuju otrov na sve strane i ugrožavaju nacionalno zdravlje.

Da bi objasnila koliko je zaštita bitna, ne samo kada je reč o vakcini, već i o maski, distanci i higijeni, anesteziolog iz Kliničko bolničkog centra Zvezdara dr Vladanka Stefanović je telo bez zaštite, odnosno antitela poredila sa loše sagrađenom kućom. 

- Kad imate loše sagrađenu kuću i udari uragan, odneće je. Ako je kuća solidno napravljena, pa i ne mora da izgleda lepo, što vam je taj strah od vakcine, unutra nikome ništa ne fali. Dakle, ukoliko nemate antitela, virus prodire u ćelije, i kad uđe, niko više ne može da ga zaustavi. A mogli ste ispred te ćelije da stavite branu - napravite antitela, koja će se boriti s virusom, a to je efekat vakcine - objasnila je ona.

Našu situaciju sa korona virusom, gde smo po dobru bili među prvima, a zatim smo pokvarili rezultate, virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler poredio je sa sportom.

- Kada smo se hvalili ogromnim brojem vakcinisanih i kako smo lideri u Evropi i svetu, kada su od mene tražili da komentarišem, ja sam govorio - nemojte da prođemo kao u sportu, dobro počnemo, a izgubimo na kraju. Sada se dešava vrlo slična stvar -rekao je Šekler.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Ovakvim objašnjenjima služio se i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić da objasni kako funkcionišu tri modela nastave, odnosno princip semafora koja se primenjuju u školama u skladu sa epidemiološkom situacijom.

- Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - rekao je Ružić pred početak školske godine.

Srbija se, inače, nalazi u četvrtom talasu korona virusa. Juče je održana sednica Kriznog štaba na kojoj nisu donete oštrije mere. Dogovorena je samo oštrija kontrola poštovanja postojećih.

U poslednjih 24 sata korona virus je potvrđen kod 7.190 osoba, od testiranih 23.903. U bolnicama je hospitalizovano 6.519 osoba, od kojih 269 diše pomoću respiratora. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd