fbpx
Skip to main content
seks

Kod NOTARA za SEKS u EU? Izmene zakona očekuju i Srbiju!

Foto: Profimedia
Najveći problem je sudska praksa nekih evropskih zemalja

Novi zakon u Švedskoj, po kom je silovanje svaki odnos bez eksplicitne saglasnosti druge strane, izazvao je (ne)opravdano brojne polemike u našoj zemlji, pre svega imajući u vidu najavu da će se sličan zakon primenjivati uskoro i u celoj EU, a najveću zbrku izazvala je vest da će za seks uskoro biti potreban pismeni dokument overen kod notara, jer će se u suprotnom raditi o silovanju!

U toj tvrdnji ima i istine, ali ne zbog novog švedskog zakona, već zbog sudske prakse koju primenjuju druge evropske zemlje koje su već usvojile sličan zakon, jer se tamo teret dokazivanja činjenice pristanka na seks prebacuje na optuženog, a to je još 2016. godine potvrdio prof. dr Zoran Stojanović za "Politiku".

Eksplicitan pristanak, prema novom švedskom zakonu se ne mora dati pismeno, već i usmeno, a i konkludentno (radnjama).

Naš Krivični zakon ima odredbu po kojoj je za silovanje potrebno da postoji prinuda ili pretnja (što je u Švedskoj ukinuto), što nije u skladu sa Istanbulskom konvencijom, a potpisnici smo iste. To će sigurno dovesti do promene našeg Krivičnog zakona, međutim, treba imati u vidu da se teret dokazivanja ne sme prebaciti na optuženog, jer bismo smo se u tom slučaju našli u pravno suludoj situaciji. Druga strana medalje je to što je žrtvi veoma često vrlo teško dokazati postojanje krivičnog dela. 

devojka
Foto: Profimedia

Naravno da se mora krivično sankcionisati svaki seks koji nije dobrovoljan, međutim, treba biti veoma pažljiv pri donošenju člana zakona koji će to regulisati.

Advokat dr Veljko Delibašić je za "Politiku" ukazao na mogućnost da (u slučaju bukvalne primene Istanbulske konvencije) žena koja seksom spreči muža da odgleda finale Svetskog prvenstva bude osuđena za silovanje.

On je naglasio da se za to krivično delo optužnica podiže po službenoj dužnosti, te bi se "muž mogao pohvaliti na poslu" ili bi žena mogla priznati nekome delo, te bi to lice moglo podneti krivičnu prijavu.

Fudbal
Foto: Profimedia/ilustracija

Takve situacije treba izbeći, ali to sigurno nije jedina potencijalno apsurdna situacija u slučaju bukvalne primene Istanbulske konvencije jer je život veoma inventivan.

Švedska je prilagodila svoje zakonodavstvo konvenciji čiji smo i mi potpisnici, međutim, pitanje je da li će i njihovo sudstvo teret dokazivanja prebaciti na optuženog.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
danker's picture

danker

e ovako, pošto živim ovde u Stockholm a ubuduće ću morati kod notara više puta mesečno a to bato moj košta puno,plus svedoci,pa tek žena koliko joj treba,jao brate. Živela prostitucija platiš,klatiš,nema notara ni svedoka i uštediš sigurno 1000 eurića.Sutra se razvodim i ne zbog para nego žvocanja.

0 | 1

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd