fbpx
Skip to main content
Vakcina

KOJU VAKCINU PROTIV KORONE DA IZABERETE? Poznata srpska doktorka dala jasan odgovor!

Foto: SD/ilustracija
Do sada se oko 124.000 građana, putem portala e-Uprave prijavilo za vakcinaciju.

Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu. Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozvani do kraja nedelje. Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!

ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ JEDNOG DELA SRBIJE: Broj novih slučajeva ponovo trocifren

ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ JEDNOG DELA SRBIJE: Broj novih slučajeva ponovo trocifren

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA U SRBIJI: Jedan grad beži ohrabrujuće podatke u odnosu na prethodni period

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA U SRBIJI: Jedan grad beži ohrabrujuće podatke u odnosu na prethodni period

Mikrobiolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da ovo ne znači početak kraja epidemije, ali da to što smo došli do poglavlja vakcina znači najavu "nekog bliskog kraja" i da apsolutno svako ko može treba da se vakciniše i da će to svakako da učini i ona.

Na pitanje voditeljke TV Prva koju vakcinu će da izabere, dr Kuljić Kapulica kaže:

- Moj definitivni i kratki odgovor je onu koja bude na redu i tačka. Sve vakcine koje su došle kod nas su proverene, a svaki proizvođač je dužan da napiše indikacije i kontraindikacije za vakcinu - navodi ona.

Ono što bi, pored kontraindikacija mogla da bude barijera za primanje vakcine kod nekih ljudi je, stanje pacijenta koje treba da proceni svaki domaći doktor koji treba da donese definitivnu odluku da li osoba treba ili ne da se vakciniše.

Nada Kuljić
Foto: Printscreen/TV Prva

Takođe, ako neko ima koronu, a to ne zna i vakciniše se, ne treba da brine jer se, kako kaže dr, ništa neće dogoditi. To će samo na neki način da ubrza njegov oporavak. Njen stav se donekle razlikuje od stava struke po pitanju vakcinacije onih koji su preležali kovid 19.

- Moj stav je da ako je neko bolovao od korone da ne treba da dobije vakcinu, to je moje iskustvo iz dijagnostike virusnih bolesti kada sam ja to vodila jer svi oni koji su bolovali imaju određen spektar antitela i oni su neko vreme zaštićeni. Na nesreću ne znamo koliko ta antitela traju i zato je preporuka naših i stranih stučnjaka da oni treba da dobiju jednu buster dozu čime će samo da se podigne njihov nivo antitela.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd