fbpx
Skip to main content
Sinofarm

KOLIKO DUGO ŠTITI SINOFARM? Objavljeni detalji o cepivu koje je primilo najviše Srba!

Foto: Profimedia
Amerikanci objavili detalje o vakcini koju je primio najveći broj Srba!

Američki dnevni list "Njujork tajms" objavio je veoma iscrpan i detaljan tekst o delovanju kineske vakcine Sinofarm, koju je u Srbiji primio najveći broj ljudi.

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

KORONA BROJKE PORASLE NA JUGU SRBIJE! Beograd ponovo ispod 1.000 zaraženih - evo kako je u ostalim gradovima!

KORONA BROJKE PORASLE NA JUGU SRBIJE! Beograd ponovo ispod 1.000 zaraženih - evo kako je u ostalim gradovima!

ISPISANA NOVA STRANICA ISTORIJE: Potpisan sporazum o proizvodnji Sputnjika V u Srbiji

ISPISANA NOVA STRANICA ISTORIJE: Potpisan sporazum o proizvodnji Sputnjika V u Srbiji

- Početkom 2020. godine, Pekinški institut za biološke proizvode napravio je 'mrtvu' vakcinu BBIBP-CorV protiv korona virusa. Klinička ispitivanja koja je vodila državna kompanija 'Sinofarm' pokazala su da je ona imala stopu efikasnosti od 79 odsto. Kina je odobrila ovu vakcinu i počela da je izvozi u druge zemlje - piše ovaj list.

U tekstu se dalje objašnjava da kineska vakcina deluje tako što podstiče imuni sistem da stvara antitela protiv korone.

vakcina
Foto: Profimedia

Za pravljenje Sinofarm cepiva, naučnici su istraživanja započeli sa tri varijante korona virusa koje su uzeli iz uzoraka krvi pacijenata iz Kine, a nakon toga su odlučili da rade samo na jednoj varijanti virusa, koja se najbrže razmnožava u ćelijama bubrega majmuna.

Kada su napravili velike zalihe korona virusa, prelivali su ih beta-proiolaktinom, jedinjenjem koje zaustavljalo deobu korona virusa, vezujući se za gene. Takvi, "mrtvi" virusi, više nisu mogli da se umnožavaju i dele.

Da bi stimulisali imuni sistem da pojača odgovor na vakcinu, naučnici su inaktivne viruse pomešali sa jedinjenjem na bazi aluminijuma, što je taktika koja se u pravljenju vakcina koristi više od 90 godina.

Delovanje vakcine

S obzirom na to da su virusi koji su upotrebljeni za pravljenje ove vakcine mrtvi, to znači da oni mogu da se ubace u organizam, a da se osoba ne razboli od korone.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

Kada se osoba vakciniše ovim cepivom, imuni sistem može da prepozna infekciju živim korona virusom i da odreaguje. Imunitet deluje dvojako, tako da B ćelije proizvode antitela koja se "lepe" za uljeze, a antitela koja ciljaju protein klas mogu da spreče da virus uđe u ćelije.

Ispitivanjima je dokazano da Sinofarm vakcina štiti od korona virusa, ali se još uvek ne zna koliko dugo štiti. Postoji mogućnost da nivo antitela opada tokom meseci. S druge strane, imuni sistem sadrži i B ćelije koje mogu da "pamte" informacije o korona virusu godinama ili decenijama.

Kinesku vakcinu, koja je prema dosadašnjim istraživanjima efikasna oko 79 odsto, do sada je primilo više od 1,3 miliona ljudi u našoj zemlji.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd