clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"KOMORA MORA DA BUDE NEZAVISNA" Advokat Rajko Marinković o inicijativi za izmenu Zakona o advokaturi

12.10.2021. 16:15
Piše:
Srbija Danas/Dnevnik
Rajko Marinković
Rajko Marinković / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Advokat Rajko Marinković kaže da je potrebno u potpunosti izmeniti izborni sistem Komore.

Shodno našem Statutu, Advokatska komora Vojvodine je nezavisna, samostalna i obavezna profesionalna organizacija advokata koji imaju sedište advokatske kancelarije na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine ali je njen značaj za društvo je mnogo veći.

Mozzart daje najveće kvote na svetu: Ukrajina 1,85, Poljska 2,10, Švajcarska 1,25!

Mozzart daje najveće kvote na svetu: Ukrajina 1,85, Poljska 2,10, Švajcarska 1,25!

PREŠAO IGRICU! Izum koji je nasmejao sve, više nijedan tanjir na svadbama i slavama NIJE DALEKO (VIDEO)

PREŠAO IGRICU! Izum koji je nasmejao sve, više nijedan tanjir na svadbama i slavama NIJE DALEKO (VIDEO)

Podrška Imleka Bogosloviji u Nišu: Imlek na poziv niškog Episkopa uputio donaciju Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija

Podrška Imleka Bogosloviji u Nišu: Imlek na poziv niškog Episkopa uputio donaciju Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija

- U tom smislu, advokatura treba ne samo da je na braniču prava svakog obespravljenog građanina već da isto tako prati društvene procese koji imaju značaja za pravosuđe pre svega u segment legislative. Komora mora da deluje proaktivno ili pojednostavljeno, da bude budna kad se menjaju zakoni koji se tiču pravosuđa, ali i položaja advokata. Nisam siguran u kojoj su meri sadašnji napori Komore prepoznati od strane kako članstva tako i šire javnosti kao takvi. Nekako smo skrajnuti po tom pitanju ili smo sami izabrali taj put, svejedno - kaže advokat Rajko Marinković govoreći o značaju Komore.

- Pri tome, oni koji su delegirani za rad u radnim grupama za izmene zakona treba da budu pažljivo birani i da ovaj poziv ne doživljavaju kao "sinekuru bez odgovornosti", već da se potrude da doprinesu i opšte-društvenom i interesu advokature a da za svoj rad daju izveštaje koji će svima biti dostupni kako bi se mogle preduprediti situacije koje smo imali sa predlozima nekoliko zakona donošenih u poslednje vreme - kaže Marinković.

- Za predstojeće izbore u Advokatskoj komori Vojvodine šira javnost se zainteresovala tek nakon "slučaja porodilje". Opravdano je, naime, postavljeno pitanje koliko je u duhu 21. veka da advokaticama, kojima je zbog porodiljskog odsustva privremeno "zamrznuto" pravo na bavljenje advokaturom, istovremeno bude uskraćeno i pravo da biraju i budu birane u organe Komore, iako tamo mandat traje četiri godine a one su odsutne godinu, najviše dve. Može li u tom smislu ovaj "slučaj" da ipak donese i nešto dobro, u smislu unapređenja položaja koleginica koje su na trudničkom, odnosno porodiljskom odsustvu?

Da sprečimo uzurpiranje svog posla

Advokatura treba da glasnije digne svoj glas i u vezi građenja štetne sudske prakse jer se ponekad čini kao da su sudovi nezavisni i od naroda, pravde i istine. Iznad svega, mi moramo da sprečimo dalje uzurpiranje našeg posla i da budemo jedini pružaoci pravnih usluga i prave pomoći građanima za normalno funkcionisanje a članarine treba da su mera onih usluga Komore koje advokati u praksi koriste. Komora mora da bude istinski nezavisna i da je svi advokati doživljavaju kao svoju. Iz ovog razloga je veoma štetno da se ista doživi kao plen njenog rukovodstva na koji polažu nekakvo "prirodno pravo" ili da se koriste pozicije predstaljanja te komore da bi se iznosili lični politički stavovi. Izabrani predstavnik komore svoj lični ili partikularni interes pojedinih članova, ne sme da stavlja ispred interesa svih naspasivnijih krajeva. Dužni smo da prema njima pokažemo solidarnost. Nerazumno je da promena sedišta kancelarije košta pet puta više nego što na primer preduzetnik ovu uslugu plaća APR-u. Ili to što je uvedena obaveza plaćanja članarine od strane pripravnika u momentu kad Komora konačno, mora da vodi računa o položaju advokata koji ne bih ocenio kao najpovoljniji u ovom momentu. Najteže je pri tome mladim advokatima kao i kolegama iz nekoliko miliona evra deponovanih na računu. Komori treba novac za normalno funkcionisanje, a članarine treba da su mera onih usluga Komore koje advokati u praksi koriste. 

- Principijelno, u svakom izbornom procesu, onima koji biraju i koji su birani treba dati više a ne manje prava pa smatram da je trebalo naći načina da odbijena lista dobije mogućnost da ispravi očigledne nedostatke koje je imala. S toga nas sadašnja situacija ni najmanje ne čini srećnim a ovaj slučaj može baciti senku na izborni postupak a da ne pominjemo eventualije koje mogu nastupiti ukoliko oborena lista uspe u sporu koji vodi pred sudom. Posebna tema je stavljanje koleginica koje su na trudničkom bolovanju u neravnopravan položaj u odnosu na sve nas ostale kojima ne miruju prava i obaveze kao advokatima. Razumeo sam obrazloženje komisije koja sprovodi izbore da se njihovo pravo u ovom slučaju ograničava jer tako propisuju naši interni akti. Logično pitanje je u tom slučaju zašto ti akti nisu izmenjeni i usaglašeni sa pravnim standarnima koji zabranjuju diskriminaciju. Ukoliko lista kojoj pripadam bude u prilici da menja Statut Komore i ostale akte mi ne samo da ćemo i kolegama kojima miruju prava i obaveze omogućiti da biraju i budu birani u organe Komore već ćemo potpuno izmeniti izborni sistem tako što ćemo ukinuti delegatski princip već će svaki član imati pravo na jedan ravnopravan glas i vratiti neposredne izbore u punom obimu. Osnova ideja liste u čije ime odgovaram na ova pitanja jeste da se u roku od šest meseci izmene svi sporni akti i organizuju novi fer izbori. U međuvremenu mi bismo dali mogućnost i kolegama koja predstavljaju odbijenu listu da budu birani u organe komore kao u ostalom i onim kolegama koji su na drugoj listi ili uopšte nisu učestvovali u izbornom postupku do sada, bez izuzetka. Što se tiče položaja koleginica na trudničnom bolovanju predvideli smo poreske olakšice tako što bi za ceo period odsustva Komora na sebe preuzimala obavezu plaćanja poreza i doprinosa na minimalnu osnovicu kao i jednokratni iznos pomoći koji bi im pripao.

Bez ličnih i političkih stavova

Komora mora da bude istinski nezavisna i da je svi advokati doživljavaju kao svoju. Iz ovog razloga je veoma štetno da se ista doživi kao plen njenog rukovodstva na koji polažu nekakvo "prirodno pravo" ili da se koriste pozicije predstaljanja te komore da bi se iznosili lični politički stavovi. Izabrani predstavnik komore svoj lični ili partikularni interes pojedinih članova, ne sme da stavljati ispred interesa svih nas.

Često se, čak iz državnih organa, mogu čuti primedbe na račun navodne netransparentnosti rada advokatskih komora. Koliko su te primedbe osnovane i, ako jesu, šta se može uraditi da se to promeni?

- Svaki zapisnik, svaka odluka, svaki plaćeni račun, mora biti dostupan na sajtu Komore bez izuzetka. O tome ne treba ni reči dalje trošiti i ne postoji ni jedan razuman razlog zašto bi to bilo drugačije.

Dignitet advokatske profesije je, po ocenama same struke, dobrano narušen. Šta je tome uzrok i kako povratiti poverenje u advokaturu?

- Svedoci smo narušavnja digniteta advokature na svakom koraku, nepovoljnog položaja advokata i kao posledice toga pogoršanog imidža naše profesije koja treba da je jedna od najvužvišenijih i najuvaženijih. Iako su društveno-političke okolnosti tako diktirale, ne može se pobeći ni od sopstvene odgovornosti za napred navedeno. Advokatska komora je dužna da preduzme mere iz svoje nadležnosti da se spreči prostačko reklamiranje pojedinih kolega (tzv "advokati banderaši"), maltretiranje građanstva od strane advokata koji rade za agencije za naknade šteta ili razna fantomska udruženja kojima je jedini smisao posredovanje u obezbeđivanju klijentele kolegama koje se ponašaju kao nelojalna konkurencija svima nama. Isto tako, red je da se prizna da i u našim redovima ima onih koji se nečasno bave ovim poslom, ne retko na štetu svojih klijenata i obmanutog građanstva. Ovakva ponašanja treba najstrožije kazniti jer narušavaju poverenje u našu profesiju.

Koliko je realna promena Zakona o advokaturi i u kom bi pravcu ta promena morala da ide?

- Advokatura se nije decenijama menjala iako se u međuvremenu promenio i ekonomski sistem i država i pravna struka. Zakon o advokaturi je anahron, ne prati život i uzima nam posao. Jedan od prvih zadataka posle izbora će biti inicijativa za izmenu Zakona o advokaturi tako da dobijemo zakon po meri sadašnjeg trenutka. Imam utisak i da se sadašnji zakon tumači na štetu advokata. Kao primer navešću naše obavezno osiguranje. Nije jasno zašto svaki advokat ne bi mogao slobodno da bira osiguravajuće društvo sa kojim će uspostaviti saradnju jer sadašnja polisa osiguranja ne predviđa ni jednu životnu situaciju u kojoj ista "pokriva advokata" u slučaju nekog njegovog propusta a to je valjda smisao osiguranja. Osim ovog, tu je dug niz drugih zakona koji nas se tiču najdirektinije. Moramo se izboriti za status službenih lica kao i za poreske olakšice pa i stimulacije od strane države, zašto da ne kad već vidimo niz drugih profesija koje su u tome uspele. Radi boljeg sagledavanja našeg trenutno položaj sasvim je dovoljno samo navesti primer odnosa Katastra prema advokatima. Mislimo da dalje ne treba ići od toga. Stvar je jasna. Mnogo je problema i vreme je da počnemo da ih rešavamo. 

Piše:
Srbija Danas/Dnevnik
12.10.2021. 16:15