fbpx
Skip to main content
konferencija

Kon: NEMA POTREBE ZA ZATVARANJEM ŠKOLA, građani koji su pod nadzorom mogu da se vrate na posao

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U srednjim školama nije bilo prijava na korona virus.

Od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze virusom korona, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća, da se sve drži pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.

Kon kaže da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na korona virus, dok je u osnovnim školama uglavnom reč o pojedinačnim slučajevima.

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! Sezonu gripa ćemo dočekati sa oko 500.000 doza vakcina, a evo kada je prva ISPORUKA

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! Sezonu gripa ćemo dočekati sa oko 500.000 doza vakcina, a evo kada je prva ISPORUKA

NESTAO LJUBIŠA (67) IZ BARIČA: Izašao iz kuće u pet ujutru, teško je bolestan, porodica OČAJNIČKI MOLI za pomoć

NESTAO LJUBIŠA (67) IZ BARIČA: Izašao iz kuće u pet ujutru, teško je bolestan, porodica OČAJNIČKI MOLI za pomoć

TRI MODELA NADZORA ZA GRAĐANE SRBIJE: Ovo je konačan protokol koji će važiti sa sve koji se vraćaju sa odmora

TRI MODELA NADZORA ZA GRAĐANE SRBIJE: Ovo je konačan protokol koji će važiti sa sve koji se vraćaju sa odmora

- U jednoj školi imamo slučaj brata i sestre, jedno dete je zaraženo, a drugo je zbog toga u kućnoj izolaciji. U drugoj školi je moguće da je došlo do prenošenja u okviru same grupe gde je dvoje zaraženih učenika, dok su u ostalim školama pojedinačni slučajevi - rekao je Kon.

Napominje da je cilj da se spreči prenošenje virusa i otkriju oboleli sa najblažim tegobama i upozorava na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme Kovida19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

- Zato svako dete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid - navodi Kon.

Upitan da li je posle dve nedelje škole zadovoljan rezultatima koje daju mere, Kon kaže da bi bio zadovoljan da virusa uopšte nema, ali da je sadašnja situacija prihvatljiva.

Mišljenja je da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju i napominje da je sistem napravljen tako da je svaka grupa jedinica za praćenje i da to funkcioniše.

- Ali, ako se grupe budu slale na online nastavu i to dostigne procenat koji ograničava normalno funkcionisanje, sigurno će se reagovati. Očekujem da će pre svega reagovati Ministarstvo prosvete, jer smo mi kao zdravstveni sistem nadzora sve obezbedili da škole, kao kolektivi u kojima je najveća mogućnost prenošenja, ipak ne budu toliko rizična mesta-  napominje Kon.

Primećuje da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na online, ali smatra da duboko greše i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja.

- Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu. Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati -  naglašava Kon.

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Građani pod nadzorom mogu da se vrate na posao

Pojačan nadzor za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva podrazumeva prijavljivanje zdravstvenoj ustanovi i obavezu ukoliko imaju bilo kakve tegobe da se jave u kovid ambulante domova zdravlja, kaže Kon.

On je rekao da građani koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju mogu normalno da se vrate na posao uz pridržavanje epidemioloških mera - da izbegavaju bliske kontakte, da drže distancu i da nose masku.

- Treba da vode računa tih 10 dana i da shvate da su možda u nekoj asimptomatskoj formi infekcije, jer je činjenica da je, recimo, u Crnoj Gori 20 puta veća aktivnost virusa nego u Srbiji, a to nije malo - naveo je Kon.

Procena je, naglašava on, da će se u narednom periodu do oktobra, na nedeljnom nivou vraćati u Srbiju oko 50.000 građana.

Kako kaže, nadzor nije zamišljen kao nešto što će da smeta ljudima, već treba da pomogne svima.

- Osoba koja dolazi iz inostranstva ima obavezu prema državi da se prijavi zdravstvenom sistemu da je stigao. Ukoliko ima tegobe ne sme da vrši sopstveno procenjivanje "nije ovo ništa" što se često dešava, jer su blage forme najopasnije, već da se javi u kovid ambulante - naveo je on.

Posle desetog dana povratnici iz inostranstva u obavezi su da se odjave zdravstvenom sistemu kako su se i prijavili.

Prijavljivanje ne podrazumeva da građani fizički odlaze u zdravstvenu ustanovu, već će najverovatnije biti telefonski ili elektronski.

Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kon pojašnjava da je bilo nemoguće da se uvede zdravstveni nadzor jer bi on po zakonu trajao 14 dana, a građani bi bili u svakodnevnoj obavezi javljanja u lokalni zavodu.

- Lokalni zavodi to ne mogu da izdrže, to bi bilo ogromno opterećenje. Sa druge strane ne može da se obezbedi da svi oni dobiju pisana rešenja - govorimo o 50.000 ljudi nedeljno - naveo je on.

Aktivnost virusa u svim evropskim zemljama, posebno zemljama u okruženju, višestruko je veća nego u Srbiji, te se Krizni štab zbog toga odlučio na pojačan nadzor, a ne samo na apele.

Kon navodi da se mera pojačanog nadzora ne odnosi na građane koji žive u pograničnoj zoni, jer većina njih svakodnevno odlazi u susednu zemlju zbog posla, kupovine ili da obrađuju zemlju.

- Oni su dobili obaveštenje Kriznog štaba da se nadzor ne odnosi na njih -  zaključio je Kon.

Mera pojačanog nadzora za sve građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva stupa na snagu u petak 18. septembra u 18 sati. Za strance koji ulaze u Srbiju obavezan je negativan PCR test.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd