fbpx
Skip to main content
Jesen u Beogradu

KONAČNO! Građani izdržite do srede, uskoro velika PROMENA VREMENA - poznato je i kakvo će vreme biti u NOVEMBRU!

Foto: Shutterstock
Stižu lepe vesti

Prema prognozama meteorologa hladno vreme, ispod proseka za ovo doba godine, koje je više nalik novembru, zadržaće se sigurno još nedelju dana, sa jačim ili slabijim padavinama, mada će povremeno biti i kraćih sunčanih intervala.

SUTRA SLAVIMO MIHOLJDAN! Na ovaj praznik jednu stvar MORATE URADITI, a ovo NE SMETE NI SLUČAJNO!

SUTRA SLAVIMO MIHOLJDAN! Na ovaj praznik jednu stvar MORATE URADITI, a ovo NE SMETE NI SLUČAJNO!

KAKO ĆEMO SLAVITI SLAVE? Dr Kon kaže da je trenutna situacija vanredna - pomenuo i NOVE MERE

KAKO ĆEMO SLAVITI SLAVE? Dr Kon kaže da je trenutna situacija vanredna - pomenuo i NOVE MERE

OGLASILI SE AUTORI FILMA "TOMA" - Krivična prijava za sve koji su delili film, a ne urade ovo!

OGLASILI SE AUTORI FILMA "TOMA" - Krivična prijava za sve koji su delili film, a ne urade ovo!

- Pod uticajem ciklona sa centrom nad južnim Jadranom, preko jugoistoka i istoka Srbije širi se nova oblačnost koja donosi kišu i sneg višim planinama. U utorak prepodne bi kiše još povremeno trebalo biti nad delovima Srbije i Crne Gore Gore, dok bi na oko 900 metara nadmorske visine bila granica snega. Dnevni maksimum u manjem porastu i trebao bi se kretati od +9 do +16 stepeni Celzijusa, duvaće umeren do jak, severozapadni vetar - najavljuje Marko Čubrilo, naš poznati meteorolog i profesor geografije iz Novog Sada.

U sredu bi, posle vrlo hladnog jutra koje će ponegde doneti slab, prizeman, mraz, u toku dana biti suvo i malo toplije, ali nas već od četvrtka očekuje novo naoblačenje.

vremenska prognoza
Foto: Profimedia

- To naoblačenje će biti posledica premeštanja hladnog fronta koji će svojoj glavninom ipak otići malo istočnije od nas, te će nama doneti prolazno naoblačenje, u nižim predelima uglavnom slabu, kratkotrajnu kišu, dok bi u četvrtak nad jugoistokom regiona, pre svega nad jugoistokom i jugom Srbije bilo pretežno oblačno uz obilniju kišu, dok se snežna granica kretala na oko 800 metara nadmorske visine. U četvrtak i petak dnevni maksimum u planinskim delom delu regina od +2 do +8, a u nizijama i na severozapadu regiona od +9 do +14 stepeni Celzijusa - dodaje Čubrilo.

Prema ovoj prognozi, relativno hladno vreme bi trebalo da se zadrži do kraja nedelje.

- Noći bi bile vrlo hladne, a dnevni maksimumi uglavnom od +8 do +14 stepeni Celzijusa, dok bi zatim polako otoplilo i oko 20. oktobra, uz okretanje vetra na jugozapadni, dnevni maksimum bi bio i oko +20 stepeni Celzijusa podnegde. Trenutno modeli do oko 25. oktobra drže signal za toplije i uglavnom suvo vreme, ali već oko ovog datuma počinje da se javlja signal za moguće novo zahlađenje - zaključuje Čubrilo.

Oktobar je inače poznat kao veoma promenjliv mesec. U meteorološkim analima ostalo je zapisano da smo u Beogradu 1907. imali samo dva dana sa maksimalnim temperaturama ispod 20 stepeni, dok je najviša oktobarska temperatura u srpskoj prestonici registrovana 6. 10. 1935. kada je iznosila 33,1 stepena Celzijusa.

Kiša
Kiša
Foto: Profimedia

Oktobar zna da donese i sneg

Na drugoj strani, oktobar je znao da donese sneg i u nizijama, a ne kao sada, samo na planinama. U knjigama je upisan ostao 7. oktobar 1897. kao datum najranijeg prvog snega, mada postoje priče da su Beograđani prve pahulje videli i 4. 10. 1972.

Topliji i suvlji novembar

Da ćemo do kraja godine ipak imati lepog vremena govori mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), po kojoj nas nakon hladnog i kišnog oktobra, očekuje znatno topliji i suvlji novembar.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd