fbpx
Skip to main content
Trudnica

KONAČNO REŠENA DILEMA KOJA JE MUČILA GRAĐANE SRBIJE: Da li su korona i vakcine štetne po trudnoću i sterilitet?

Foto: Profimedia
Sada je poznato da žene ostaju trudne nakon preležane kovid infekcije

Važna poruka za sve parove koji planiraju da se ostvare u ulozi roditelja jeste da trudnice nemaju veći rizik da obole od kovid infekcije, kao i da vakcina nije štetna po trudnoću.

BOLNIČKI KAPACITETI NA JUGU SRBIJE SU NA IZDISAJU! "Ljudi, shvatite da korona ne bira"

BOLNIČKI KAPACITETI NA JUGU SRBIJE SU NA IZDISAJU! "Ljudi, shvatite da korona ne bira"

SITUACIJA NA JUGU SRBIJE I DALJE TEŠKA: U poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu registrovana 74 slučaja zaraze

SITUACIJA NA JUGU SRBIJE I DALJE TEŠKA: U poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu registrovana 74 slučaja zaraze

PORAST BROJA ZARAŽENIH U NOVOM SADU! U Beogradu blagi pad novoobolelih - ovo su ŽARIŠTA u Srbiji

PORAST BROJA ZARAŽENIH U NOVOM SADU! U Beogradu blagi pad novoobolelih - ovo su ŽARIŠTA u Srbiji

- O trudnoći u doba korone dosta se spekulisalo kako u stručnoj tako i u onoj manje stručnoj javnosti, što je svakako uznemirilo trudnice koje se nalaze u već dovoljno osetljivom periodu. Godinu dana od pandemije možemo da tvrdimo da sama trudnoća ne povećava rizik za koronu - kaže doktor Milan Milenković, stručnjak za reproduktivnu medicinu i član švedsko-srpskog tima lekara koji stoje iza niza uspešnih transplantacija materice i jajnika.

- Na početku pandemije bilo je bojazni da korona predstavlja rizik za trudnoću, ali to se nije desilo. Neke ranije virusne infekcije povećavaju rizik za trudnoću. Prethodni SARS i MERS imali su mnogo više komplikacija u trudnoći nego što je to sada slučaj sa koronom. Postoji studija iz Amerike koja ne pokazuje povećan rizik za spontani pobačaj u doba korone, što je dobra vest - ohrabruje dr Milenković.

Trudnoća nakon kovida

Kako kaže, sada je poznato da žene ostaju trudne nakon preležane kovid infekcije, kao i da muškarci ostvaruju potomstvo nakon kovida.

- Korona može da dovede do privremenog pada broja spermatozoida, ali se to vraća u normalno stanje nakon nekoliko meseci - ističe dr Milenković.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Svakako ne treba potcenjivati virus, jer korona može da napravi akutni respiratorni distres sindrom kod trudnica.

- Trudnice treba da se čuvaju i da poštuju sve epidemiološke mere. Oko 80 odsto trudnica ima blagi oblik infekcije ili nema simptome, oko 15 odsto ima srednji oblik i pet odsto ima teži oblik. Međutim, taj teži oblik uglavnom se javlja kod žena koje imaju neki dodatni faktor rizika kao što su gojaznost, hipertenzija ili neka druga bolest - navodi doktor.

Vakcina nije štetna

Kada je reč o vakcinaciji, preporuka je da se trudnice vakcinišu pre trudnoće, a ako su rizičnoj grupi, mogu da se vakcinišu i u toku trudnoće.

- Žene koje imaju faktore rizika kao što su gojaznost i hipertenzija treba da prime vakcinu. Ostale trudnice bi trebalo da sačekaju u prvom periodu trudnoće. Pre trudnoće, ko god može, treba da se vakciniše - kaže on.

Dr Milenković ističe da je sigurno da vakcina ne izaziva sterilitet, kao i da virus nije izolovan u vaginalnom sekretu niti u jajnim ćelijama, te poručuje:

- Vakcina nije štetna za trudnoću. Tokom ispitivanja "Fajzera" bile su 23 žene koje nisu znale da su trudne i nisu imale nikakve posledice nakon vakcinacije. Kod vakcine je isti princip kao kad prebolaite infekciju, samo što su kod vakcine uneseni oslabljeni virus ili deo virusa, a kod infekcije imamo živi virus.

Antivakserska kampanja

Doktor Milenković naglašava da je vakcinacija jako bitan faktor, te da svi oni koji govore protiv moraju da imaju relevantne argumente.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

- Na jednom portalu se pojavilo da protein iz virusa korona postoji u posteljici, te da vakcina ubija posteljicu. Međutim, to je vrlo brzo demantovano i to je rezultat kampanje antivaksera. Kod nas ljudi stalno pribegavaju alternativnim metodama i teorijama zavere. I u Švedskoj, naravno, postoje antivakseri ali, tamo je drugačiji sistem, obrazovanje, mentalitet... - navodi on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd