fbpx
Skip to main content
Sputnjik V u Srbiji

SRBIJA DOBIJA BORBU PROTIV SUROVE KORONE! Uskoro postajemo prva zemlja u svetu koja će proizvoditi ruske vakcine

Tanjug/​Sava Radovanović
Naš institut bi, ukoliko dobije zeleno svetlo od ruskih stručnjaka, već za dva-tri meseca mogao da počne s punjenjem i pakovanjem, a najkasnije do kraja godine i s proizvodnjom "Sputnjika V".

Ukoliko Srbija dobije zeleno svetlo od ruskih stručnjaka za proizvodnju "Sputnjika V", Institut "Torlak" bi već za dva-tri meseca mogao da počne s punjenjem i pakovanjem, a najkasnije do kraja godine i s proizvodnjom ove ruske vakcine.

RUSKA VAKCINA I ZA GRAĐANE SRBIJE STARIJE OD 65 GODINA: Od danas pozivi za imunizaciju najstarije populacije!

RUSKA VAKCINA I ZA GRAĐANE SRBIJE STARIJE OD 65 GODINA: Od danas pozivi za imunizaciju najstarije populacije!

ŠTA SE DEŠAVA POSLE TRI MILIONA VAKCINISANIH U SRBIJI: Po koji slučaj virusa, korona pod kontrolom, slabije mere i more?

ŠTA SE DEŠAVA POSLE TRI MILIONA VAKCINISANIH U SRBIJI: Po koji slučaj virusa, korona pod kontrolom, slabije mere i more?

VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Ruski stručnjaci danas stižu u Torlak, uskoro kreće proizvodnja "Sputnjika V"?

VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Ruski stručnjaci danas stižu u Torlak, uskoro kreće proizvodnja "Sputnjika V"?

Na ovaj način će našim građanima vakcine biti mnogo dostupnije, a kako kažu izvor, to je i fantastična investicija, jer će Srbija cepiva protiv koronavirusa moći da izvozi ne samo u zemlje u regionu već svuda u svetu.

Dve faze proizvodnje

"Torlak" će danas, kako je najavljeno, obići više od 20 ruskih stručnjaka, koji će proveriti šta sve ovaj institut poseduje i za koliko vremena može da se osposobi.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da očekuje da će njihovo mišljenje biti pozitivno i da će "Torlak" već za dva-tri meseca moći da počne s punjenjem i pakovanjem vakcine.

- Proizvodnja bi se odvijala u dve faze. U prvoj fazi bi se obavljalo punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu. Dobra stvar je što je Ministarstvo zdravlja još 2016. izdvojilo sredstva za kupovinu mašine za punjenje vakcine, što nam omogućava da skratimo postupak i da što pre krenemo sa tom prvom fazom - kaže Đerlek i dodaje da će Srbija, ukoliko sve bude po planu, biti prva zemlja van Rusije koja će ući u proizvodnju ruske vakcine.

sputnjik V
Foto: Reuters

Istovremeno, kako kaže, počeće se sa izgradnjom novog pogona za proizvodnju vakcine. Najkasnije do kraja godine krenuće se i s proizvodnjom.

Značajna investicija

- Vakcinu je izuzetno teško naći na evropskom i svetskom tržištu. Mnoge zemlje još nisu ni počele vakcinaciju. Imati svoju farmaceutsku industriju za proizvodnju vakcine je pravo bogatstvo. Ta investicija je jedna od najznačajnijih u 2021. Očekujem da ćemo tu vakcinu izvoziti u sve zemlje Evrope i sveta. Rusija je prva u svetu napravila vakcinu protiv kovida, tako da ne pravimo partnerstvo s nekom nepoznatom zemljom, već sa zemljom koja ima dugu tradiciju i u proizvodnji vakcina i u medicini - kaže Đerlek.

Virusolog dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije u "Torlaku" u doba variole vere, kaže da ta ustanova ima kapacitete za masovnu proizvodnju vakcine.

- "Torlak" je polio vakcine izvozio u 35 zemalja sveta, a počeli smo od nule. Nismo imali ni zgradu. „Torlak“ ima prostor i kadrove za proizvodnju i vakcine protiv korone. Mi to možemo, samo nam je potreban recept. Kad imate recept, napravićete svaki kolač. Na ovaj način biće zaštićeno naše stanovništvo, a verujem da će se vakcine izvoziti i na evropsko i svetsko tržište - kaže Gligićeva.

Ana Brnabić

Pregovori i o vakcini "Sputnjik lajt"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da je Srbija u pregovorima s ruskim Institutom "Gamaleja" u vezi s dodatnim količinama vakcina "Sputnjik V", ali i o nabavci nove vakcine „sputnjik lajt“, koja, kako je ranije najavljeno, ne zahteva revakcinaciju. Ona je, nakon sastanka s češkim premijerom Andrejem Babišem, istakla da je Srbija i u pregovorima s partnerima iz Ruske Federacije o proizvodnji "Sputnjika" u Institutu "Torlak".

- Nadamo se da ćemo biti jedna od zemalja koja će proizvoditi jednu od vakcina protiv koronavirusa - kazala je Brnabićeva.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd