fbpx
Skip to main content
Doktor Ćulafić

VODITE RAČUNA O KORONI, ALI I O JETRI! Doktor Ćulafić objašnjava kako da znate kada se morati obratiti lekaru

Foto: RTS/Printscreen
Načelnik odeljenja za hepatologiju opisao simptome problema s jetrom!

Profesor doktor Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik odeljenja za hepatologiju, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da većina ljudi i ne zna da možda ima problem s jetrom, jer su naročito hronična oboljenja u tom smislu podmukla - ne daju simptome.

VAKCINACIJA MOGUĆA I U TRŽNIM CENTRIMA? Oglasio se dr Kon i dao svoje mišljenje o ovom predlogu

VAKCINACIJA MOGUĆA I U TRŽNIM CENTRIMA? Oglasio se dr Kon i dao svoje mišljenje o ovom predlogu

"VIŠE ANTITELA KOD TRUDNICA KOJE PRIME VAKCINU, NEGO KAD PRELEŽE" Oglasio se dr Vladimir Vajs sa ohrabrenjem za buduće mame

"VIŠE ANTITELA KOD TRUDNICA KOJE PRIME VAKCINU, NEGO KAD PRELEŽE" Oglasio se dr Vladimir Vajs sa ohrabrenjem za buduće mame

KOLIKO JE DALEKO OD SRBIJE? Soj korona virusa koji "kosi" u Indiji, stigao u Evropu, ovde je otkriven

KOLIKO JE DALEKO OD SRBIJE? Soj korona virusa koji "kosi" u Indiji, stigao u Evropu, ovde je otkriven

Koji su prvi simptomi koji bi nas naveli da posumnjamo da s jetrom nešto nije u redu?

- Oboljenje jetre je podmuklo, ono ne daje izraženu simptomatologiju. Hronično, to su umor, koji pripišemo stresu i poslu, ili nelagodnost ispod desnih rebara... To je nedovoljno da se obratimo lekaru. Pomoći ćemo joj tako što godišnje radimo laboratorijske analize i da budemo umereni u svemu. Za početak, to je dovoljno. Svako odstupanje u hepatogramu zahteva da se utvrdi uzrok, uvek bi trebalo lečiti uzrok a ne posledicu - rekao je on.

Kada je u pitanju korona virus, prof. dr Ćulafić rekao je da korona izaziva probleme i s jetrom i izneo statistiku koja to, za sada, potvrđuje.

- Kako vreme odmiče sve više saznajemo o kovidu, naravno tu je i vakcinacija, i sve to zajedno daje nam više optimizma da ćemo se izboriti. U početku se mislilo da je oštećenje jetre uzrokovano medikamentima, naročito antibioticima, ali nedavno je u prestižnom hepatološkom časopisu objavljeno istraživanje u kojem se jasno navodi da je virus i u samoj jetri. U istoj studiji se navodi da je 45 odsto pacijenata imalo blaže oštećenje, 21 umereno a 6,4 odsto teško oštećenje jetre sa akutnim popuštanjem - rekao je on.

- U toj trećoj grupi, 69 je moralo da bude intenzivno lečeno, a mortalitet u toj grupi iznosio je 47 odsto. Naravno, ova treća grupa je jasno korelisala sa lošom plućnom funkcijom i teškom kliničkom slikom. Grupa sa blagim i umerenim oštećenjem, regeneracija je kod njih išla brzo kao i normalizacija stanja - rekao je prof. dr Ćulafić.

- Da li će do pacijenta koji je imao akutno oštećenje, doći do hroničnog, rano je govoriti jer kliničko-patološke studije još uvek nisu izašle, da bismo imali konkretne dokaze. Objavljuju se pojedinačni slučajevi kod pacijenata kod kojih je prva prezentacija kovida bila akutni hepatitis, a tek tada respiratorni simptomi. Ne bih znao zašto je tako, mnoga pitanja o kovidu još uvek su nerešena - rekao je on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd