fbpx
Skip to main content
korona virus

NAJNOVIJI PODACI! Još 705 novoobolelih, preminulo 18 lica: Saveti lekara šta raditi dok čekate revakcinu AstraZeneke

Foto: Profimedia
Najnoviji korona presek u Srbiji.

U poslednja 24 časa na korona virus pozitivno je 705 novoobolelih, dok je preminulo 18 lica.

NE PRESTAJE SE SA KORONA ŽURKAMA! Uhapšeni niški ugostitelji zbog kršenja epidemioloških mera

NE PRESTAJE SE SA KORONA ŽURKAMA! Uhapšeni niški ugostitelji zbog kršenja epidemioloških mera

SVE JE IZVESNIJE - USKORO SLEDI JOŠ JEDNO POPUŠTANJE MERA: Kakvi će biti uslovi za organizaciju manifestacija

SVE JE IZVESNIJE - USKORO SLEDI JOŠ JEDNO POPUŠTANJE MERA: Kakvi će biti uslovi za organizaciju manifestacija

EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU: Doktorka objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, posledice mogu biti kobne

EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU: Doktorka objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, posledice mogu biti kobne

U Srbiju je stigla nova isporuka vakcina AstraZeneka, od 120.000 doza, u okviru Kovaks mehanizma. U februaru je došao prvi kontigent od 150.000 vakcina, a zajedno sa njim i sumnje u vezi sa tom vakcinom i strahovi od trombova. Stručnjaci, ipak, poručuju da je korist od te vakcine daleko veća od eventualnog rizika.

Sumnje su podstakle brojne Evrospke zemlje koje su se "obračunavale" sa AstarZenekom, a poslednja vest nam stiže iz Norveške koja je uklonila to cepivo sa liste za imunizaciju.

Profesor farmakologije Radan Stojanović poručuje da nema razloga za strah.

- Prvo je bilo nemojte davati starijima, pa sada nemojte davati mlađima. Stariji pacijenti inicijalno nisu bili uključeni u klinička ispitivanja. Aktuelni stav - nemojte davati mlađima je posledica uočene pojave stvaranja trombova kod žena mlađih od 50 godina. Evropska agencija za lekove je primila taj bezbednosni signal, procenjivala ga i došla do zaključka da taj neželjeni događaj, treba uvrstiti u veoma retka neželjena dejstva ove vakcine. Kada se gleda učestalost, ona je jedan na 100.000 doza vakcina. Došlo se do zaključka da je korist od primene ove vakcine višestruko veća od rizika pojave ovakvih neželjenih dejstava - nema dilemu profesora Stojanović.

korona virus
Foto: SD/Ilustracija

Poručuje i da oni koji su primili prvu dozu i kod kojih nije bilo komplikacija u vidu trombova, bez bojazni treba da prime i drugu dozu.

- Oni koji su malo razočarani i plaše se mogu da sačekaju da se završe ta klinička ispitivanja o kombinovanju vakcina. Rusija je krenula kombinovanje Sputnjika V i Astra Zeneke, a u Engleskoj Fajzera i Sputnjika V. Ti rezultati će brzo biti dostupni, pa ćemo znati nešto više kada je kombinovanje vacina u pitanju. Očekivano je da kombinovanje vakcina ne predstavlja bezbednosni rizik, ali ne možemo potvrditi dok se ispitivanja ne završe i ne publikuju rezultati - kaže Stojanović.

Za one koji se pribojavaju eventualnih tromboza, poručuje da obrate pažnju na sledeće simptome.

- Treba obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu da je došlo do nekih trombo-embolijsksih komplikacija. Glavobolje, mučnine, zamućen vid. Bol u ruci, nozi, modruce iako se nigde nisu udarili. Kratak dah. To su simptomi koji bi mogli da ukažu na trombozu. Ipak, ne treba ljude plašiti. Mnogo veći procenat tromboza je kod pacijenata obolelih od kovida - zaključuje Stojanović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd