fbpx
Skip to main content
SD ilustracija

ČETVRTI TALAS KUCA NA VRATA, A MI NAJOPUŠTENIJI: U sedam opština u Srbiji manje od 30 odsto vakcinisanih - tri grada ALARMANTNA

Foto: Srbija Danas/ilustracija
Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je juče nakon sednice da broj obolelih u Srbiji raste, da trenutno nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

Svakodnevno povećanje broja zaraženih pokazuje da virus korona sve više napreduje u našoj zemlji a sudeći prema trenutnoj situaciji osam opština u kojima je vakcinisano ispod 30 odsto stanovništva su u opasnosti da postanu žarišta.

KAKO LI JE OVAJ TEK PROŠAO TEHNIČKI?! "Stojadin" progutao kilometražu do Grčke, fotografija zapalila Internet (FOTO)

KAKO LI JE OVAJ TEK PROŠAO TEHNIČKI?! "Stojadin" progutao kilometražu do Grčke, fotografija zapalila Internet (FOTO)

UPOZORENJE STRUČNJAKA - PRETI NAM "EPIDEMIJA NEVAKCINISANIH" Dr Jovanović objasnila zašto je važno primiti cepivo

UPOZORENJE STRUČNJAKA - PRETI NAM "EPIDEMIJA NEVAKCINISANIH" Dr Jovanović objasnila zašto je važno primiti cepivo

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JEDNOM DELU SRBIJE: Četiri helikoptera i 80 vatrogasaca u borbi sa požarom (VIDEO)

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JEDNOM DELU SRBIJE: Četiri helikoptera i 80 vatrogasaca u borbi sa požarom (VIDEO)

Iako su stručnjaci bili glasni u svojim apelima i pozivu građana da se vakcinišu i izbegnu korona scenario predviđen na jesen, prema ciframa broja obolelih u nekim opštinama, neminovno je da će doći do novog talasa.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je juče nakon sednice da broj obolelih u Srbiji raste, da trenutno nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

- Dobro je što danas imamo 2,684 miliona građana koji su vakcinisani i sada imamo 52 opštine u Srbiji koje imaju više od 50 odsto vakcinisanih. Nažalost, imamo i osam opština u kojima imamo manje od 30 odsto vakcinisanih, kao i četiri opštine u kojima imamo manje od 15 odsto punoletnih vakcinisanih - kazao je Gojković.

On je naglasio da je od velikog značaja da se vakciniše što veći broj.

Manja mesta potencijalna žarišta

Na sednici Kriznog štaba važno pitanje je bilo slab odziv građana na vakcinaciju u malim mestima, što će ukoliko ne dođe do promene, neminovno stvoriti eksploziju virusa. 

Beograd, korona virus
Foto: Profimedia

- Imamo veliki broj građana koji se nisu vakcinisali, sve više nam se u manjim mestima razvijaju lokalna žarišta, sve u sklopu okupljanja koja se održavaju. Na tome treba da radimo. Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji, to je najvažnija i najveća preporuka sa sastanaka Kriznog štaba - dodao je Gojković.

Sedam potencijalnih žarišta

Direktor Vladine kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović rekao je nedavno da je u dvadesetak gradova više od 50 odsto vakcinisanih građana a da se u sedam lokalnih samouprava (a ne osam kako je rekao Gojković) vakcinisalo manje od 30 procenata.

- Samo tri lokalne samouprave imaju ispod 25 posto vakcinisanih, to su Tutin, Novi Pazar i Lajkovac izjavio je tada Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

Na vrhu spiska po najvećem broju imunizovanih se nalaze Priboj i Niš, koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto, objasnio je nedavno Jovanović tokom gostovanja na RTS.

Tom prilikom on je rekao da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto, a to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

Novi Pazar

Prema poslednjim podacima iz ove opštine, na bolničko lečenje primljen je jedn pacijent sa simptomima koronavirusa, navodi se u izveštaju iz gradske uprave Novog Pazara. Kako se u ovom izveštaju navodi, transportovanih pacijenata, na respiratorima, na visokom riziku i preminulih nije bilo.

Pre dva dana U Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar bilo 26 pregleda (17 prvih, 9 kontrolnih).

U Domu zdravlja urađeno je 14 laboratorijskih analiza, 7 RTG snimaka, 10 brzih antigenskih testova iz brisa nosa 10 od čega nije bilo pozitivnih, kao i 12 PCR testova.

Hrvatska korona virus
Foto: Profimedia

Od početka ove godine do danas u novopazarskoj bolnici je, kako navode zvanične zdravstvene službe Srbije, od posledica bolesti povezane sa zarazom koronavirusa, živote izgubilo 179 osoba.

Prema trenutnim podacima, broj zaraženih na ovoj opštini uopšte ne deluje zabrinjavajuće, imajući u vidu da obolelih od korona virusa skoro i da nema, međutim, ono što zabrinjava je činjenica da je na ovoj opštini veliki broj nevakcinisanih građana, što može doprineti brzom širenju novog talasa.

Lajkovac

U opštini Lajkovac do sada je zabeležen mali broj vakcinisanih, međutim, ova situacija se polako menja, i zainteresovanih za vakcinu je sve više,za razliku od prošlog meseca, kada je odziv bio jako loš, kaže dr Ljiljana Molerović iz Doma Zdravlja Lajkovac. Ona tvrdi da u poslednjih mesec dana na ovoj opštini nema pozitivnih na koronu.

- Iako je prema ukupnim rezulatima na našoj opštini zabeležen mali odziv vakcinisanih, moram da istaknem da se zainteresovani za vakcinu u poslednje vreme sve više javljaju. Ne znam da li je zbog najave novog talasa ili zbog letnjih odmora, ali mi svakodnevno imamo po 10 do 15 onih koji žele da se imunizuju, što ranije nije bio slučaj - kaže dr Ljiljana Molerović iz Doma Zdravlja Lajkovac.

Ona objašnjava da se na testiranje na infekciju dnevno obavi oko 20 pregleda. Do sada je kaže dato ukupno 5.744 doze.

Mionica, Ub

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u protekla 24 sata u opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novoobolelih. Na bolničkom lečenju se nalaze dva pacijenta sa simptomima korona virusa.

Od početka epidemije od posledica korona virusa u Kolubarskom okrugu je preminulo 420 osoba. U Valjevu je preminulo njih 235, Ubu 51, Mionici 43, Osečini 32, Lajkovcu 30 i Ljigu 29 osoba.

prodavnica
Foto: Profimedia

Iz Doma zdravlja ove opštine nisu želeli da dele informacije koliki je odziv za vakcinu kao ni koliko je do sada vakcinisanog stanovništva.

Žagubica

Evidencija pokazije da je na ovoj opštini prema poslednjim podacima trenutno podeljeno 5.218 doza vakcina, a ono što je poražavajuće da je interesovanje za imunizaciju i dalje malo.

Prema informacijama iz Doma zdravlja Žagubica, u poslednjih mesec dana registrovana su samo dva pozitivna slučaja na koronu.

- Nemamo slučajeve, prema informacijama kolega koji rade na kovid odeljenju u poslednjih mesec dana registrovana su samo dva slučaja, ali i dalje nas plaši činjenica da nema zainteresovanih za vakcinu - rekli su u ovoj ustanovi.

Ona objašnjava da se u poslednje vreme javljaju samo stranci i oni kojima je vakcina potrebna za putovanje, a da drugih građana nema, iako se sprema novi talas.

Ljig

Vakcinacija u Ljigu se obavlja u kontinuitetu, kažu u Doma zdravlja ove opštine, međutim, statistika pokazuje da je na ovoj opštini i dalje manje od 30 odsto imunizovanih građana, što ostavlja više prostora virusu da se širi, pa samim tim i pretvori ovo mesto u potencijalno žarište infekcije.

Do sada je na ovoj opštini dato 5.658 doza, od toga 2.885 prvih i 2.773 druge doze, potvrdila nam je Glavna sestra Doma Zdravlja ove opštine dr Snežana Gajić.

Melburn, lokdaun, koronavirus
Foto: Profimedia

Ona dodaje da je u ovoj ustanovi vakcinisani 55 lekara, od kojih 40 sa drugom.

Prema poslednjim podacima, nakon dugog mirnog perioda, registrovana su dva pozitivna slučaja na koronu, potvrđuje nam glavna sestra ove ustanove Snežana Gajić. Ona objačnjava da je za sada zadovoljavajući broj zainteresovanih za vakcinu, ali da je ukupna statistika loša zbog mladih koji pripadaju ovoj opštini a koji uopšte ne žive tu. Kaže da su tu i oni koji su preležali virus, pa zbog stečenog imuniteta ne žele da prime vakcinu, kao i oni koji zbog zdravstvenih problema ne smeju da je prime.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd