fbpx
Skip to main content
Krizni štab

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA ZA VANREDNO STANJE: Svačiji glas posebno - mračne reči iz Kriznog štaba

Foto: SD/Ilustracija
Korona ponovo uzima maha u Srbiji, iz Kriznog štaba zahtevaju uvođenje vanrednog stanja i potpuno zaključavanje na sedam do deset dana.

Kako je ranije najavljeno, danas se najverovatnije očekuje konačna odluka nadležnih, a veliki su izgledi za scenario koji smo već preživeli i uvođenje neke vrste vanrednog stanja i policijskog časa.

CRNI MART PAMTIĆE CELA JUGOSLAVIJA: Mesec koji nam je doneo najtužnije događaje u istoriji, od rata do vanrednog stanja

CRNI MART PAMTIĆE CELA JUGOSLAVIJA: Mesec koji nam je doneo najtužnije događaje u istoriji, od rata do vanrednog stanja

KRIZNI ŠTAB APELUJE, A KARTE SE UVELIKO PRODAJU: Uprkos skoku broja obolelih održavaju se osmomartovski koncerti?

KRIZNI ŠTAB APELUJE, A KARTE SE UVELIKO PRODAJU: Uprkos skoku broja obolelih održavaju se osmomartovski koncerti?

KOJA VAKCINA NAJBRŽE STVARA ANTITELA, I KOLIKO NAS ONA ŠTITE? Dr Gnjatović odgovorila na goruće pitanje u Srbiji

KOJA VAKCINA NAJBRŽE STVARA ANTITELA, I KOLIKO NAS ONA ŠTITE? Dr Gnjatović odgovorila na goruće pitanje u Srbiji

Na to slute izjave članova Kriznog staba u poslednjih nekoliko dana.

Kako je na konferencijama za medije najavio i objasnio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, medicnski deo Kriznog štaba je predložio da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata isključivo kroz vid vanrednog stanja, odnosno policijskog časa. 

- Oni jedino to vide kao moguće rešenje problema u odnosu na epidemiološku situaciju i povečanje broja obolelih. Jasno i decidno se izjašnjavaju da bi to bilo najcelishodnije rešenje što se tiče medicinskog dela. Oni u ovom trenutku niti mogu niti žele da se bave kakve će posledice izazvati zaključavanje, u vezi sa ekonomskim delom priče. Ostalo je da se u sledećem vremenskom intervalu, od dan-dva, sastanemo ponovo i da imamo konultacije kako bismo doneli adekvatnu odluku - rekao je on.

Zaključavanje bi moglo da traje sedam do deset dana, ali o tome tek treba da se odlučuje.

Kako je istakao, mora se voditi računa o javnom zdravlju, ali i razmišljanjem kako ćemo uspeti kao država da podnesemo ne samo ekonomski, već i socijalno, mentalno i psihološki, novi lok danun.

zoran-gojković
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Jedina opcija koju prodlaže medicinski deo je policijski čas, zabrana svih vrsta kontakata, jer je to jedini način da se spreče kontakti - rekao je Gojković i dodao:

- Želim da budem potpuno jasan, želja epidemiologa je da se maksimalno spreče svi kontakti, to jedino može policijskim časom i varednim stanjem. Bez vanrednog stanja i policijskog časa ne možete da sprečite kontakte čak i ako ograničite vreme rada lokala. U sledećem vremenskom periodu moramo da napravimo konsultacije i vidimo kako bismo izašli u susret tim zahtevima medicinskog dela, vezano za period, trajanje... - rekao je on.

On je rekao da medicinski radnici rade na ivici izdržljivosti.

- Moramo uspešno da sprovedemo vakcinaciju jer, ako imamo dosta obolelih, ne možemo da vakcinišemo ljude. Nažalost, ako bude dosta zaraženih, imaćemo problem - kaže Gojković.

Na pitanje, kada bi se moglo znati da li će biti uveden "lokdaun", Gojković kaže da je želja epidemiologa da se maksimalno spreče svi mogući kontakti, i da je to moguće uraditi policijskim satom i vanrednim stanjem.

- Mi možemo sve da zatvorimo, ali imaćete ljude koji će to raditi u kućnoj radinosti. Istovremeno, ova varijanta je ogroman udarac i ekonomski i socijalni i prihološki, kada je reč o vanrednom stanju - ističe Gojković.

"Policijski čas ili smo pukli kao zvečka"

Porastom broja zaraženih ugrožena je i vakcinacija, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući nešto ranije u Jutarnjem programu RTS-a.

Kon je govorio o potezima medicinskog dela Kriznog štaba i nagovestio da bi preporuka mogla da budu mere kakve su sprovedene proteklog vikenda (da tržni centri i kafići rade do 14 sati), ali ne tokom dva, već tokom sedam dana.

- Jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata. Mere koje smo mi tražili su daleko oštrije, da sve bude zatvoreno osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi - rekao je Kon.

Očekuje da će novi porast broja zaraženih pokazati prisustvo britanskog soja korone koji se brže širi, a priznaje i da su nedavne zabrane dovele do stvaranja gužvi, ilegalnih okupljanja...

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nama je ugrožena vakcinacija na ovaj način. Ljudi koji su radili na crvenoj zoni, sad rade na vakcinaciji, ne mogu i jedno i drugo. Iscrpljenost je velika - rekao je Kon i istakao da zatvaranje "nema alternativu".

"Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora čitavo društvo da preuzme."

- Medicinski deo Kriznog štaba zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali to je mera koja štiti živote. To moramo javno da kažemo... Moraju da se zabrane kontakti koji su nezaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka i tek će onda postati jasno šta znači kad pukne zdravstveni sistem - rekao je Kon.

"Ni nedelju dana nije dovoljno"

O aktuelnoj situaciji i gorućem pitanju u Srbiji, o policijskom času, oglasila se i doktorka Darija Kisić Tepavčević koje je bila oštrija nego ikada do sada i rekla da je "zatvaranje" od nedelju dana malo.

- Sa ovim virusom nema kompromisa i moramo da se ujedinimo da ga pobedimo ili će trajati u nedogled - izjavila je ministarka za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

- Znamo kako se prenosi i znamo šta svako od nas može da učini da se ne zarazi. To ponavljamo više od godinu dana, i svima nam je to dosadilo. Čovek je socijalno biće i to nas razlikuje od drugih, tako da je to neophodno da bi normalno funkcionisali - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, svi znamo šta treba da radimo kako bi se sačuvali.

darija-kisic-tepavcevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Odavno je ova pandemija prevazišla zdravstvena pitanja. Ovo jeste ekonomski problem i tek će da bude - rekla je dr Kisić i prokomentarisala najave mogućnosti da se ponovo uvede policijski čas.

Kako kaže, takođe, moraju da se gledaju i ekonomski aspekti.

- Nedelju dana zatvarnja nije dovoljno, ukoliko se ne poštuju sve mere. Čak ni dve niti tri nedelje. Kada bi se čitav svet zatvorio na tri nedelje, osim najneophodnijih službi, virus bi nestao - rekla je dr Kisić.

Ističe da kratkoročno zatvaranje nema nikakvog efekta, i dodaje da je pre za striktno poštovanje svih mera uz rigoroznu sankciju.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd