broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Dr Tiodorović objasnio od čega zavisi popuštanje mera i šta će biti sa školama

09.04.2021. 07:57 10:08
Piše:
Srbija Danas
Dr Tiodorović
Dr Tiodorović / Izvor: Foto: Srbija Danas
Krizni štab odlučuje o novim merama za suzbijanje virusa.

Povodom novih podataka o broju novoobolelih pacijenata u Srbiji, Krizni štab danas zaseda u osam časova u Palati Srbija i donosi nove mere koje imaju za cilj suzbijanje korona virusa u Srbiji shodno epidemiološkoj situaciji u kojoj se naša država trenutno nalazi.

"VAKCINAŠKI TURIZAM"! Svuda pođi, ali kad je najteže u Srbiju dođi: Cela Evropa spustila se u našu zemlju na vakcinaciju

"VAKCINAŠKI TURIZAM"! Svuda pođi, ali kad je najteže u Srbiju dođi: Cela Evropa spustila se u našu zemlju na vakcinaciju

BURNA NOĆ U BEOGRADU: Hitna pomoć celu noć zbrinjavala kovid pacijente

BURNA NOĆ U BEOGRADU: Hitna pomoć celu noć zbrinjavala kovid pacijente

OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Posle požara svi su ZBRINUTI - nema povređenih, nađen smeštaj za porodice

OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Posle požara svi su ZBRINUTI - nema povređenih, nađen smeštaj za porodice

Pitanja novinara

Na pitanje da se još jednom objasne nove mere, dr Tiodorović odgovara da se čeka vikend, kako bi se videle brojke, na osnovu kojih će se videti da li će i koliko će trajati i koliko će radno vreme tržnih centara biti. 

Dr Tiodorović prokomentarisao je povratak u školu i broj obolelih kod dece.

- Tako je, imamo teže slučajeve kod dece, ali kada gledamo procentualno, nije slučaj da ima mnogo zaražene dece. Mi vidimo da to ne važi za celu populaciju, to ne znači da ne treba razmišljati o deci, naravno da treba, kako o deci tako i o opterećenosti zdravstvenog sistema - rekao je dr Tiodorović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio je danas da svaki član Štaba mora da se ponaša shodno odlukama koje se zajednički donose i da bude primer građanima.

Tiodorović je, na pitanje da prokomentariše organizovanje proslava u zatvorenom, uz učešće državnih funkcionera, konkretno, proslavu posle pobede "Crvene zvezde" u derbiju, rekao da svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša shodno odlukama koje donose svi zajedno, o kojima se odgovorno i stručno izjašnjavaju.

- Sigurno da se svako od nas mora dobro zamisliti kada se nađe u određenoj situaciji, šta treba da učini. To je jasna situacija. Ja sam za to da svako od nas bude primer građanima kako treba da se ponašamo u određenim situacijama - rekao je Tiodorović novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

On je istakao i da je medicisnki deo štaba svakodnevno u međusobnom kontaktu, kao i sa premijerkom i njenim timom.

- Svakodnevno sagledavamo situaciju i na osnovu te situacije predlažemo mere koje vlada treba da usvoji - rekao je Tiodorović.

Na pitanje zašto se insistira na brzom povratku đaka u škole, ako podaci pokazuju da je sve više težih slučajeva oboljenja kod dece, Tidorović je rekao da je broj teških oblika bolesti kod dece procentualno, daleko ispod onoga broja koji bi ukazao da su deca ugroženi deo populacije.

- Ako bismo cenili samo prema kovid bolnicama pedijatrijskog tipa, ''Dr Dragiša Mišović'' ili Instituta za majku i dete, onda bi to možda moglo tako da se sagleda, ali podaci kojima raspolažemo, sa terena, kažu da situacija nije takva - rekao je Tiodorović i dodao da to svakako ne znači da ne treba razmišljati o deci, i posebno pratiti decu sa komorbitidetima.

Vakcinacija u Srbiji
Vakcinacija u Srbiji / Izvor: Reuters

Branislav Tiodorović prokomentarisao je kulturna i manifestaciona okupljanja.

- Treba i moramo razmišljati i o tome, ali to je pitanje vakcinacije, pravno pitanje, pitanje etike i morala, ljudskih prava... - rekao je doktor.

Član Kriznog štava dr Branislav Tiodorović istakao je danas da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv korona virusa.

Tiodorović je, na pitanje da li bi Krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja, kazao da Srbija nije pusto ostrvo i da prati šta se dešava u Evropi I svetu.

On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koje imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

- Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike - kazao je Tiodorović.

On je ukazao da treba videti da li obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani sa dve doze, ali i oni koji nisu, uz PCR test.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika i građana ćlan Kriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je danas da će Srbija, shodno stavu Evrope i sveta, odlučivati o obaveznosti vakcinacije.

Tiodorović je, odgovarajući na pitanje vezano za jučerašnju odluku Evropskog suda koji je prihvatio stanovište Češke o obaveznoj vakcinaciji dece, kazao da oba jodgovara našim odlukama od ranije, da deca koja treba da idu u školu i obdaništa treba da budu vakcinisana. 

Tiodorović je kazao da postoji čista situacija u vezi obaveznih vakcina, kojih ima u Srbiji 11.

Odluka Evropskog suda, dodaje, ne odnosi se na vakcinu protiv korona virusa.

Kaže da će Srbjija kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa odlučivati shodno onome što je stav Evrope i sveta, a što je zasnovano na nauci.

Međutim ističe da je apsolutna preporuka za zdravstvene radnike da moraju biti vakcinisani, i to svi koji nemaju neki zdravstveni problem zbog kojeg to ne bi mogli učiniti.

- I danas je jasno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno određeno da ne možete mati mogucnost da zdravstveni radnik koji nije primio vakcinu protiv Hepatitis B može da radi krvave intervencije. Ako se tako sagledava stvar može se očekivati da ćemo jednog dana zajedno sa stavom ostalih imati stav da zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani od korone - rekao je on.

Tiodorović je istakao da se to odnosi na zdravstvene radnike u javnom i privatnom zdravstvu, jer zakon ne razlikuje obaveze i jednog i drugog zdravstvenog sistema.

Izjava dr Tiodorovića za medije

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović saopštio je danas da je situacija oko kovida još uvek vanredna, ali da postoje poboljšanja, koja bi mogla da omoguće od ponedeljka ponovno otvaranje tržnih centara, a od 19. aprila povratak đaka u škole, a dodao je da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije za mesec i po može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Tiodorović je, posle današnje sednice Kriznog štaba, kazao da se uočava blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljenja, da se uočava da se odnos između prijema i otpusta u Kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

- Međutim naše kovid bolnice su i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Ali ako bi se nastavila dinamika poslednja dva tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti popuštene. Mislim tu pre svega o tome da tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka pod pretpostavkom da se tendencija nastavi. Ugostiteljski objekti sa izlaskom na baštu moćiće da rade, ali ostaju zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata na zatvorenom prostoru - rekao je on.

Tidorović je istakao da je i vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene o mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu kao i pre toga.

Istakao je da akcenat ostaje dalje na merama, i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu, u razgovoru, u gužvi maska je ta koja će vas zaštititi.

U zatvorenom, podseća, maska je obavezna, kao i fizička distanca i dezinfekcija.

Tiodorović je konstatovao da se vakcinacija odlično odvija poslednja dva do tri dana i da očekuje da će se nastaviti tako.

- Odziv je izuzetno dobar. Rešenje cele situacije, uz poštovanje mera, je što veći obuhvat vakcinacijom u najkraćem vremenu, kako bi se sprečilo širenje mutacija - objasnio je on.

- Moramo biti realni. Mi smo možda najbolji u Evropi po tome koliko obezbeđujemo vrsta vakcina i po odzivu stanovništva, ali ne zavisi samo od nas, već I od isporuka koliko ćemo dobijati nadalje vakcine. Nadamo se da ćemo ovaj dobar trend nastaviti, da ćemo imati razumevanje proizvođača i imati dogovorenu dinamiku - rekao je on dodajući da bi time za mesec i po dana mogli dostići kolektivni imunitet stanovništva.

Ima mesta optimizmu, poručio je on izrazivši nadu da će se smanjiti i broj letalnih slučajeva oboljenja.

Završena sednica - donete nove mere

Na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

Prema saznanjima potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje. 

Počela sednica Kriznog štaba

Sednici prisustvujue premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, vojvođanski sekretar za zdrastvo Zoran Gojković, članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović.

Na sednici su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić.

Kako je juče već najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, na sednici Kriznog štaba biće razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i da li će biti dodatnog popuštanja mera.

Posle zasedanja, kako je rekla ona, neko će se obratiti javnosti sa najnovijim informacijama.

Brnabić je pojasnila i da skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav - a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali da to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat, donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Podsećanja radi, u Srbiji su u prethodna 24 sata na koronavirus testirano 16.055 građana od kojih je 3.625 novozaraženih.

Preminuo je 41 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 265 obolelih.

Inače, po broju vakcinisanih u jednom danu juče smo oborili sopstveni rekord.

Piše:
Srbija Danas
09.04.2021. 07:57 10:08