fbpx
Skip to main content
deca

RODITELJI, VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VAS I VAŠE MALIŠANE: Dete iz vrtića šalju u karantin 14 dana - da li to može da skrati negativni test?

Foto: Profimedia
Deca iz vrtića, koja su bila u kontaktu sa drugarom ili drugaricom zaraženim kovidom-19, šalju se u izolaciju od 14 dana

Za razliku od naših državljana koji dolaze iz inostranih zemalja, i nemaju dokaz da su negativni na kovid 19 pa moraju u karantin dok to ne dokažu negativnim testom, dete iz vrtića kojem je propisana mera kućne izolacije od 14 dana, nju ne može da skrati negativnim testom na korona virus.

TAKMIČARI UNIŠTILI TRAGAČA U "POTERI": Pao milion - društvene mreže se usijale (FOTO)

TAKMIČARI UNIŠTILI TRAGAČA U "POTERI": Pao milion - društvene mreže se usijale (FOTO)

ANTIVAKSERI OPKOLILI ZGRADU DOKTORA KONA: Uzvikuju sramne uvrede - policija čuva ulaz (VIDEO)

ANTIVAKSERI OPKOLILI ZGRADU DOKTORA KONA: Uzvikuju sramne uvrede - policija čuva ulaz (VIDEO)

ĐACI IZ ARANĐELOVCA SE OTROVALI UŽINOM: Kupili je u dvorištu škole, pa završili na infuziji

ĐACI IZ ARANĐELOVCA SE OTROVALI UŽINOM: Kupili je u dvorištu škole, pa završili na infuziji

Već se u nakoliko navrata pisalo o tome da se u vrtićima raspuštaju maltene cele grupe ako su mališani bili u kontaktu sa zaraženim detetom, te se šalju u kućnu izolaciju. Oni u izolaciji moraju da budu 14 dana, i ne smeju da je prekidaju, rekla je predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranka Spasić, u odgovorima koje nam je prosledio Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Predškolska ustanova ima obavezu praćenja karantina vezano za dolazak u vrtić. Roditelj ne može skratiti vreme u karantinu negativnim testom, već mora proći 14 dana. Znači, dete ne dolazi u vrtić 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelom ili pozitivnom osobom - objasnila je Jadranska Spasić.

Može li dete da izgubi pravo na vrtić

Među roditeljima su kružile priče da dete može da izgubi pravo na vrtić, ukoliko prekrši karantin, ali je tada sagovornica objasnila da kaznena politika nije u nadležnosti predškolskih ustanova i da dete ne gubi pravo na vrtić.

- Dete ne gubi pravo na vrtić, samo ne može roditelj da ga dovodi u vrtić dok traje karantin. Roditelj snosi posledice kršenja karantina koji nije u nadležnosti vrtića - objasnila je tada Spasićeva.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Roditelji, čija su deca u karantinu, da podsetimo, ponaosob dobijaju obaveštenja u vidu rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

U njima se navodi da roditelji odnosno staratelji imaju obaveznu da se svakodnevno u periodu trajanja naložene mere javljaju telefonom nadležnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanja.

Obaveze roditelja

Inače, kako se dodaje u rešenju, ukoliko se ne postupi po rešenju, tačnije ukoliko se prekrši mera karantina, za osobu kojoj je izdato rešenje predviđena je novčana kazna.

- Ukoliko lice kojem je ovim rešenjem naložena mera ne postupi u rokovima, pod uslovima i na način određen rešenjem, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena je kazna za prekršaj fizičkog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara uz preduzimanje Zakonom predviđenih mera za neizvršenje predmetnog rešenja - navodi se u rešenju sanitarne inspekcije koje se dostavlja roditeljima čija deca moraju da budu u izolaciji od 14 dana.

Kako je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje, mera karantina kod dece u vrtiću sprovodi se u skladu sa "Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Vremenska prognoza
Light snow
0 Beograd