fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

NAJNOVIJI PODACI! Još 2.632 novoobolela, preminulo 14 lica: Koliko antitela je potrebno da budemo IMUNI na koronu

Foto: Reuters
Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji.

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2.632 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 14 pacijenata.

Testirano je 13.518 osoba.

Na respiratoru je 152 pacijenata.

Naglo buknulo novo žarište korone! Skočio broj novozaraženih u maloj opštini u Srbiji

Naglo buknulo novo žarište korone! Skočio broj novozaraženih u maloj opštini u Srbiji

KRIZNI ŠTAB SE DANAS OBRAĆA JAVNOSTI: Zakazana konferencija, da li će biti NOVIH RIGOROZNIJIH MERA

KRIZNI ŠTAB SE DANAS OBRAĆA JAVNOSTI: Zakazana konferencija, da li će biti NOVIH RIGOROZNIJIH MERA

"BRNJIČARIMA I VAKCINISANIMA ULAZ ZABRANJEN" Da li će maske izazvati novu podelu u društvu?

"BRNJIČARIMA I VAKCINISANIMA ULAZ ZABRANJEN" Da li će maske izazvati novu podelu u društvu?

Osobe koje su preležale korona virus i stvorile antitela mogu se na osnovu njihovog broja podeliti u tri grupe, a smatra se da je svako zaštićen od kovida-19 ukoliko ima 15 i više jedinica antitela.

Obično pacijenti koji su imali blažu kliničku sliku imaju manji, oni koji su imali težu formu bolesti, imaju veći broj antitela, a istraživanja Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) utvrdila su da ona traju do godinu dana, pa i duže kaže dr Marija Gnjatović, doktor nauka tehnološkog inženjerstva-biotehnologija, istraživač saradnik ovog Instituta. 

Gotovo da ne postoji osoba koja je preležala korona virus ili se vakcinisala, a da ne želi da proveri svoja antitela na kovid-19. Pitaju se i koji je to broj antitela da bi mogli da kažu da su zaštićeni.  

Dr Gnjatović najpre podseća da se nivo antitela utvrđuje testom iz krvi, ali i upozorava da je u ovoj tržišnoj utakmici veliki broj privatnih klinika nabavio testove, te da je teško znati koji je dobar, a koji ne. Zato ona objašnjava i koje bi testove trebalo da traže svi oni koji žele da ih urade.

Samo test baziran i na S i na N proteinu daje pravu sliku antitela

- Kad se radi testiranje praćenja efekta vakcine, važno je da test koji se koristi bude baziran na S ili S i N proteinu. Nikako ne sme da bude samo baziran na N proteinu, jer može da pokaže da osoba nema antitela, a da ih zapravo ima, što daje lažni rezultat - kaže dr Gnjatović.

- Kada osoba želi da se testira treba da pita u laboratoriji prema kom proteinu taj test određuje antitetela. Oni su dužni da odgovore, jer svaki proizvođač daje specifikaciju testa - kaže dr Gnjatović i objašnjava zašto je to važno:

- Naši testovi u INEP-u su bazirani na S i N proteinu. Detetkuju S proteine, koji se stvaraju posle primanja američko - nemačke Fajzer – BioNTech i ruske Sputnik V vakcine. Detektuje i N protein, koji se stvara nakon imunizacije kineskom Sinofarm vakcinom, jer se u tom slučaju antitela stvaraju i na S i na N proteinu.

korona virus
Foto: SD/Ilustracija

Laboratorije koriste različite testove, tako da se u privatnim laboratorijama često menjaju referentne vrednosti pri testiranju.

- INEP ima sopstvene testove i naše referentne vrednosti se nisu promenile od maja prošle godine kada smo ih uveli i neće se menjati. Dobri su i stabilni, jer ako neko želi da prati efekte vakcine onda je najbolje da to uvek radi istim testom, odnosno u istoj laboratoriji, kako bi mogli da se uporede rezultati - priča dr Marija Gnjatović.

Odličan nivo antitela nakon vakcine

Ne postoji količina antitela na kovid-19 za koje se može reći da je dovoljna. Sa druge strane, svaka količina antitela iznad 15 jedinica je zaštita od virusa, kaže dr Gnjatović.

- Ono što je mene iznenadilo je da se nakon primljene vakcine dobija odlična zaštita. Antitela su u rangu vrednosti kakvu razvijaju teško oboleli pacijenti od 60 jedinica pa naviše - dodaje ona.

A, da li postoji razlika između imuniteta stečenog prirodnim putem, odnosno nakon preležane bolesti u odnosu na imunitet posle primljene vakcine?

- Sve zavisi od toga koliko je ko stvorio antitela. Ipak, kroz vakcinu se daje određena doza antitela, a koliko je dovoljno da se zaštiti od virusa.

Za kraj da podsetimo, prisustvo antitela u organizmu, koja su stečena prirodnim putem, ne smeta da se primi i vakcina. Šta više,  preporučljivo je.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd