fbpx
Skip to main content
korona virus

U OVE ZEMLJE MOŽETE I BEZ VAKCINE: Ako želite da proslavite Novu godinu van granica naše zemlje, obavezno vodite računa o ovome

Foto: Profimedia/ilustracija
Opšte je poznata činjenica da je najveći broj nevakcinisanih u našoj zemlji među mlađom populacijom.

Spremili ste ze za putovanje, spakovali pasoš i rezultat PCR ili antigenskog testa, raspitali se oko svih pravila koja važe na granicama i sa sigurnošću znate da vam nije potrebna vakcina. Ipak, sa prvim korakom u novoj zemlji važe druga pravila i kovid mere različite od onih na koja ste navikli u Srbiji. O tome, pak niste razmišljali, a sve je više zemalja u kojima bez vakcine ne možete gotovo nigde.

ČETVRTA DOZA VAKCINE U SRBIJI SVE IZVESNIJA? Naši epidemiolozi objasnili, evo ko će i kada morati da je primi

ČETVRTA DOZA VAKCINE U SRBIJI SVE IZVESNIJA? Naši epidemiolozi objasnili, evo ko će i kada morati da je primi

SRPSKI HIRURG OTKRIO TAJNU ZDRAVLJA MONAHA SA HILANDARA: Vekovima zdravi kao dren - ovo je njihov recept

SRPSKI HIRURG OTKRIO TAJNU ZDRAVLJA MONAHA SA HILANDARA: Vekovima zdravi kao dren - ovo je njihov recept

POSEBNO UPOZORENJE - SIMPTOMI KARCINOMA VIDLJIVI GOLIM OKOM! Dr Antić objasnio: Na ovo obratite pažnju

POSEBNO UPOZORENJE - SIMPTOMI KARCINOMA VIDLJIVI GOLIM OKOM! Dr Antić objasnio: Na ovo obratite pažnju

Opšte je poznata činjenica da je najveći broj nevakcinisanih u našoj zemlji među mlađom populacijom. Takođe, sa druge strane, činjenica je da je među mladima i najveći broj njih koji bi negde van zemlje za predstojeće praznike.

Iako najveći broj zemalja traži neku od vakcina upisanih u kovid sertifikat kako bi se u zemlju ušlo, mnogi su pohrlili da pronađu pojedine evropske zemlje za koje je dozvoljen ulaz samo uz PCR ili antigenski test.

Na jednu činjenicu nisu računali - to što su granicu prešli bez neophodne vakcinacije ne znači da im vakcina nije potrebna da bi se u njoj kretali. Tako, u većini njih za obilazak najpopularnijih turističkih destinacija, ali i odlazak u najpopularnije kafiće, restorane i tržne centre ipak postoje određena ograničenja.

Ovo su zemlje za koje vam nije potrebna povrda o vakcinaciji, ali i mere koje u toj zemlji važe i mnogim mladim truistima dobijene informacije neće se u potpunsoti dopasti.

Albanija

Albanija kao zemlja sused Srbiji postala je izrazito popularna tokom letnjih meseci kada su naši turisti vrlo rado tamo odlazili na letovanja, a sve zbog činjenice da na granici ne traže potvrdu o vakcinaciji. I sad, u zimskim mesecima i u vreme novogodišnjih praznika mnogi u Tirani vide pogodnu destinaciju za proslavu Nove godine.

Valona, Albanija
Valona, Albanija
Foto: Profimedia

Na granici je ako nemate potvrdu o vakciniaciji dovoljno da posedujete negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Takođe, ova zemlja priznaje i potvrdu o preležanoj bolesti koja je validna do 6 meseci nakon izlečenja.

A šta kada uđete u Albaniju? Koje vas mere čekaju?

Za mlade koji su planirali u susednu zemlju važna je informacija da noćni život možda neće biti baš onakvim kakvim su ga zamišljali. Naime, zbog nepovoljnih korona brojki u Albaniji je na snazi policijski čas koji važi od 23 sata do 6 sati ujutru.

To konkretno znači da ako se mere produže do Nove godine istu biste morali dočekati u hotelskoj sobi ili apartmanu.

Takođe, maske su obavezne u zatvorenom prostoru na teritoriji cele zemlje.

Mađarska

Budimpešta je u godinama za nama jedna od omiljenih destinacija za srpske tursite naročito u vreme novogodišnjih praznika. Blizu je, povoljno je, istorijski bogato mesto sa odličnim šopingom, muzejima i banjama koje privlače naše i druge turiste.

Mađasrska je na listi retkih zemalja u koje nai građani mogu da uđu bez potrebe da su prethodno vakcinisani. Takođe, za naše građane je posebno primamljiva činjenica da ne samo da nije potrebna vakcina, nije potreban ni PCR test, pa se u ovu državu ulazi bez ikakvih ograničenja.

Mađarska, koronavirus
Foto: Profimedia

Ipak, postoji začkoljica. Iako vam na granici ne traže nikakvu potvrdu u Mađarskoj važe određena kovid pravila i tiču se upravo vakcinacije.

Naime, u državi koja srpski severni sused na snazi je mera koja podrazumeva obaveznu potvrdu o vakcinacii kada ulazite u zatvorene delove restorana, sportsko-rekrativne centre, muzeje i drugo...

Takođe, i u Mađarskoj maska je obavezna u zatvorenom prostoru.

Slovenija

Naši građani kao jednu od opcija za proslavu Nove godine vide Sloveniju kao zemlju u kojoj takođe nije neophodna potvrda o vakcinaciji.

Naime, da biste ušli u Sloveniju ako nemate potvrdu o vakcinaciji potreban vam je PCR ne stariji od 72 sata, brzi antigenski test ne stariji do 48 sati, kao i potvrda o preležanom kovidu. Upravo sve to ulazi u takozvano RVT pravilo.

Dakle, neku od pomenutih potvrda morate imati sa sobom prilikom ulaska u većinu zatvorenih prostora u ovoj zemlji. Zato, neophodno je da pazite da ako ste uradili PCR ili antigenski test u referentnoj laboratoriji u Srbiji njegovo trajanje ne istekne nakon 72, odnosno 48 sati za antigenski test.

Ljubljana, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Foto: Profimedia

Ukoliko istekne, morate da radite novi na teritoriji Slovenije o svom trošku budući da Vlada Slovenije plaća testiranje samo građanima zemlje i onima sa potvrdom o trajnim ili trenutnim boravištem u državi. Sve to nije vam potrebno ukoliko ste vakcinisani. Ukoliko niste, ne možete ni u javni wc da uđete bez neophodnog dokumenta, kažu naši sugrađani koji su nedavno putovali na teritoriju ove zemlje.

takođe, trenutno je u u Sloveniji zabranjeno okupljanje grupa ljudi koji nisu članovi jednog domaćinstva. Zabranjene su sve proslave, kulturni događaji, osim ako imaju fiksirana sedišta, od kojih će svako drugo biti slobodno.

Turska

Vrlo popularna novogodišnja destinacija za Srbe je Istanbul. I u ovu zemlju Srbi mogu samo sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim testom ne starijim od 48 sati ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji.

Na ulasku u ovu zemlju svi putnici prolaze mecisinsku proveru na simptome kovida 19, uključujući temperaturu, ali i nasumično PCR testiranje.

Turska, Istanbul
Turska, Istanbul
Foto: Profimedia

Pre dolaska u ovu zemlju potrebno je elektronski se prijaviti putem linka na sajtu vlade Turske. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES kod koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja.

Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u Štampanoj ili elektronskoj formi.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd