fbpx
Skip to main content
deca

"Začuđen sam odlukom o nastavi, treba nam najmanje 10, 15 dana van škole" Oglasio se Tiodorović - situacija je ozbiljna

Foto: Profimedia
Budimo objektivni, imamo težu situaciju nego što po podacima izgleda. Budimo objektivni, treba nam 10, 15 dana van škole, kaže Tiodorović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je "malo začuđen" odlukom o modelu nastave od ponedeljka.

STRUČNJAK UPOZORAVA KO MOŽE DA DOBIJE TROMB NAKON KOVIDA: Jedan rezultat na laboratorijskom nalazu krije rizik - i deca su meta

STRUČNJAK UPOZORAVA KO MOŽE DA DOBIJE TROMB NAKON KOVIDA: Jedan rezultat na laboratorijskom nalazu krije rizik - i deca su meta

SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI PIJE: Podaci su zabrinjavajući, na lečenje odlaze i pre tridesete

SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI PIJE: Podaci su zabrinjavajući, na lečenje odlaze i pre tridesete

DOKTORKA GRUJIČIĆ PRIMA VAKCINU "SRPSKI SPUTNJIK" Bez razmišljanja - direktor Instituta za onkologiju donela jasnu odluku

DOKTORKA GRUJIČIĆ PRIMA VAKCINU "SRPSKI SPUTNJIK" Bez razmišljanja - direktor Instituta za onkologiju donela jasnu odluku

- Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, mi smo ga podržali, očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način, na osnovu podataka - kojih podataka? Da li se sva deca testiraju, ne, da li svi roditelji razmišljaju da bolesno dete zadrže kod kuće... Budimo objektivni, imamo težu situaciju nego što po podacima izgleda. Budimo objektivni, treba nam 10, 15 dana van škole - kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, stav medicinskog dela Kriznog štaba nije se promenio u odnosu na pretprošlu sednicu.

- Da su potrebne velike restrikcije, ograničenje radnog vremena za sve, osim za snabdevanje lekovima, hranom i gorivom - kaže on.

Veruje, kako je rekao, da svi osećamo odgovornost.

- Nema ovde da neko nije odgovoran, država je uradila mnogo, otvorila je tri bolnice, koje su nam mnogo značile, obezbedila lekove, vakcine, ali oštar nadzor, sprovođenje mera nije odradila - kaže on.

Dodaje da ima onih koji su odgovorniji, i onih koji su manje odgovorni.

- Ako vi individualno imate situaciju da roditelj pošalje bolesno dete u školu, ili da je on bolestan, a šalje svoje dete u školu ili vrtić, gde je tu ona odgovornost. To je onda individualna, a ne države, ali država je ta koja mora strože da kontroliše - kaže Tiodorović.

Istakao je da ovo ugrožava i ekonomiju.

branislav-tiodorovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Kraj maja, juni, tada smo mogli mnogo više da vakcinišemo, da bude jača kampanja vakcinacije, ali i odgovornost stanovništva. U ambijentu ekonomsko političkom u kom se mi nalazimo, naši predlozi doživaljavaju verovatno sagledavanje sa tog aspekta, za sve mere Vlada konačno odlučuje - kaže on.

Govoreći o kovid propusnicama, kaže da u njima piše i da li se neko testira ili je preboleo kovid.

- Svi smo odgovorni u smislu da svako nosi svoj delić odgovornosti, država mora da učini mnogo više. Počela je poslednjih nekoliko dana sa oštrom kontrolom, smatram da je to ipak malo zakasnelo. Naš predlog je potpuna restrikcija, potpuna primena svih mera koje smo predložili - kaže on.

Naveo je primer jednog svog prijatelja koji je bio protiv vakcinacije, a onda ga je pozvao i rekao da je na Infektivnoj klinici i da se "uvedu sve mere, i vakcinacija".

- Da li treba svi da dođemo u tu situaciju - pitao je Tiodorović.

Na pitanje hoće li moći građani koji se testiraju u privatnim laboratorijama da to unesu u kovid propusnicu, Tiodorović kaže da to nije problem ako je ta ordinacija ili laboratorija akreditovana, dobila sertifikat od ministarstva zdravlja.

- Ako nije, to će morati da reše sa svojim odgovarajućim DZ. Ko ne sme da primi vakcinu iz zdravstvenih razloga, treba im obezebditi da se testiraju besplatno - kaže on.

Na pitanje kada bi napustio Krizni štab, Tiodorović kaže da "nije u Kriznom štabu ni zbog stranke niti bilo kakvih razloga interesa".

- Nemam nikakav, osim struke. Nikad nisam napustio front ni u ratu, neću ni sad - rekao je on.

Podsetimo, Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se kombinovani model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 25. oktobra primenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Vremenska prognoza
Mist
-0 Beograd