fbpx
Skip to main content
korona virus

NAREĐEN HITAN PREKID ODMORA SVIM MEDICINARIMA? Dr Kočović izneo novu prognozu - Srbiji tek sledi JAK udar korone

Foto: Profimedia/ilustracija
Da nam je eksplozija korone pred vratima, pokazuju i jučerašnji podaci Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut".

U drugoj polovini septembra Srbiju očekuje najjači udar korone do sada, a broj zaraženih doći će i do 8.500 dnevno, dramatične su prognoze stručnjaka za informacione tehnologije Petra Kočovića, koji izračunava tok epidemije!

AKO STE SE PITALI DA LI JUGOSLAVIJA JOŠ ŽIVI - DA, I TO U ČAČKU: Titov pionir i penzioner Rato u svojoj kući napravio muzej (FOTO)

AKO STE SE PITALI DA LI JUGOSLAVIJA JOŠ ŽIVI - DA, I TO U ČAČKU: Titov pionir i penzioner Rato u svojoj kući napravio muzej (FOTO)

JOŠ TRAJU ODMORI, A I GUŽVE NA GRANICAMA - ZADRŽAVANJE OD 60 DO 240 MINUTA: Trenutno stanje na graničnim prelazima

JOŠ TRAJU ODMORI, A I GUŽVE NA GRANICAMA - ZADRŽAVANJE OD 60 DO 240 MINUTA: Trenutno stanje na graničnim prelazima

RODITELJI VEĆ PRVOG DANA NAIŠLI NA PROBLEM - POTVRDA ILI NAZAD KUĆI: Mališani u vrtić samo uz dodatnu dokumentaciju!

RODITELJI VEĆ PRVOG DANA NAIŠLI NA PROBLEM - POTVRDA ILI NAZAD KUĆI: Mališani u vrtić samo uz dodatnu dokumentaciju!

Posebno brine što će, prema ovim prognozama, brzina broja zaraženih oboriti dosadašnji rekord od 7.999 zaraženih.

Da nam je eksplozija korone pred vratima, pokazuju i jučerašnji podaci Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut". Za samo 24 sata registrovano je još 3.346 novih slučaja zaraze. Zabrinjava i porast pacijenata na respiratoru, ali i onih koji gube bitku sa virusom, jer je samo juče od korone preminulo 15 pacijenata.

Najcrnji scenario

Kako kaže Kočović, naredne dve nedelje su ključne, a samo od našeg ponašanja i tempa vakcinacije zavisiće ishod ovog talasa.

- Već smo juče prešli brojku od 3.000 zaraženih. Zbog sve bržeg širenja virusa oko 20. septembra očekuje se i vrhunac ovog talasa, kada će broj novih slučajeva biti značajno veći od sadašnjih. Prema najnovijim proračunima, u tom udaru imaćemo od 5.500 do čak 8.500 novoobolelih po danu. Ako bude manji broj zaraženih, onda ćemo se zadržati na donjoj granici, a ako bude veći, dostići ćemo ovaj najveći broj koji nismo imali od početka epidemije. Jer najveći broj inficiranih do sada bio je 7.999, koliko smo imali 1. decembra prošle godine - kaže Kočović i dodaje već početkom avgusta se videlo u kom smeru će ići epidemija. U 32. nedelji, odnosno od 9. do 15. avgusta, imali smo skok u odnosu na prethodnu nedelju od 83 odsto zaraženih. Time je oboren rekord. Tako da je još jači udar od jeseni sve izvesniji.

Situacija alarmantna

Zamenik direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra i koordinator kovid-bolnica u Nišu prof. dr Radmilo Janković napominje da se situacija naglo pogoršava i da se bolnice ponovo pune.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

- Broj pacijenata će se povećavati. I dalje je u bolnicama više nevakcinisanih pacijenata. Oni očigledno diktiraju tempo ovog talasa, zaražavaju svoje ukućane, svoje komšije... Moramo biti realni. Indijski soj se brzinski širi među nevakcinisanima, zaista ima dosta mladih osoba, nažalost, i mojih kolega koji nisu primili vakcinu, neki od njih su i preminuli. U ovako kritičnoj epidemijskoj situaciji ne mogu ni pretpostaviti koliko će biti obolelih narednih dana, ali očekujem i duplo veći broj zaraženih nego sada - upozorava prof. dr Janković i dodaj samo u kovid-bolnici u Kruševcu trenutno je 320 pacijenata, a 44 osobe se nalaze na jedinici intenzivne nege. Situacija se tamo dramatično usložnjava i više je nego jasno da će svega još nekoliko dana biti slobodnih mesta, tako da skoro sve bolnice na jugu prelaze u kovid režim i već su otvorile infektivna odeljenja.

Direktor UKC "Kragujevac" naredio radnicima da hitno prekinu odmor

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović izdao je naredbu svim zaposlenima da prekinu korišćenje godišnjeg odmora i da se u što kraćem roku vrate na radno mesto.

- Zbog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom, ali i kako bi se bez zastoja lečili non-kovid pacijenti, svi zdravstveni radnici zaposleni u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru moraju da se vrate sa godišnjeg odmora do 6. septembra, a nakon tog datuma neće se više ni odobravati odlazak na odmor - stoji u naredbi.

Brnabićeva: Razgovaramo o uvođenju kovid propusnica

Premijerka Ana Brnabić kaže da se epidemiološka situacija u zemlji komplikuje i izrazila je uverenje da će medicinski deo Kriznog štaba ponovo  insistirati na uvođenju kovid propusnica.

vakcinacija
Foto: Profimedia

- Postoje pravni problemi u vezi sa uvođenjem kovid propusnica, ali o tome se svakodnevno razgovara. Apelujem na ljude da se što pre vakcinišu. To je jedini način da se mi kolektivno ratosiljamo ove bede, da pobedimo koronu i nastavimo da živimo normalno. Čini se da je besmisleno pričati o merama u trenutku kada je dostupna vakcina i kada je moguće vakcinisati sve građane. To je suprotno zdravoj pameti. Kad bi se vakcinisali svi koji mogu, ne bismo morali da pričamo o merama - poručila je Brnabićeva.

Prvom dozom vakcinisano je 51,5 odsto ukupne punoletne populacije, dok je 49,6 odsto dobilo i drugu dozu. Više od 50.000 ljudi vakcinisano je trećom dozom.

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd