fbpx
Skip to main content
Sinofarm

KOLIKO JE SINOFARM VAKCINA EFIKASNA? Goruće pitanje u Srbiji, a samo je jedan pravi i tačan odgovor

Foto: Profimedia/ilustracija
Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije, pokazalo je istraživanje koje je Blic juče ekskluzivno objavio. Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine, navodi se u istraživanju.

NEMA ODMORA ZA KOMUNALCE DOK JE TU KORONA DRUŠTVANCE: Iznajme kuću pa prave žurke kao da virus ne postoji

NEMA ODMORA ZA KOMUNALCE DOK JE TU KORONA DRUŠTVANCE: Iznajme kuću pa prave žurke kao da virus ne postoji

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: Na današnji dan ubijena je mala MILICA, simbol stradanja Srbije u NATO agresiji!

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: Na današnji dan ubijena je mala MILICA, simbol stradanja Srbije u NATO agresiji!

Oni su ti koji IDU TAMO ODAKLE SVI BEŽE: Požar i vatra su im neprijatelj, a svaki spašeni život najveća nagrada (VIDEO)

Oni su ti koji IDU TAMO ODAKLE SVI BEŽE: Požar i vatra su im neprijatelj, a svaki spašeni život najveća nagrada (VIDEO)

Građani do 65 godina, piše dalje, u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine, međutim, kako kažu u INEP-u, što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Upravo tako. S obzirom na to da je najviše građana naše zemlje primilo upravo kinesko cepivo, ovi podaci ih najviše i zanimaju, naročito nakon neprecizno interpretiranih izjava šefa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Fu Gaoa, gde se zaključilo da je priznao da su sve kineske vakcine neefikasne. Fu Gao je objasnio da ovo nikako nije tačno i da je njegova izjava pogrešno shvaćena.

Fu Gao o kineskoj vakcini Sinofarm

On je rekao da je poznata činjenica da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, "nije visoka" u poređenju s vakcinama za čiju proizvodnju se koristi najmodernija mRNK tehnologija, a ne da nije efikasna kako se govori.

Sa njegovom tvrdnjom složio se i kineski ekspert za vakcine, Lina Tao, koji je za "South China Morning Post" objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput "Fajzerove".

Nije tajna da "Sinofarm", koji je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod "Fajzerove" vakcine ta brojka penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

vakcinacija
Foto: Profimedia

- Nova antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva - objasnio je Tao.

Šta do sada znamo o Sinofarm vakcini?

Iako je efikasnost kineskih vakcina manja nego efikasnost Fajzerove i Modernine, njihov transport i čuvanje su manje zahtevni u odnosu na kinesko cepivo.

Kineski ekspert za vakcine Lina Tao, najavio je da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama.

Mešanje "Sinofarm" vakcine sa nekim drugim cepivom

Prema tvrdnji Lina Tao, prva opcija za poboljšanje Sinofarm vakcine jeste da osobe koje su primile dve doze, na primer "Sinofarma"", u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

- Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke "savršene vakcine" - rekao je Tao.

Najotpornija na mutacije virusa

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, a koje je u Srbiji primilio više od milion ljudi, ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

- To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica - rekao je Šekler nedavno.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Kako je rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Trenutno se testira otpornost na brazilski i zimbabveanski soj.

Kod starijih sporije stvara antitela

Za sada je analizirano preko 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba primenom svih trenutno dostupnih vakcina u Srbiji. Proučavani su uzorci građana od 20 do 95 godina starosti.

Kako kaže Marija Gnjatović iz INEP-a, ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela), kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologijama, od klasične do RNK tehnologije.

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije. Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine. Građani do 65 godina u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine međutim, kako kažu u Inepu što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Očekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva virusa, a da se nakon toga očekuje pad koncentracija. Međutim, urađena analiza pokazuje da u trenutku kada dođe do ponovne izloženosti patogenu dolazi do brze produkcije visoko specifičnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije.

Sinofarm
Foto: Profimedia

Ipak, postoji jasna razlika u odgovoru na primenu Sinofarm vakcine u različitim starosnim grupama. Primećen je značajno slabiji antitelni odgovor kod osoba starijih od 65 godina, posebno u grupi starijih od 70 godina i to muškog pola, sa čestom pojavom potpunog izostanka specifičnih antitela u cirkulaciji.

Koliko traje dejstvo Sinofarm vakcine

Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je Žang Juntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

- Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti, ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja - rekao je Žang na konferenciji za novinare.

Antitela koje proizvodi dvostruka doza Sinofarmove vakcine ima "veoma dobar" neutrališući efekat na britanski i južnoafrički soj virusa, dodao je on, citirajući rezultate laboratorijskih testiranja koja su koristila uzorke krvi učesnika u kliničkoj studiji.

Za sada "Sinofarm" najefikasnija

Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više. Podaci o uspešnosti "Sinofarmove" se kreću između 75 i 80 odsto, te tako "Sinofarm" važi za najefikasniju kinesku vakcinu.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd