clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kako korona korak po korak oduzima život trudnicama: Naši stručnjaci objašnjavaju koji simptomi ukazuju da je bolest uzela maha

08.10.2021. 07:06
Piše:
Srbija Danas/Blic
Korona virus
Korona virus / Izvor: Profimedia
Zašto se to događa, da li može da se spreči i kako izgleda tok bolesti kod trudnice zaražene kovidom objašnjavaju stručnjaci koji se sa ovakvim slučajevima susreću svakodnevnom radu.

Stravična smrt trudnice iz Knjaževca koja je preminula od posledica korone dok je nosila blizance u Kliničkom centru u Nišu samo je jedna u nizu smrti koje se sve češće dešavaju u populaci za koju smo do nedavno mislili da je potpuno bezbedna.

"SRAM DA GA BUDE!" Takmičar SLAGALICE RAZBESNEO tviteraše, žestoko ga osudili zbog OVOG poteza u kvizu

"SRAM DA GA BUDE!" Takmičar SLAGALICE RAZBESNEO tviteraše, žestoko ga osudili zbog OVOG poteza u kvizu

ŠTA SE DEŠAVA TELU KADA VAS UDARI STRUJA? Posledice su jezive, plastični hirurg do detalja objasnio - "Stradaju svi ograni"

ŠTA SE DEŠAVA TELU KADA VAS UDARI STRUJA? Posledice su jezive, plastični hirurg do detalja objasnio - "Stradaju svi ograni"

LEKARI IZDALI SAVETE ZBOG SNAŽNOG UDARA VETRA: Košava kod mnogih izaziva glavobolju - evo kako da se sačuvate

LEKARI IZDALI SAVETE ZBOG SNAŽNOG UDARA VETRA: Košava kod mnogih izaziva glavobolju - evo kako da se sačuvate

Zašto se to događa, da li može da se spreči i kako izgleda tok bolesti kod trudnice zaražene kovidom objašnjavaju stručnjaci koji se sa ovakvim slučajevima susreću svakodnevnom radu.

- Tok bolesti sličan je kao i kod žena koje nisu trudne. Obično sve počinje sa povišenom temperaturom, ide sa respiratornom simptomatologijom i sad, zbog trudnoće kao takve, pitanje je da li će ta respiratorna simptomatologija iskomplikuje na neki način, upalom pluća ili svim ovim neželjenim stvarima koje se dešavaja i da žena završi na respiratoru - kaže dr Snežana Rakić iz Narodnog Fronta.

Zašto se ovo događa nepoznanica je i lekarima, jer kako kaže sagovornica ne zna se na koji način će trudnica da odreaguje u toku bolesti.

Sve počinje bezazleno kao grip

Korona virus kada napadne trudnicu, počinje podmuklim tokom, kao grip, tako da buduća majka nije na početku ni svesna da je u stvari zaražena smrtonosnim virusom. Ovo potvrđuje doktorka Snežana Rakić iz Narodnog Fronta, koja objašnjava da virus kod trudnica obično počne sa bezazlenim simptomima, kao što su temperatura pa mnoge trudnice ovo pripisuju sezonskom gripu.

- Trudnoća kao predilekciono stanje zbog povećanja cirkulatornog volumena, zapremine cirkulišuće tečnosti, zaista može da pogorša ove simptome i to je već jedno opterećenje za kardiovaskularni sistem - kaže ona.

Doktorka dalje objašnjava šta to dovodi da se klinička slika kod trudnice u stvari iskomplikuje.

- Ako trudnica ima hipertenzivni sindrom, ako ima dijabetes, isto kao i kod drugih pacijenata klinička slika može da se komplikuje. I ono što je problem, tada imate što je distacija niža to je na neki način problem veći. sa jedne strane imate majku koja je ugrožena i ako zahteva respiratornu potporu zbog njenih vitalnih parametara, nekada morate biti u situaciji da tu trudnoću završite znatno ranije - tvrdi dr Rakić i dodaje da to može da bude znatan problem.

korona
korona / Izvor: Profimedia/ilustracija

Doktorka navodi da je u svom svakodnevnom radu sa trudnicama videla veliki broj budućih mama koje se zaraze korona virusom, ali se izleče od ove infekcije bez ozbiljnih posledica. Kako kaže, one prođu sa bezazlenim simptomima, ali nikad se ne zna kako će organizam da odreaguje i to pre svega zavisi od imunološkog sistema majke.

- Imunološki sistem majke i odgovarajuća stanja patofiziološka u trudnoći mogu da pogoršaju kliničku sliku u trudnoći - kaže doktorka.

Ne može da se predvidi

Kako će trudnica podneti virus tokom trudnoće naša sagovornica kaže da nije moguće unapred predvideti, te se zbog toga savetuje da se čuvaju da do zaražavanja uopšte ne dođe, a jako je bitno i da se vakcinišu. Doktorka Snežana Rakić kaže da je ovakav slučaj viđen kod virusa AH1N1.

- Kad je bila epidemija AH1N1 tada je bila povećana smrtnost majki upravo zbog tih virusnih infekcija, i bojim se da mi sada u ovoj situaciji vidimo da to zaista može da bude jedan ozbiljan problem. U početku se činilo da trudnice ne obolevaju od korona virusa. To su bili prvi radovi koje su kineski doktori objavili međutim, vidimo da nas je struka demantovala u poslednje dve godine - kaže doktorka i dodaje da je sasvim sigurno da virus mutira i da sada ima drugačije karakteristike.

Trudnica mora da se zaštiti da ne dobije koronu

Šta je to što jedna trudna žena može da uradi da ne dobije tešku kliničku sliku i izbegne smrtonosan ishod, stručnjaci kao najbolji savet za ovo kažu da izbegne zaražavanje.

Kako tvrde lekari za trudnicu je najbolje da se u toku trudnoće ne zarazi. Iako mnogim budućim mamam teško pada da se pridržavaju mera koje bi ih zaštitile da došu u dodir sa virusom, to je kažu lekari najbolja preporuka.

- Da izbegava kolektiv, da izbegava puno sveta, da nosi masku, da izbegava kontakte gde zna da je bilo zaražavanja, kao i da se vakciniše. A kad oboli da se javi odmah svom ginekologu da proveri stanje fetusa a zatim da se testira i da se dalje zbrine od strane infektologa - objašnjava dr Rakić.

Korona kod trudnica napada prvo respiratorni trakt

Prema iskustvu lekara koji su u svakodnevnom kontaktu sa trudnicama, korona virus kod budućih majki najpre napada respiratorni trakt.

- Ono što sam ja videla i iz ličnog iskustva mogu da kažem da korona kod trudnica napada prvo respiratorni trakt. Ide sa zapaljenjima pluća i to je najčešći oblik i to je do nekle i logično - kaže dr Rakić.

Ona objašnjava da ima trudnica koje se ne jave na vreme, da najpre kovid infekciju pripisuju običnom gripu, a tek kasnije se jave kada je infekcija već napredovala u organizmu što je kaže doktorka može da doprinese da dođe do teške kliničke slike.

korona virus
korona virus / Izvor: Profimedia

- Nekada se jave kasnije jer misle da je grip. Ali to je pogrešno. One moraju da se jave odmah, jer je ovo bolest koja ima svoj protokol lečenja i mora da se leči od početka - zaključuje doktorka Rakić.

Simptomi kod trudnica potpuno identični kao i kod svih ljudi

U najvećem broju slučajeva se simptomi kovida-19 kod trudnica ne razlikuju značajno od simptoma ovog oboljenja kod osoba istog životnog doba. Bolest počinje sa povišenom temperaturom, osećajem malaksalosti, gubitka apetita, bolovima u mišićima i zglobovima uz curenje iz nosa i gubitak sposobnosti osećanja mirisa. Kod najvećeg broja trudnica sa ove tegobe se nakon 7-10 dana izgube, tvrdi Prof. Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Prodekan, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da normalna trudnoća predstavlja izvesno opterećenje za organizam. Zbog toga telo trudnice, uključujući praktično sve sisteme organa, prolazi kroz niz promena kako bi se što bolje prilagodilo trudnoći.

- Kovid-19 predstavlja dodatno opterećenje za organizam trudnice i kod malog procenta trudnica, za koje verujemo da bi imale tešku kliničiku sliku kovida i da nisu trudne, ova bolest može poprimiti tešku formu sa nepovoljnim ishodom. Za sada nema pouzdanog načina da se identifikuje koje trudnice su pod povišenim rizikom za razvoj teže forme. Neke osobe po svojoj konstituciji imaju smanjenu toleranciju na jak zapaljenski odgovor koji virus kovida-19 može da izazove (tzv. citokinska oluja) i ovaj zapaljenski odgovor kod tih osoba dovodi do velikog oštećenja organa, pre svega pluća i kardiovaskularnog sistema koji imaju smanjen kapacitet da kompenzuju ovo opterećenje zbog postojeće trudnoće. Ukoliko oštećenje pluća bude toliko da ni uz mehaničku ventilaciju ne može da se postigne adekvatno snabdevanje tela kiseonikom, tada dolazi do teških oštećenja srca, krvnih sudova, bubrega i jetre što na kraju može uzrokovati i smrtni ishod uprkos svim primenjenim merama lečenja - objašnjava dr Stefanović.

Iako je svaki izgubljeni život tragedija, ovako težak oblik bolesti je izuzetno redak, tvrdi Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, i kako kaže pogotovo od kada je dostupna vakcina za kovid-19. On napominje da je važno je da se trudnice pridržavaju svih protivepidemijskih mera, svih saveta lekara i da budu pod adekvatnim nadzorom kako bi se blagovremeno uočilo pogoršanje i reagovalo.

U odmakloj trudnoći je veći rizik

Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i profesorka Medicinskog fakulteta, upozorila je da "što je trudnoća više odmakla, veći je i rizik da klinička slika (od korona virusa) bude teža".

- Trudnice mogu da imaju razne komplikacije, da završe na respiratoru, da moraju da koriste jake antibiotike, jer nema ciljanog leka za koronu - rekla je dr Mitrović Jovanović.

Trudnice treba da se vakcinišu

Dr Tiodorović: Trudnice su u rizičnoj grupi Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida, naglašava da je preporuka Asocijacije ginekologa SAD i naših ginekologa da trudnice i porodilje treba da se vakcinišu jer će tako zaštititi sebe i svoj plod.

- Trudnice zbog svog stanja imaju prirodni pad imuniteta i samim tim pripadaju rizičnim grupama, a postoji teorija da ne bi trebalo da se u prva tri meseca trudnoće prima vakcina, zbog organogeneze, ali da je neophodno da porodilje shvate da će ih vakcina u kasnijoj trudnoći zaštititi i sprečiti komplikacije, koje mogu dovesti do fatalnog ishoda - upozorava prof. dr Tiodorović i dodaje da je po postvakcinalnim rekcijama najblaža Sinofarm vakcina, ali koju će vakcinu primiti trudnica ili dete određuje ginekolog odnosno pedijatar, ili pak nadležni lekar kada su u pitanju hronični bolesnici.

trudnica
trudnica / Izvor: Profimedia

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front u avgustu je rekla da su se u trećem talasu pandemije lekari suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, a da je u početku to bilo drugačije. Naglasila je da se u trudnoći mnogo može komplikovati, a sa kovidom posebno i tako se dogodilo i da pet trudnica u kratkom periodu izgubi život.

U Srbiji od korone preminulo 8 trudnica

Od početka korona pandemije, od posledica ovog virusa u Srbiji je preminulo osam trudnica. Njima se zdravstveno stanje nakon zaražavanja naglo pogoršavalo dok nije došlo do smrtonosnog ishoda.

Poslednja preminula zaražena korona virusom je dvadesetogodišnja trudnica, koja je preminula je sinoć u niškom Univerzitetskom kliničkom centru. Ona je bila u četvrtom mesecu trudnoće, a nosila je blizance.

- Trudnica iz Knjaževca stara 20 godina u četvrtom mesecu trudnoće, blizanačka trudnoća, nevakcinisana, egzitirala je sinoć u 23 sata. Dan pre toga stavljena je na respirator - kazao je Zoran Perišić, direktor niškog UKC.

Ona je u tu zdravstvenu primljena 2. oktobra, a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, već 3. oktobra je prebačena u jedinicu intenzivne nege, gde je priključena na mašinu za veštačku ventilaciju. Na žalost nije jedina trudnica ili porodilja koja je tokom pandemije izgubila bitku protiv virusa.

Borba za život trajala je 18 dana

Srce Miljane Radovanović (31), trudnice iz Vlasotinca, stalo je 19. avgusta u kovid bolnici u Kruševcu.

Mlada žena bila je u sedmom mesecu trudnoće i čekala je treće dete. Ona je u bolnicu primljena 2. avgusta, ali se njeno stanje pogoršavalo uprkos naporima lekara, te je izgubila bitku sa virusom.

- Trećerotka, koja je bila 1990. godište, primljena je u kovid bolnicu u Kuševcu u izuzetno teškom stanju 2. avgusta. Postepeno su se pogoršavali svi parametri - padala je saturacija, rasli su parametri zapaljnja, leukociti i sve redom je bivalo sve gore, pa je na kraju priključena i na respirator. Čak smo slali i ekipu ginekologa iz Niša, iako i u bolnici u Kruševcu ima ginekolog, i oni konstatovali u da ne postoji nikakva mogućnost da pokušaju porođaj - rečeno je tada u UKC Niš.

doktori
doktori / Izvor: Profimedia

Miljanina borba za život trajala je 18 dana.

- "Darko, teško mi je! Prebacili su me na intenzivnu negu. Mnogo mi je loše... Bebu ne osećam" - bile su poslednje reči koje je Miljana uspela da izusti u razgovoru sa suprugom pre nego što je umrla. Iza sebe je ostavila supruga Darka i dve maloletne ćerke.

Preminula beba, pa majka

Aleksandra Pavlović iz doljevačkog sela Orljane preminula je nakon što je u niškom Kliničkom centru bila na respiratoru zbog obostrane bronhopneumonije. Ona je bitku protiv virusa korona izgubila dan nakon što joj je umrla beba koju je na svet donela u sedmom mesecu trudnoće.

- Ona i njena beba su bile pod 24-časovnim nadzorom lekara, ginekologa, anesteziologa i pulmologa. Plod je bio vitalan, ali zbog pogoršanja vitalnog stanja, konzilijum je doneo odluku da se žena porodi carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Nažalost, došlo je do srčanog zastoja i beba je nakon sat vremena preminula. Trudnica je potom vraćena u jedinicu intenzivne nege na mehaničku ventilaciju. Međutim, bolest je dobila i sistemski karakter popuštanjem više organa, i pored svih napora, ona je u 8.55 preminula - rekao je tada direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković.

Srce joj stalo tokom porođaja

Samo nedelju dana nakon Aleksandre, u KC Niš preminula je još jedna trudnica. Brankica Cigovska iz Vranja je bitku za život izgubila 27. jula nakon porođaja.

U nišku bolnicu dovezena je sa simptomima zaraze korona virusom 3. jula, a od 18. jula nalazila se na respiratoru. Kako je postojala opasnost da će preminuti, 27. jula je obavljen porođaj carskim rezom, beba je spasena, ali je trudnica preminula od srčanog zastoja.

Doktor pregleda pacijenta
Doktor pregleda pacijenta / Izvor: Profimedia

Kako su tada rekli iz KC Niš, kovid testovi su sve vreme pokazivali da je Aleksandra negativna, ali je ona imala sve simptome te bolesti.

Majka preminula od kovida, beba zdrava

Porodilja M. P. (27) na svet je donela zdravu devojčicu Milicu, a potom preminula 29. aprila od virusa korona u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Umesto ginekologa i akušera, bebu su dočekali anesteziolozi jer je Milica sve iznenadila s obzirom na to da je majka bila u 35. nedelji trudnoće.

Nakon porođaja, majka je zadržana na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, dok je beba prebačena na Kliniku za dečje interne bolesti. Uprkos tome što je njeno stanje sve vreme bilo ozbiljno, osoblje ove ustanove se nadalo da će da se izbori sa bolešću. U tome, nažalost, nisu uspeli.

Na sreću, njena beba je preživela i nije bila negativna na virus korona.

Dovezena u polusvesnom stanju

Trudnica I. M. (32) iz Kostolca, preminula je 9. aprila u Opštoj bolnici u Požarevcu.

Ona je te večeri primljena u bolnicu u veoma teškom stanju. Od tegoba su dominirali bolovi u donjem delu stomaka, leđima, jak kašalj i bol u grudima.

Žena je bila u četvrtom mesecu trudnoće sa svojim šestim detetom. Na prijemu je bila u polusvesnom stanju, pritisak joj je bio izuzetno nizak, gotovo nemerljiv, te je pregledana po hitnompostupku.

Posle ultrazvučnih pregleda srca i abdomena, podvrgnuta je hitnoj hirurškoj intervenciji prilikom koje je ustanovljeno unutrašnje krvarenje usled pucanja ulkusa (čira) na želucu.

Odmah na prijemu urađen joj je antigenski tekst koji je potvrdio da je pozitivna na korona virus.

U par dana razmaka preminule dve trudnice

Porodilja stara samo 26 godina, zaražena korona virusom, preminula je u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", gde je bila hospitalizovana zbog ove bolesti.

Ona je bila jedna od dve trudnice koje su hitno morale da se porode carskim rezom zbog teškog stanja usled kovida 19.

Tri dana kasnije u istoj ustanovi preminula je D. T. (29).

trudnica
trudnica / Izvor: Profimedia

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posledice kod mlade devojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava, prenosi Telegraf.

One su na svet donele devojčicu i dečaka koji su odmah testirani na kovid, a oba testa su bila negativna.

Piše:
Srbija Danas/Blic
08.10.2021. 07:06