fbpx
Skip to main content
dr Radmilo Petrović

NOVA TURA, NOVA AVANTURA? ČEKA NAS JOŠ JEDAN KRUG VAKCINACIJE: Oglasio se dr Petrović o indijskom soju korone

Foto: K1/Printscreen
Nakon što je indijski soj stigao u Evropu, postavlja se pitanje koliko je opasan i koliko će još novih mutacija korone biti.

Nakon što je novi soj korone koji je rasprostranjen u Indiji otkriven u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza, postavlja se pitanje da li je indijski soj jači i opasniji od prethodnih mutacija i da li vakcina može da deluje. 

ŽELITE DA SKINETE MASKU i ŽIVITE NORMALNO? Dođi i vakciniši se! Vakcinacija Fajzerom i Sputnjikom bez zakazivanja

ŽELITE DA SKINETE MASKU i ŽIVITE NORMALNO? Dođi i vakciniši se! Vakcinacija Fajzerom i Sputnjikom bez zakazivanja

DA LI DA IH ČUVAMO OD KRIVE KIČME ILI KORONE? Sistematski pregledi završeni, ali kakvo je zdravlje budućih prvaka

DA LI DA IH ČUVAMO OD KRIVE KIČME ILI KORONE? Sistematski pregledi završeni, ali kakvo je zdravlje budućih prvaka

POZNATI METEOROLOG OTKRIVA: Iskoristite naredna dva dana jer opet stiže zahlađenje

POZNATI METEOROLOG OTKRIVA: Iskoristite naredna dva dana jer opet stiže zahlađenje

Prema prvim informacijama koje su se pojavile, novi indijski soj mogao bi da bude opasniji i smrtnosnijih od svih dosadašnjih. Kako srpski epidemiolozi otkrivaju, najverovatnije će biti mešavina brazilskog i afričkog soja i potrebno je da se dodatno ispita, kako bi se znalo u kojoj meri postojeće vakcine štite. 

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji. Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka. Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da novi soj korona virusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici širom sveta.

- Još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosnost u većoj meri od ostalih. Za sada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim sojem. Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve, to nije ništa čudno. Većina nije značajna, neki sojevi su više, a neki manje opasni. Ne mislim da su vakcine kod njih manje efikasne - kaže Radmilo Petrović. 

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je gotovo sigurno da indijski soj neće biti dramatično opasniji i prenosiviji od drugih mutiranih sojeva koji su se pojavili do sada.

- Vrlo slično će se širiti i smrtnost će biti slična.  Tu se menja samo jedan antigen. Vakcine će štiti u najvećem procentu i to je najvažnije - kaže Radmilo Petrović. 

Ne treba da nas čudi ukoliko se uskoro pojavi još novih sojeva sličnih indijskom, koji mogu da nastanu u gotovo bilo kojoj zemlji u kojoj ima zaraženih.  

- Možemo čak da očekujemo da svaka zemlja ima svoj soj virusa, da ćemo imati australijski, korejski i još mnogo novih sojeva. Ipak, to ne treba da nas plaši, jer to je prirodno. Važno je da tu ne dođe do nekih drastičnih izmena virusa, a to je malo verovatno - kaže epidemilog.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Da podsetimo, grupa od 20 studenata medicine smeštena je u karantin na severu Belgije, gde su sredinom aprila došli na kurs, prenosi "Gardijan". Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve "superprenosioca" novog soja korone, osobe koja je bila član njihove grupe ili drugi putnik u autobusu koji ih je iz Pariza doveo u Belgiju.

- Ovi studenti poštuju strogu izolaciju od svog dolaska. Od 43 studenta 20 je zaraženo indijskom varijantom - tvitovao je mikrobiolog Emanuel Andre sa katoličkog univerziteta u Luvenu.

Grupa je sletela u Pariz 12. aprila. Nekoliko studenata je počelo da ispoljava simptome virusa pet dana kasnije, objavio je virusolog Mark van Ranst. Agencija AFP dobila je potvrdu iz kancelarija vladinog komesara Pedra Fasona da su studenti zaraženi novom varijantom i da se nalaze u samoizolaciji.

Soj je VEĆ detektovan u SAD-u, Australiji, Izraelu i Singapuru. Zbog veće moći transmisije mnoge zemlje, među kojima je i Velika Britanija, onemogućile su dolazak putnika iz Indije.

Indija je trenutno jedna od najteže pogođenih zemalja, i samo u poslednjih 24 sata zabeležila je više od 332.000 novih slučajeva. Mrtvih je u jednom danu, prema poslednjim podacima, bilo više od 2.200 a u bolnicama nema dovoljno kiseonika, nema medicinskog osoblja, a krematorijumi rade non stop.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd