fbpx
Skip to main content
trudnica

MOGU LI SE TRUDNICE VAKCINISATI I U KOJOJ FAZI TRUDNOĆE? Najnovija istraživanja donela odgovor na goruće pitanje

Foto: Profimedia
Britanski komitet za vakcinaciju i imunizaciju prvi put je zvanično preporučio budućim mamama da prime „Fajzerovu“ ili „Moderninu“ vakcinu

Dobra vest stiže iz Britanije, gde je prvi put zvanično preporučeno da sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu i treba da prime vakcinu protiv koronavirusa, jer cepivo ne predstavlja rizik ni po njih, ni po plod.

ČETVOROGODIŠNJI DEČAK IZ VLADIČINOG HANA NA RESPIRATORU: Potvrđeno iz Kliničkog centra u Nišu!

ČETVOROGODIŠNJI DEČAK IZ VLADIČINOG HANA NA RESPIRATORU: Potvrđeno iz Kliničkog centra u Nišu!

VUČIĆ SAOPŠTIO NAJNOVIJU ODLUKU: Pored Francuske i Engleske Srbija će jedina proizvoditi četvorovalentnu vakcinu

VUČIĆ SAOPŠTIO NAJNOVIJU ODLUKU: Pored Francuske i Engleske Srbija će jedina proizvoditi četvorovalentnu vakcinu

BOŽIJI ZNAK NA KiM! Nataša je pred sam VASKRS pronašla jaje u dvorištu i ostala u NEVERICI, smatraju da je ovakvo jaje BLAGOSLOV (FOTO)

BOŽIJI ZNAK NA KiM! Nataša je pred sam VASKRS pronašla jaje u dvorištu i ostala u NEVERICI, smatraju da je ovakvo jaje BLAGOSLOV (FOTO)

Bez rizika

Ovu novu preporuku je, kako prenosi Gardijan, objavio Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI). Do sada je samo ženama s nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze kovidom 19 bilo savetovano da se imunizuju, ali sada je JCVI izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača "Fajzer" i "Moderna" mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje.

Za sada se trudnicama preporučuju samo vakcine proizvođača "Fajzer" i "Moderna", jer je na osnovu istraživanja u Americi, a u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju, utvrđeno da ova cepiva nisu opasna po njih, dok su za druge vakcine ispitivanja još u toku. JCVI je saopštio i da bi u bliskoj budućnosti novi podaci o vakcini kompanije "Astra Zeneka" trebalo da budu dostupni, jer su ranija istraživanja ukazivala da nakon ovog cepiva kod trudnica može doći do retkog sindroma zgrušavanja krvi.

vakcinacija
Foto: Profimedia

- Žene mogu da budu vakcinisane u bilo kom trenutku trudnoće, iako neke više žele da sačekaju da prođu prvi ultrazvuk ili prvi trimestar. Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, poput porodičnog lekara, ginekologa ili babice - rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok, dok je doktorka Meri Ros Dejvi sa Kraljevskog koledža za babice ocenila za Gardijan da je novi savet Komiteta razuman korak, kao i da će oni biti podrška i pomoć svakoj budućoj porodilji da dobije sve informacije.

Čuvaju i sebe i bebu

Jedan od najuglednijih srpskih ginekologa dr Mima Fazlagić kaže za Kurir da su zdravstveni radnici već dobili zvaničan dopis da se vakcinacija od korone preporučuje i trudnicama.

vakcinacija
Foto: Profimedia

- To je odlična vest, jer su sprovedena istraživanja koja su pokazala da određena cepiva ne predstavljaju rizik ni za buduće majke, ni za bebe. Slažem se sa ovim mišljenjem i mislim da što više trudnica treba da se imunizuje, jer će sačuvati i sebe od komplikacija izazvanih kovidom, a kojima su gravidne žene podložnije, ali će i majčinim mlekom preneti bebi antitela. Vidim da i kod nas žene to prihvataju i moja praksa pokazuje da se javlja sve više trudnica, a neke od njih će već narednih dana primiti „Fajzerovu“ vakcinu - rekla je dr Fazlagić i izrazila nadu da će i ovo pomoći da se pandemija napokon zaustavi.

Prevremeni porođaj

U opasnosti svaka peta zaražena trudnica

Kako se već pisalo, iako trudnicama ne preti veća opasnost od zaražavanja kovidom 19, one su mnogo podložnije komplikacijama ako obole, a podaci ukazuju da svaka peta zaražena trudnica mora prevremeno da se porodi. Na drugoj strani, istraživanja nekoliko instituta u Izraelu pokazala su da u mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv korone ima velikih količina antitela, što samim tim predstavlja zaštitu i za novorođenče.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd