fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

KORONA PRESEK U SRBIJI: Preminulo 69, obolelo još 7.782 lica, zašto nije potreban negativan PCR test posle dve nedelje?

Foto: Reuters
Najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji

U poslednja 24 sata testirano je 22.497 pacijenata, od kojih je 7.782 pozitivno na korona virus. Preminulo je 69 osoba. Na respiratorima se nalazi 270 osoba.

Najkritičnija je situacija u Beogradu, sa 1.975 novoobolelih, zatim slede Novi Sad sa 475, Kragujevac 288, Niš 253, Kraljevo 207. Alarmantno je i u Pančevu sa 172, Subotici 137, Čačak 106, Smederevo 124, Valjevo 131, Užice 116, Zrenjanin 113, Vranje 110 i Šabac 110, dok je u ostalim gradovima broj novoobolelih ispod 100.

Gde možete da izađete vikendom, a da vas ne kazne? Iako su kafići zatvoreni, ipak možete čak i na "dejt"

Gde možete da izađete vikendom, a da vas ne kazne? Iako su kafići zatvoreni, ipak možete čak i na "dejt"

HITNA KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Danas u 15 časova obraćanje građanima Srbije

HITNA KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Danas u 15 časova obraćanje građanima Srbije

NASTAVLJA SE CRNA SERIJA U ČAČKU: Preminulo još šestoro!

NASTAVLJA SE CRNA SERIJA U ČAČKU: Preminulo još šestoro!

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da "više" nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a dr Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

brojke
Foto: SD/ilustracija

- Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa - rekao je doktor Kon.

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Testiranje ljudi koji dolaze iz inostranstva

Kada je u pitanju eventualno uvođenje obaveznog PCR testa pri ulasku u Srbiju tokom praznika, kada se očekuje da se veliki broj Srba vrati iz inostranstva, Kon kaže da se mora učiniti sve da oni budu odvraćeni.

- Medicinski deo Kriznog štaba je rekao da bi trebalo odvratiti građane od povratka u Srbiju, mi nećemo izdržati situaciju kao za Uskrs, kada je došlo 400.000 ljudi. Mi i sada imamo katastrofalnu situaciju, sistem je prenapregnut, bori se za svakog pojedinca. To je razlika između toga da li je pukao, jer kada nešto pukne, sa fronta se dižu i beže, a ovi heroji u prvim redovima ne napuštaju svoja mesta - zaključio je doktor Predrag Kon.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd