Utorak 19. mar 2024.
dete

SMRT BEBE OD KORONE POTRESLA SRBIJU: Na koje simptome roditelji treba da obrate pažnju i da li je bolest sve opasnija?

Foto: Shutterstock
U našoj zemlji nije povećan broj zaražene dece, objašnjava dr Kon

Smrt novorođenčeta iz Trstenika starog devet dana koje je izgubilo bitku sa korona virusom iznova je pokrenulo zabrinutost među roditeljima o tome koliko je kovid opasan za najmlađi uzrast. Da li se zaista povećao broj zaraženih korona virusom među decom, šta su uzroci i kada je vreme da svoje dete povučete iz školskog kolektiva?

APRIL JURI KA PROLEĆU: Danas malo toplije, narednih dana vreme će nas obradovati

APRIL JURI KA PROLEĆU: Danas malo toplije, narednih dana vreme će nas obradovati

OPORAVLJA SE! Malena Sofija se vratila iz Amerike gde je primila NAJSKUPLJI lek

OPORAVLJA SE! Malena Sofija se vratila iz Amerike gde je primila NAJSKUPLJI lek

KRIZNI ŠTAB POPUŠTA MERE? Oglasio se dr Kon i otkrio kakva ODLUKA čeka Srbiju

KRIZNI ŠTAB POPUŠTA MERE? Oglasio se dr Kon i otkrio kakva ODLUKA čeka Srbiju

To su samo neka od pitanja na koja je tražen odgovor od stručnih lica. Slučaj bebe koja je juče prebačena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj nakon lečenja u Kragujevcu i njena iznenadna smrt nisu usamljeni slučajevi. U celom regionu u medijima se sve više govori o težim slučajevima koji su zabeleženi među decom.

Zabrinjavajuća situacija je i u regionu gde je takođe zaražen veliki broj dece. Da li je u pitanju povećanje i šta je konkretni uzrok? Odgovor na to je dala upravnica dečje bolnice KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić. Ova ustanova je centralna ustanova za lečenje dece obolele od kovida, pa se i pravi odgovori kriju upravo na ovoj adresi.

- Ne mogu da govorim za teritoriju cele Srbije, ali u našoj ustanovi u poslednjem piku bilo je 800 prijema dece svih uzrasta, dok je obavljeno 1.650 ambulantnih pregleda - navodi dr Ostojić i dodaje da je ovakav broj uobičajen za svaki pik, te da u svakom piku pa i u ovom imamo veći broj zaražene dece.

dete
Foto: Profimedia

 

Gde se zaražavaju deca?

Do povećanja je tako došlo i u prethodna dva meseca i ono iznosi i do 30 odsto.

- Razlozi za to su višestruki. Jedan od njih su sretenjski praznici, kada su se deca opustila, putovala sa roditeljima na zimovanja. Održavane su i sportske pripreme pa je dolazilo do bržeg prenosa virusa. Takođe, poznato je već sada i dokazano da britanski soj koji je u našoj populaciji ima veću virulenciju, pa je jasno zašto dolazi do većeg zaražavanja - kazala je ona.

Na pitanje da li roditelji treba da budu zabrinutji nego obično, doktorka Ostojić kaže da zabrinutost treba da je  uvek na visokom nivou kada je o deci reči, ali da je situcija za sada "pod kontrolom".

Da do povećanja broja zaražene dece ipak nije došlo, komentarisao je epidemiolog Predrag Kon, govoreći o smrti bebe.

- Ne sme se ovakva jedna tragedija ostaviti po strani. Nije tačno da imamo povećanje zaraženih među decom. Javljala su se oboljenja i u ovoliko vremenskom periodu nije bilo za ne očekivati da neće biti intrauterinog prenošenja virusa - kazao je on.

koronavirus škole
Foto: Profimedia

 

Koje simptome imaju mlađa deca, a koje tinejdžeri

Ipak, zaražavanja među decom ima, a ono što roditelje prvenstveno interesuje je kakve simptome mogu da očekuju.

- Mlađa deca nemaju izražene ozbiljnije simptome korona virusa. Obično se javljaju tempteratura i poremećaji digestivnog trakta,dijareja, mučnina, što nije tako čest slučaj među odraslima - kaže dr Ostojić.

Ona ističe da se ozbiljnije kliničke slike primećuju kod tinejdžera u uzrasnoj dobi oko 15-16 godina gde se mogu javiti pored temperature i suvi kašalj, kao i gubitak čula mirisa i ukusa, što je simptom karakterističan za odrasle.

- Bilo je slučajeva i dijagnostifikovane upale pluća kod tinejdžera, ali sve se završilo na svu sreću sa pozitivnim ishodom.

Komentarišući slučaj preminule bebe iz Trstenika, dr Ostojić je navela da je bilo dosta beba do 28 dana starih sa PCR pozitivnim nalazom, ali simptomi kod njih su bili blagi respiratorni i nakon dobijene terapije za 7 do 10 dana otpuštane su kućama.

- imali smo slučaj bebe stare 17 dana sa upalom pluća. Srećom, ona se oporavila i puštena je kući - objašnjava dr Ostojić.

Bilo je dece, kako kaže i sa citokinskom oloujom, nekoliko desetina njih, ali niko nije izašao iz bolnice neizlečen.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Kada dete izdvojiti iz školskog kolektiva?

Doktorka Olivera Ostojić objašnjava da je procedura za decu obolelu od kovida vrlo jasna i precizno se izvodi.

- Prvo dijagnostifikujemo kontakt sa okolinom i ono što smatram važnim je da u gotovo sto odsto slučajeva radimo brzo antigensko testiranje i krvnu sliku na osnovu koje dalje postupamo. Ako je dete pozitivno, a nema simptome šalje se u kućnu izolaciju sa tačnim instrukcijama i kontrolama u određenom vremenskom periodu - kaže dr Ostojić.

Ipak, kada je vreme da roditelji odluče da svoje dete izdvoje iz kolektiva i ostave kod kuće.

- Vrlo je jasno da deca moraju da idu u školu, ali pod jakim epidemiološkim nadzorom. Neophodno je da poštuju sva pravila koja su propisana. Ta pravila moraju i roditelji da poštuju. Ipak, ako dete ima ima temperaturu duže od tri dana, ako kašlje ima proliv neophodno ga je odvesti na regularni pedijatrijski pregled gde će se utvrditi svi simptomi i izdvršiti dalji protokol. Naravno ako je dete bilo u kontaktu sa obolelim ili su roditelji bili u kontaktu, to je svakako znak da dete treba izdvojiti iz kolektiva - zaključuje doktorka Ostojić.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd