fbpx
Skip to main content
korona virus

SRPSKI GRAD NA PUTU DA PONOVO POSTANE NAJVEĆE ŽARIŠTE: Da li će se ponoviti prolećni scenario?

Foto: Profimedia
Prema podacima lokalnog Zavoda za javno zdravlje, samo od 8. oktobra registrovana su nova 132 zaražena

Valjevo, prolećni "srpski Vuhan", mirovalo je u aktuelnom talasu epidemije sve do prve sedmice oktobra. Onda se, nažalost, prognoza člana državnog Kriznog štaba dr Predraga Kona da će uz Beograd i Kragujevac i grad na Kolubari postati novo žarište, ostvarila.

REŠENA DILEMA! OVO SU NAJEFIKASNIJE MASKE: Srpska farmaceutkinja rešila nedoumicu

REŠENA DILEMA! OVO SU NAJEFIKASNIJE MASKE: Srpska farmaceutkinja rešila nedoumicu

"SMRTNE ISHODE VIDEĆEMO ZA DVE-TRI NEDELJE" Dr Kon upozorio sve građane: "Brojke već nisu ohrabrujuće"

"SMRTNE ISHODE VIDEĆEMO ZA DVE-TRI NEDELJE" Dr Kon upozorio sve građane: "Brojke već nisu ohrabrujuće"

"KBC BEŽANIJSKA KOSA IMA DOVOLJNO MESTA ZA OBOLELE": Javljaju se i reinficirani pacijenti, imaju blage simptome

"KBC BEŽANIJSKA KOSA IMA DOVOLJNO MESTA ZA OBOLELE": Javljaju se i reinficirani pacijenti, imaju blage simptome

Prema podacima lokalnog Zavoda za javno zdravlje, samo od 8. oktobra registrovana su nova 132 zaražena, a na lečenju u bolnici završilo je 15 pozitivnih.

Nagli porast obolelih, objasnio je Zavod u svom zvaničnom izveštaju, u vezi je sa klasterom obolelih sa jedne privatne proslave u okolini Valjeva, gde je bilo oko 60 gostiju, duplo više od dozvoljenog broja. Od njih 60, korona virus je potvrđen kod 25 učesnika. Uz to, korona se raširila i iz jednog manjeg klastera, trgovine u kojoj je otkriveno osam inficiranih, a potom su i četiri člana jedne porodice inficirana kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije, rođakom iz Beograda koji im je bio u poseti.

To su, međutim, dokazani slučajevi kojima je Zavod ušao u trag, a nezvanične, ali pouzdane informacije govore da je u Valjevu i okolini tokom septembra i oktobra organizovano još najmanje desetak proslava, što u zatvorenom prostoru, što pod šatrama, sa više od 50 okupljenih na jednom mestu.

- Inspekcije je svakako trebalo da reaguju, ali da li su to učinile, to ne znam. Naš posao je da pratimo i izolujemo kontakte. Ono što kao građanin vidim jeste da ima kršenja, kao i svuda u Srbiji - odgovorila je na pitanje o kontroli tih proslava dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda.

vakcina
Foto: Profimedia

Potvrdan odgovor da je bilo proslava sa više od 30 okupljenih, dao je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Lazar Gojković.

- Naložio sam svim inspekcijama da podignu stepen rada i obilaska svih ugostiteljskih objekata, kao i mogućih objekata i sala koje se koriste za proslave i okupljanja većeg broja ljudi. Vidite i sami da ta okupljanja i proslave na ovu situaciju nikako nisu dobra. To jeste problem i to je prepoznao Štab za vanredne situacije, zato inspekcije to moraju kontrolisati - kaže gradonačelnik.

I zaista, po izveštaju dostavljenom Štabu za vanredne situacije, saobraćajna, prosvetna, komunalna i turistička inspekcija, kao i komunalna milicija, u periodu od 17. septembra do 14. oktobra, kontrolisale su ugostiteljske objekte, taksi vozila i autobuse, Predškolsku ustanovu i škole, i zaključile da prekršenih mera zaštite od širenja zaraze – nije bilo. Jedine kontrolisane proslave su bile nakon dojave da su u tri ugostiteljska objekta organizovane svečanosti, a inspekcije su konstatovale sledeće: "Obilaskom ovih objekata od 23 časa konstatovano je da su u zatvaranju i da nema više gostiju". Izveštaja o svim drugim proslavama, a nesporno je da je bilo venčanja, krštenja i proslave punoletstava u privatnoj režiji u dvorištima građana sa po nekoliko desetina gostiju, nema jer ih inspekcije jednostavno nisu ni kontrolisale.

Iako je Štab za vanredne sitiacije Valjeva još 17. septembra doneo zaključak da manifestacije treba odložiti do povoljnije epidemiološke situacije, koliko se to poštovalo ilustrativna su dva slučaja. Već istog dana, kako se pominje u izveštaju nadležnih inspekcija, u porti valjevske crkve organizovana je tribina na kojoj je bilo preko 50 učesnika. U hramu Vaskrsenja gospodnjeg patrijarh Irinej je 1. oktobra držao parastos episkopu Milutinu, koji je proletos umro od posledica kovida-19, a prisustno je bilo nekoliko desetina ljudi.

Testiranje, koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Lepi dani u ovom periodu punili su i dnevne bašte kafića, a vikendom i pored skraćenog vremena vrvelo je, naročito, u tešnjarskim kafanama. Konačno, "šampionski primer" koliko se epidemiološke mere ne poštuju jeste prizor za benzinske stanice u centru Valjeva, gde se, kako svedoči fotografija, veća grupa mladih bez maski okupila kako bi pazarila piće, a onda provod, daleko iza 23 časa, nastavila u obližnjem parku kod Centra za kulturu.

Na kraju, gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, s obzirom na sve lošije rezultate o epidemiološkoj situaciji, nije preostalo ništa drugo sem da apeluje na sugrađane, posebno mlade, "da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa".

- Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strože mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum. Nažalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile, moraćemo da pribegnemo donošenju strožijih mera - poručio je Gojković.

Zbog epidemiološke situacije koja je ocenjena kao nepovoljna, vanredna situacija u Valjevu je na snazi još od 7. jula.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd