fbpx
Skip to main content
srce

STROGE KAZNE ZA KRŠENJE MERA I UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA! Novčano i do 1.500 EVRA u Evropi, dok u komšiluku važe i za benzinske pumpe

Foto: Profimedia/ilustracija
Na ulicama mnogih evropskih gradova došlo je do negodovanja zbog uvođenja Kovid propusnica. Škole završavaju sa nastavom ranije, a ambasade su izdale upozorenja o mogućim protestima. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je epidemiološka situacija katastrofalna, pa se od subote 23. oktobra od 22 sata uvode Kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Naglasila je i da će Kovid propusnice važiti isključivo posle 22 sata u ugostiteljkim objektima. Kako bi se pristupilo ugostiteljskim objektima potrebna je potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ne stariji od 72h ili potvrda o preležanoj koroni. Dozvoljen je i negativan antigenski test, ali ne sme biti stariji od 48h.

U odnosu na zemlje Evrope, u Srbiji su propusnice nešto "blaže" za građane. I dalje nisu neophodne za dolazak na posao ili za ulazak u trgovine i apoteke. Pooštrenje mera može da nas očekuje ako trenutne preduzete mere ne budu imale uticaja ili ako se ne budu poštovale.

STIŽE NAM PRVI MINUS! Srpski meteorolog najavio veliku promenu vremena, evo i kada

STIŽE NAM PRVI MINUS! Srpski meteorolog najavio veliku promenu vremena, evo i kada

OD KOŠA DO KOŠA KAO OD ŠALE: Ovakvog Nikolu Jokića niste videli, JAČI I BRŽI nego ikad (VIDEO)

OD KOŠA DO KOŠA KAO OD ŠALE: Ovakvog Nikolu Jokića niste videli, JAČI I BRŽI nego ikad (VIDEO)

KOVID PROPUSNICE SU IZNUĐENA MERA: Dr Udovičić otkrio šta posebno zabrinjava

KOVID PROPUSNICE SU IZNUĐENA MERA: Dr Udovičić otkrio šta posebno zabrinjava

Dok se u Srbiji propusnice odnose samo na ugostiteljske objekete, u državama u Evropi, Kovid propusnice potrebne su i za druge aktivnosti. U Italiji propusnice su potrebne čak i za dolazak na radna mesta. U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer nema propusnicu, to će se smatrati neopravdanim odsustvom, i taj zaposleni će to osetiti na plati - a u najgorem slučaju, može biti i otpušten. Kazne za ljude koji krše epidemiološka pravila, iznose čak 1500 evra.

Na ulicama gradova Italije građani su protestvovali zbog uvođenja kovid propusnica. Škole završavaju sa nastavom ranije, a ambasade su izdale upozorenja o mogućem protestu.

koronavirus
Foto: Profimedia

U Francuskoj je pokazivanje kovid propusnice postala deo svakodnevnog života. Propusnica je potrebna ne samo za kafiće i klubove, već i za bioskope i pozorišta, pa čak i za restorane koji su na otvorenom i zoološke vrtove. U Francuskoj nevakcinisani građani u obavezi su da plate test na koronu, dok vakcinisani imaju mogućnost da se testiraju besplatno.

U Grčkoj propusnice i dalje nisu stupile na snagu, ali su uvedene strožije mere koje će trajati do marta 2022. godine. Nevakcinisani građani su u obavezi da se testiraju čak dva puta nedeljno, a testiranje finansiraju sami.

U Sloveniji, Kovid propusnica je potrebna za skoro sve delatnosti. Vozači ne mogu da sipaju gorivo ako ne pokazu propusnicu na ulasku u pumpu, osim u pojedinim slučajevima kada napuštaju zemlju u narednih 12 sati. Ovo se tumači i kao jedna od možda najstrožih mera u celom svetu, za sada je samo praktikovana u Sloveniji.

Zemlje u regionu, koje su članice Evropske unije, su takođe uvele nove epidemiološke mere. U slučaju da ste primili vakcinu koja nije priznata u Evropskoj uniji, potrebno je uraditi PCR test ili doneti potvrdu o preležanom virusu, ako se odlučite za putovanje. 

Strožije mere uticale su na pad broja zaraženih i rast broja vakcinisanih. Španija, koja je uvela Kovid propusnice prethodnog meseca, a danas je zemlja sa najvišom stopom vakcinisanih građana u svetu - čak 70% stanovništva je primilo obe doze vakcine.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd