fbpx
Skip to main content
Koronavirus, respirator

SA KORONA ŽURKE PRAVO NA RESPIRATOR Dr Cvetanović upozorava: "Ovo je ratno stanje!"

Foto: Profimedia
Vladan Cvetanović je naveo da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama

Doktor Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu, kaže da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište.

POZNATI METEOROLOG UPOZORAVA: Stiže nam hladni front, poznato do kada ćemo se "smrzavati"

POZNATI METEOROLOG UPOZORAVA: Stiže nam hladni front, poznato do kada ćemo se "smrzavati"

SA SINAJA DO NEBA: Danas slavimo sveca koji je otkrio najveću tajnu

SA SINAJA DO NEBA: Danas slavimo sveca koji je otkrio najveću tajnu

UGROŽAVAJU NACIONALNO ZDRAVLJE - ANTIVAKCINAŠI SU ZMIJA KOJA BLJUJE VATRU: Udovičić želi da im se stane na put!

UGROŽAVAJU NACIONALNO ZDRAVLJE - ANTIVAKCINAŠI SU ZMIJA KOJA BLJUJE VATRU: Udovičić želi da im se stane na put!

- Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki - poručuje Cvetanović.

Istakao je da je u Kovid bolnici u Kruševcu trenutno hospitalizovano više od 350 pacijenata.

- Ono što je karakteristično za našu bolnicu – to nije stvar samo u brojevima nego su ovde hospitalizovani najteži pacijenti, najkompleksniji iz celog regiona iz bolnica iz okruženja - dodaje doktor.

Ističe da konstantno imaju 60-70 pacijenata na jedinici intenzivnog lečenja, da se menja klinička slika pacijenata i da je to u skladu sa novim sojevima virusa. Naglašava da ima već mesec dana kako se promenila i starosna struktura pacijenata.

- Najmlađi pacijent trenutno kod nas na intenzivnoj nezi koji je na respiratoru skoro dve nedelje je 1988. godište - kaže Cvetanović.

Koronavirus, respirator
Foto: Profimedia

 

Sa korona žurke pravo na respirator

Ističe da to može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke.

- Kako su oni sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru? Šta je to što odvaja jednog od nekog drugog da će proći sa lakšom kliničkom slikom, a da će neko završiti na respiratoru. To je jedna velika lutrija, pre svega za našu mlađu populaciju sa svojim neodgovornim ponašanjem - rekao je Cvetanović.

Na pitanje da li ga brine najava ublažavanja mera, Cvetanović kaže da brine.

- Ublažavanje mera ne znači vraćanje normalnom životu – daleko smo od toga, ali imamo jedan dobar put – to je vakcinacija. Snažan apel našim građanima da se vakcinišu, imamo vakcine, one su dovoljno bezbedne, odobrene od svih regulatornih tela, tako da jedini put ka vraćanju normalnom životu je vakcinacija, a ne samo popuštanje mera - poručio je Cvetanović.

Naglašava da je potrebna i stroga kontrola mera, jer "lična odgovornost očigledno ne postoji".

Ukazao je da u Kovid bolnici u Kruševcu imaju dovoljno opreme i svega, ali da je medicinsko osoblje već 14 meseci u kovid sistemu.

- Oni su 14 meseci u ratnom stanju, to su sve jedni isti ljudi – anesteziolozi, pulmolozi, infektolozi... Četrnaest meseci na granici psiho-fizičke izdžljivosti, tako da hajde da nastavimo sa vakcinacijom kako bismo se svi zajedno vratili normalnom životu - zaključio je Cvetanović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd